Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka karlovačkog suca:

Riječkog patologa na pregled u KBC Zagreb može dovesti i policija, a naložio i provjeru bolovanja i i rada njegove liječnice

Na Županijskom sudu u Karlovcu nastavljeno suđenje Alanu Bosnaru
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
03.06.2022.
u 13:10

Vijeće županijskog suda u Karlovcu želi odraditi sve provjere i uvjeriti se: post-COVID sindrom je izlika ili ozbiljan zdravstveni problem zbog kojeg optuženi ne može pratiti raspravu

Riječki patolog Alan Bosnar kojemu se sudi zbog zlouprabe položaja i ovlasti i gospodarskog kriminala, odnosno zbog poticanja na davanje i uzimanje mita od kolega suradnika, mora se u ponedjeljak 6. lipnja u 10 sati javiti u referentni centar KBC-a Zagreb kako bi mu utvrdili boluje li, odnosno kako se oporavlja od post covid sindroma.

Odluka je to sudskog vijeća kojemu je na čelu sucac Leon Kovačić na Županijskom sudu u Karlovcu koji pokušava ponovno pokrenuti sudski proces kako bi se okončao predmet kojeg je riječki Uskok protiv patologa A. Bosnara kao prvoosumnjičenog, podigao još 2014. godine.

Osim odluke da A. Bosnar 6. lipnja dođe u referentni centar KBC-a Zagreb, sudac je odredio i da ukoliko Bosnar tu pretragu odbije, na pretragu na zagrebačko Rebro mora biti doveden po  policijskim djelatnicima. Dakle, priveden.

Na ovaj je način, naime, sudac L. Kovačić regairao na nalaze vještaka kojima je naložio da vještače njegovu raspravnu sposobnost na temelju medicinsku dokumentaciju koju je A. Bosnar donio krajem svibnja, a u kojoj je imao potvrdu svoje liječnice opće medicine da je u ožujku prebolio covid 19 i da ima post-COVID sindrom zbog čega su njegove odvjetnice tražile da se odgode sudske rasprave jer nije sposoban pratiti tijek rasprave niti kvalitetno komunicirati s njima ili sudskim vijećem.

Zbog toga su ročišta odgođena do početka lipnja, da bi ovoga tjedna dva medicinska vještaka ustvrdila kako smatraju, na temelju medicinske dokumentacije koju su dobili na uvid, da je Alana Bosnar fizički spreman i sposoban biti na raspravama, no ne mogu trditi je li sposoban kvalitetno pratiti suđenje obzirom da je postojeća medicinska dokumentacija nepotpuna.

Upravo su vještaci predložili da se rasprave zakazane za lipanj odgode kod se ne obavi dodatna dijagnostička oprada, a predložili su da se A. Bosnara uputi u referentne centre u Hrvatskoj za to, a to su post COVID ambulante u KBC Zagreb (Rebro, odnosno Jordanovac) ili KBC Dubrava. Tek na temelju njihovih pretraga i kompletirane dijagnostike moći će nedvojbeno tvrditi je li Alan Bosnar sposoban pratiti suđenje i kada.

Ono što je Sajonaru Čulina, tužiteljicu iz riječkog Uskoka zanimalo je koji su dokaz vještaci pronašli u liječničkoj dokumentaciji koji govori o tome da je Alana Bosnar prebilio Covid 19 u ožujku.

– Imamo izjavu njegove liječnice opće prakse koja kaže da je prisutnost visusa Covid 19 utvrđena brzim antigenskim testom. Ne znamo tko je uzeo bris. Nije rađen PCR test, a pacijent se liječio u kućnim uvjetima, obzirom da je imao blaži oblik te bolesti. Također, ne postoji popratna medicinska dokumentacija  u vezi te bolesti kod A. Bosnara, dakle nema medicinske dokumentacije koja govori o tijeku bolesti Covid 19 ili o pretragama u vrijeme oboljenja, no postoje podaci, zapis liječnice, da su se u optuženika nakon preboljenja COVID 19 javile tegobe u vidu nesanice, otežanog disanja, iscrpljenosti, smanjenja koncentracije, što bi moglo odgovarati post-Covid sindromu – kazali su vještaci.

Osim što Alan Bosnar mora u ponedjeljak doći na dodatne preglede na zagrebačko Rebro, sam ili u pratnji policije,  za što je sudac naložio i njegovoj liječnici opće prakse da mu izda uputnicu, KBC-u je dao rok od 10 dana, od izdavanja sudskog naloga za pretragu, da istu i odrade i donesu nalaz po pitanju postojanja post-COVID sindroma kod optuženika, te komplikacija vezanih za dijabetes, a na temelju koje bi vještaci mogli dati svoj zaključak o raspravnoj sposobnosti A. Bosnara.

Sudac Kovačić naložio je i policiji da utvrdi je li u vrijeme bolesti, dakle od početka ožujka do početka lipnja, Alan Bosnar koristio bolovanje na svome radnome mjestu, a tražio je i provjeru kod Bosnarove liječnice opće prakse o tome koje je sve pretrage radila od početka ožujka do početka lipnja ove godine kako bi utvrdila težinu bolesti svog pacijenta.  Nova je ročišta zakazao u srpnju.

Podsjetimo, Alana Bosnara se tereti za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti dok se njegova kolegu Mirana Čokla tereti za davanje mita. Slučaj je iz 2013. godine, a optužnicu protiv Bosnara riječki je USKOK podigao godinu poslije.

USKOK tereti Bosnara da je kao predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci trojicu suradnika, liječnika i sudskih vještaka Mirana Čokla te Dražena Cuculića i Valtera Stemberge, a njih dvojica su kasnije postali svjedoci-pokajnici pa je Uskok odustao od njihova kaznenog progona, prinudio da mu svaki mjesec, od svibnja 2008. do travnja 2013., daju dio svojih prihoda od dežurstava, obdukcija i drugih poslova na Zavodu, s obzirom na to da im je on sredio tu dodatnu honorarnu zaradu.

Od Mirana Čokla i Dražena Cuculića primio je najmanje po 118.000 kuna, od Valtera Stemberge 101.000 kuna te mu je neosnovano isplaćeno oko 250.000 kuna za obdukcije koje nije radio. Zadnja je rasprava u ovom slučaju održana 2016. godine od kada je svako zakazano ročište i odgađano, mahom zbog bolesti optuženika. Upravo nam se optuženik i požalio da je na zakazano ročište u ožujku ove godine priveden u pratnji policije iako je sudu poslao dokaz da boluje od COVID-19.

>> VIDEO Snažna tuča poharala kontinentalnu Hrvatsku, objavljene fotografije posljedica: 'Situacija je katastrofalna'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije