Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO IMAO PUNE RUKE POSLA U RUMUNJSKOJ, AUSTRIJI I NA SICILIJI

Razotkrili grupu koja je preko 150 fiktivnih kompanija izvukla oko pet milijuna eura

Foto: Poliția Română
1/3
28.06.2022.
u 16:34

Osim u Rumunjskoj i Austriji, policija i istražitelji su 28. lipnja pune ruke posla imali i na Siciliji. Tamo je EPPO u suradnji s talijanskom financijskom policijom izdao 22 naloga za uhićenja i pretragu protiv osoba koje su sumnjiče da su varale i manipulirale prilikom prijava za poljoprivredne poticaje.

Ured Europskog javnog tužitelja imao je pune ruke posla s dvije odvojene istrage koje su pokrenute u Rumunjskoj i Austriji, odnosno Siciliji.

Kako su izvijestili, u Rumunjskoj i Austriji meta im je bila organizirana kriminalna skupina čiji su pripadnici, kako se sumnja  počinili niz gospodarskih prevara na štetu rumunjskog proračuna  i europskih fondova. Procjenjuje se da je pričinjena šteta od pet milijuna eura, a novac pribavljen na nezakonit način opran je kroz sofisticirani i složeni mehanizam u kojem su se koristile lažne kompanije.

 

Riječ je inače o istrazi koja je trajala šest mjeseci, a koja je finiširana 28. lipnja, kada je u Rumunjskoj i Austriji pretraženo 160 kuća i objekata, uključujući i kuće nekih državnih službenika te sjedišta nekih javnih  institucija. Na meti EPPO-a našlo se 30-ak osoba koje su tijekom dana trebale biti privedene na ispitivanja.

Inače, kriminalna skupina koja se našla na meti EPPO-a, kako se sumnja djeluje od 2017. ,  a od tada do danas su osnovali 150 fiktivnih kompanija koje su služile za izvlačenje novca iz europskih  fondova. Fiktivne tvrtke su, se kako se sumnja, aplicirale za javna sredstva za nabavu opreme ili robe za svakodnevno poslovanje. U tim aplikacijama prilagali su lažnu ili nepotpunu dokumentaciju ili su predočavali fiktivne račune za kupovinu robe ili opreme. 

U većini slučajeva oprema ili roba koja je navedena kao kupljena unutar projekata zapravo nije kupljena, već se ista oprema ili roba koristila u nekoliko projekata. Kada bi novac iz europskih  fondova ili proračuna sjeo na račune fiktivnih tvrtki, netko bi ga podigao na bankomatima. Uglavnom se radilo o osobama koje su za taj posao angažirane, pri čemu im je nuđena nekakva financijska kompenzacija. Dok su podizali novac, s njima bi bio netko od pripadnika kriminalne skupine, kojem bi novac nakon podizanja bio predan. Novac je potom korišten za kupnju nečeg, kako bi se prikrilo nezakonito porijeklo novca.

Osim u Rumunjskoj i Austriji, policija i istražitelji su 28. lipnja pune ruke posla imali i na Siciliji. Tamo je EPPO u suradnji s talijanskom financijskom policijom izdao 22 naloga za uhićenja i pretragu protiv osoba koje su sumnjiče da su varale i manipulirale prilikom prijava za poljoprivredne poticaje.  U toj akciji uhićeno je 12 osoba, 10 ih je stavljeno u kućni pritvor, a osumnjičenicima je preventivno blokirana imovina vrijedna 2,5 milijuna eura.

Sumnja se da su u cijelu  tu organiziranu kriminalnu priču bili uključeni i tamošnji visoki državni dužnosnici, koji su državni novac usmjeravali na račune privatnih tvrtki u okolici Palerma. Osim toga, sumnja se da se lažirala dokumentacija kako bi se dobio novac za poticaje iako nisu bili zadovoljeni uvjeti, a do dokaza za  to došlo se  zahvaljujući rezultatima nekih ranije pokrenutih istraga.

VIDEO: Pogledajte snimku: Mladić u Požegi skinuo srpsku zastavu sa stupa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije