Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski Odbor za medije

Robert Šveb opet prošao kao HDZ-ov kandidat za čelnika HRT-a, glasalo se i o Dariju Špeliću

Zagreb: Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na ponovljenoj sjednici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.10.2021.
u 10:12

Najprije se glasalo o Hasanbegovićevu prijedlogu da NO HRT-a poništi natječaj, no taj je prijedlog dobio samo dva glasa, dok je jedan bio "protiv"

Na današnjoj, novoj sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, sazvanoj na zahtjev oporbe, opet je većinom glasova usvojen HDZ-ov prijedlog da se za glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Robert Šveb.

No, kako je član Odbora iz redova HDZ-a Mario Kapulica predložio da i oporba na sjednici predloži svog kandidata, tako je Vili Matula (Možemo!) kazao da u tom slučaju Zeleno-lijevi blok za istu funkciju predlaže Darija Špelića. Na to je reagirao Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) kazavši da nikakvo predlaganje kandidata i glasanje o njima nema smisla jer je sam natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a od početka nezakonit te da je cijeli do sada provedeni natječajni postupak nezakonit pa jedino što bi se trebalo napraviti jest pozvati Nadzorni odbor HRT-a da taj natječaj poništi i raspiše novi. U raspravi koja je oko svega toga trajala nešto malo više od sat vremena na kraju se glasalo o sva tri ova prijedloga.

Tri puta glasali

Najprije se glasalo o Hasanbegovićevu prijedlogu da NO HRT-a poništi natječaj, no taj je prijedlog dobio samo dva glasa, dok je jedan bio "protiv". Potom se izjašnjavalo o HDZ-ovu prijedlogu da se Saboru na imenovanje za novog glavnog ravnatelja HRT-a predloži Robert Šveb, što je podržalo sedam članova Odbora, dva su bila "protiv, a suzdržanih nije bilo. Na kraju se glasalo i o Matulinu prijedlogu o Dariju Špeliću, ali taj prijedlog nije dobio nijedan glas podrške. Za njega u tom trenutku nije mogao glasati ni sam Matula koji je minutu-dvije prije glasanja morao napustiti sjednicu Odbora kako bi mogao sudjelovati u slobodnim govorima u Saboru.

– Većinom glasova od sedam zastupnika i članova Odbora izabran je Robert Šveb o kojem će se, kao kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a, raspravljati i na plenarnoj sjednici Sabora te će se o njemu glasati u petak u Saboru – ovim je riječima današnju sjednicu Odbora zaključila njegova predsjednica Natalija Martinčević (Narodna stranka-Reformisti) koja je na samom početku sjednice priznala da je jučerašnja sjednica Odbora na istu temu bila neregularna te da je oporba imala pravo kada je tvrdila da se odluke ne mogu donositi na temelju deponiranih glasova, pogotovo ako ljudi uopće nisu ni prisustvovali sjednici.

– Činjenica je da saborski Poslovnik to ne dopušta i da je oporba u pravu. Ako se strogo držimo Poslovnika, on ne pozna institut deponiranih glasova pa ćemo dalje raditi tako da ćemo se strogo držati Poslovnika, što znači da ubuduće deponiranih glasova više neće biti – kazala je Martinčević, čime se samo potvrdilo da ona kao čelnica saborskog Odbora ne poznaje Poslovnik i nije se uputila u sam Poslovnik rada te je svojim načinom vođenja jučerašnje sjednice izazvala situaciju koja bi se, najblaže rečeno, mogla nazvati cirkusom. A danas su sjednici prisustvovali Dario Hrebak (HSLS) i Andro Krstulović Opara (HDZ), čiji su jučerašnji izostanci i neregularni unaprijed deponirani glasovi, za koje je vladajuća većina tvrdila da omogućuju kvorum i daju legitimitet njihovoj odluci, i izazvali burnu reakciju oporbe.

Komentara 5

Avatar Nashorn
Nashorn
11:24 13.10.2021.

Slušao sam tu sjednicu, to je sve HDZ namještaljka i igrokaz.

DU
Deleted user
13:11 13.10.2021.

sveb je u kumskim odnosima sa ministricom kulture rh korzinek obuljen...i biti ce izabran...logicno za hdzejce..

SS
sokac sa drave
11:49 13.10.2021.

Zasto opet mora biti dalmatinac zasto nije slavonac onako za promjenu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije