Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik HDZ-a Kistanje podnio ostavku zbog Istanbulske konvencije

Antić je predsjedniku šibensko-kninske županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom
13. ožujka 2018. u 14:24 71 komentara 5291 prikaza
Antić traži da ga se izbriše s liste članova HDZ-a
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Roko Antić, predsjednik općinske organizacije HDZ-a Kistanje, podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na mjesto člana županijskog odbora te zatražio i brisanje iz stranke, sve zbog neslaganja s Vladinom najavom ratifikacije Istanbulske konvencije, nakon čega je jednoglasnom odlukom svih članova raspuštena ta općinska stranačka organizacija.

Krešo Beljak Zabavno u Saboru Beljak: HDZ-ovci su ovisni o vlasti; HDZ: Još ćemo saznati da je Radić pušio marihuanu

Antić je predsjedniku šibensko-kninske županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom, za koju kaže da je "pogubna", a njezino prihvaćanje "ideološko zastranjenje stranke koje se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom".

"Poštovani gospodine Dujiću, kako sam Vam jučer u pismu naveo, a slijedom činjenice da su najviša stranačka tijela na sinoćnjem sastanku u Zagrebu velikom većinom glasova donijela odluku da se krene u proces ratifikacije Istanbulske konvencije, podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika općinske organizacije Kistanje i člana županijskog obora", poručuje Antić. Ističe kako je HDZ-ova namjera saborske ratifikacije te konvencije "prelila čašu" njegova strpljenja te da ostavku podnosi iz moralnih razloga, "kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom".

Za sinoćnji sastanak Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, na kojemu je unatoč protivljenju dijela članova odlučeno da se nastavi s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže kako je "moralno potonuće stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala", zbog čega podnosi ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije.

Svi u HDZ-u koji su podržali ovo Zlo izišli su sa sastanka u dubini duše kao nesretni ljudi

"Zato sam uvjeren da su svi oni koji su sinoć podržali ovo Zlo (izuzev gospode D. Jelić, M. Kovač, I. Maletić, M. Brkić) izašli sa sastanka duboko u dubini duše kao nesretni ljudi. U svom oproštaju s Vama, želio bih se suzdržati od teških riječi kojima bih opisao svoju gorčinu, jer ne mogu ni zamisliti kako je živjeti s osjećajem izdaje naroda. Pa zar je 'valutni oportunizam' bitniji od razaranja duhovnog stanja nacije i nacionalnog ponosa", navodi Antić. "Svoju knjigu razočaranja s HDZ-om" završio je citatima poznatih hrvatskih književnika: MATOŠ: "Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno"; ŠEGEDIN: "Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod"; ŠENOA: "Hrvati znaju biti samo sluge".

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić izjavio je kako ga je iznenadila tako brza reakcija Antića, tim više što je jedna od odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a bila da se krene u široku raspravu u koju će se uključiti svi zainteresirani za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Dujić: Termini roda i rodnog identiteta već su u hrvatskim zakonima, ne vidim zašto se digla halabuka 

"Žao mi je što je Antić podnio ostavku, ali svi imaju pravo na svoje mišljenje i to moramo poštivati", kazao je Dujić, ističući kako su termini roda i rodnog identiteta iz Istanbulske konvencije već spominjani u hrvatskim zakonima te da ne vidi "zašto se oko svega digla ovolika halabuka". Poručio je kako će se stranka u Kistanjama vrlo brzo konsolidirati i nastaviti s djelovanjem, najavivši da će u što skorije vrijeme posjetiti Kistanje, porazgovarati s članovima i poduzeti potrebne korake. Za Istanbulsku konvenciju rekao je kako je zaštita žena neupitna ne samo u hrvatskom nego i u europskom društvu te da nikad nije previše zakonodavne norme koja će imati nultu stopu tolerancije na nasilje.

Andrej Plenković Davor Ivanković Glasanje po savjesti za Plenkovića je pravi izlaz iz ove situacije Davor Božinović Davor Božinović: 'Meritum je da Istanbulska konvencija ima za cilj zaštitu od nasilja' Plenković i Brkić Moralna panika uoči ratifikacije Plenković će izvući HDZ-ov brod kroz Scilu i Haribdu do Istanbulske
Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar navijač
  navijač:

  Da ima morala u HDZ u bi pokrenuli pitanje povjerenja Plenkoviću , ali fotelje su očito za njih viša sila.

 • Avatar Django
  Django:

  Na žalost malo je ovakvih.

 • Pulchrum:

  To su ljudi koji još imaju obraz i čast. Svaka čast na ovom potezu. Treba biti vjerododstojan, a ne malo biti uz narod, malo ne biti.