Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projektili ispaljeni s kaspijskog jezera

Rusija pojačava napade, Amerikanci protiv suradnje: 90 posto ruskih meta nije ISIL

rusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
07.10.2015.
u 23:15

Rusija opovrgava tvrdnje kako su u napadima ciljane mete koje uglavnom nemaju veze s Islamskom državom

Većina ruskih vojnih udara u Siriji nije usmjerena na mete Islamske države ili džihadiste povezane s Al Qai'dom već je napadana sirijska opozicija, priopćilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

– Više od 90 posto napada koje su dosad izveli nisu bili na ISIL ili Al Qai'dine teroriste – rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova John Kirby i dodao kako Rusi uglavnom napadaju opozicijske pobunjenike koji ne žele Bashara al-Assada na čelu Sirije, piše Yahoo News.

U Washingtonu smatraju kako će ruski napadi samo dodati "ulje na vatru" sukobima u Siriji, a od čega će profitirati jedino sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Ove izjave došle su nakon što je Rusija objavila kako je na 11 pozicija koje u Siriji drži tzv. Islamska država lansirala 26 projektila s četiri ratna broda u Kaspijskom jezeru.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je kako su u napadu korišteni precizni projektili dalekog dosega koji su ispaljeni s udaljenosti od 1500 kilometara.

Sirijski, pak, dužnosnici javljaju kako su sirijske trupe pokrenule ofenzivu uz zaštitu ruskih zračnih snaga. Rusija opovrgava tvrdnje kako su u napadima ciljane mete koje uglavnom nemaju veze s tzv. Islamskom državom.

Iz ministarstva obrane SAD-a poručuju kako koalicijske snage koje se bore protiv Islamske države u Siriji neće surađivati s Rusijom. 

 – Vjerujemo kako Rusija koristi pogrešnu strategiju. Nastavljaju gađati mete koje ne pripadaju Islamskoj državi. Mislimo da je to ključna pogreška. Nastavit ćemo osnovne, tehničke razgovore o profesionalnim sigurnosnim procedurama za naše pilote koji lete nad Sirijom. To je to. Ostavit ćemo kanal otvorenim jer je to stvar sigurnosti naših pilota – kazao je tajnik Ministarstva obrane Ash Carter.

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov unatoč porukama iz Pentagona kazao je kako je suradnja u tijeku te da je Rusija spremna za preuzimanje obavještajnih podataka koalicije predvođene SAD-om. 

 – Moramo specificirati određene tehničke detalje o kojima ćemo razgovarati sa stručnjacima iz Pentagona. Naši partneri iz drugih zemalja, koji vide stvarnog neprijatelja u Islamskoj državi koji mora biti uništen, aktivno pomažu s podacima o bazama, skladištima, zapovjednim mjestima i kampovima za obuku – rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, a prenijela je RIA Novosti.

Prošlog tjedna rusko ratno zrakoplovstvo počelo je sa zračnim napadima u Siriji, a ruski dužnosnici rekli su da napadaju bliskoistočne teroriste. Dosad je pogođeno 112 meta u Siriji, rekao je Šojgu, a prenosi AFP.

>> Putin naredio: Dovedite mi tog kalifa – živog ili mrtvog!

Komentara 221

Avatar nekakav
nekakav
16:21 07.10.2015.

ma tko je to protiv asada? tamo neki putujući cirkusanti, koji nemaju namjeru ikad se više vratiti doma u siriju, pa za 10 eura daju izjave u kameru o asadu zločincu, ubojici djece. pa nije li svaki američki predsjednik popo takvome ratni zločinac, ubojica djece? kolko djece je 'ubio' samo bush mlađi, po takvome? u iraku preko 200.000. ne pilića, nego djece. da ne govorimo o posljedicama pogubnih sankcija iraku koje su trajale 10 godina i više. ni lijekove nisu mogli nabaviti. o čemu vi tu... putin? što vas on smeta? to što je udario usred čela ovu zapadnu harangu? eto, i rusi su pokazali kakve oni imaju igračke. 1.500 km. i pogode. mada oni gađaju i sa 10.000 km udaljenosti. a da im raketa ne napusti državni teritorij... to je rusija. kao i amerika. ili ju voliš, ili mrziš. indiferentan ne možeš biti. ako uživaš u američkim razvaljivanjima iraka i afganistana, onda nastavi uživati, ovaj put u režiji rusa. kad je posrijedi nacionalni, tj. interes krupnog kapitala, umotan u nacionalne boje, bljutavilo tipa nacionalne sigurnosti, onda tu nema neke razlike. zanimljivo kolko ima amerikanofila. totalno isprani mozgovi serijama tipa zapadno krilo, bezbroj serija o predsjedniku, američkoj borbi za nacionalnu sigurnost. pazite, ako jedan seljak u afganistanu dok čuva stado ovaca predstavlja opasnost debelom amerikancu u seatleu, onda se moramo upitati o mentalnom zdravlju tog amerikanca. poslušajte malo o čemu obama govori na nekom zboru prije pola godine, o superiornosti amerike, potrebi da su iznad svih vojno i gospodarski, da mogu svaku državu koja ih ne sluša stresti, zavrnuti ruku, kako je rekao. znate tko je zadnji tako govorio? hitler 33.-e. putin vas smeta? smeta samo onu dječicu naviklu na kompjuterske igrice. oni ne razmišljaju. oni koji mozak koriste, znaju da bez ravnoteže nema ničeg dobrog u ovom svijetu. pazite. i kinezi su došli vojnim brodovima. tko sad priča o krizi u ukrajini, 'ruskim' vojnicima u ukrajini? nitko. nije vas briga za 2 mil. izbjeglih ukrajinaca u rusiju. ne na zapad. zapad još nije ni osjetio krizu u ukrajini. svašta.

EN
enigma898
16:25 07.10.2015.

Preselilo ovih dana puno mudžahedina... gužva pred vratima pakla ko na Bajakovu

DU
Deleted user
16:25 07.10.2015.

Uskoro kad Rusi zavrse sa Sirijom može se očekivati raspašoj po ISIS-u u Iraku kazao je predsjednik Iračkog parlamenta Hakim al-Zamili prenio je Reuters. Sve vodi na sukob s SAD-om koji ovo ne može više podnositi da ISIS toliko pati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije