Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao s avionima

Krstičević: Stavit ćemo dokumente da se vidi tko je što govorio

Plenković i Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.01.2019.
u 19:50

Premijer je kazao da američkog veleposlanika Kohorsta nije upitao kako to da posao nije zaključen

Premijer Andrej Plenković komentirao je izjavu američkog veleposlanika, Roberta Kohorsta, koji je rekao da je premijeru dostavio dokument s procedurom za nabavku zrakoplova.

"Ja sam već i ranije na to pitanje rekao da taj dokument nisam vidio. To je razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti", rekao je Plenković, javlja N1.

Upitan je i je li bilo politički naivno od strane Ministarstva obrane da inzistira na tom teškom procesu nabavke zrakoplova.

Video - Maras: Ovo je vaš F-16

 

"Kad uzimate sada cjelinu informacija i svih zbivanja ih ove perspektive, ja mislim da je važno da hrvatska javnost shvati da je cijeli taj odabir izraelske ponude i u smislu kvalitete proizvoda i u cjenovnom smislu i u smislu paketa, koji nije hrvatskoj strani ostavio bilo kakve upitnike koliko će nas to u narednih 10 godina dodatno koštati, u biti bio jako dobar.

Zbog čega na kraju u dijalogu između Izraela i SAD-a nije došlo do davanja odobrenja od strane američkih vlasti za prodaju ovih aviona, tu prije svega treba gledati da je teret odgovornosti za ishođenje takozvanog odobrenja za prijenos trećoj strani, a mi smo ta strana ovdje, preuzeo Izrael, a da komunikacija o obrambenoj suradnji između Izraela i SAD-a, uz svo dužno poštovanje, toliko razgranata, toliko dugo traje, toliko oni u tome imaju posebne odnose, strateške odnose doslovno, da iz svih onih točaka, koje su se događale, a osobito posjet ministra obrane Mattisa u srpnju, posjet izraelskog premijera Rivlina, činjenica da je izraelsko zrakoplovstvo odlučilo poslati tri takva Baraka da lete u Republici Hrvatskoj na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, dakle ništa u tom periodu nije upućivalo u konačnici da neće doći do odobrenja", rekao je Plenković.

Premijer je kazao da američkog veleposlanika Kohorsta nije upitao kako to da posao nije zaključen. "Nisam ga trebao to pitati. Mi, kao što znate, radimo temeljitu analizu cijeloga ovog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i iz dosadašnjih konzultacija s američkom stranom, mislim da imamo otprilike ideju zašto se to dogodilo", rekao je Plenković. 

Upitan koja je to ideja, Plenković je rekao da će u sljedećim tjednima biti prilike "da se naša analiza pojasni, ona još uvijek traje".

Pogledajte video: Krstičević izgubio živce u Saboru. Bacio maketu aviona na pod

 

Niti ministar Damir Krstičević ne spominje plan B u ovom trenutku oko nabave aviona. 

- Ima i Hrvatska dosta tih dokumenata, stavit ćemo ih sve, pa kad se usporede svi ti dokumenti da se vidi tko je što u procesu govorio, na osnovu kojih informacija su se donosile odluke - rekao je Krstičević za Dnevnik Nove TV te dodao kako ni sada ne misli da su odluke bile pogrešne.

- Vjerujte mi da je Vlada proces vodila sustavno, iznimno transparetno i detaljno, vjerujte mi kao ministar koji je pokušao riješiti ovaj problem jako sam ponosan na rad svoj i cijelog tima - zaključio je ministar obrane. 

Ključne riječi

Komentara 104

BO
Bojance
19:35 28.01.2019.

Dok je Bero istipkao priopćenje za medije, veleposlanik Kohorst već pojasnio da Hrvatska nije ništa kriva...

BA
ban
19:23 28.01.2019.

bilo da plenkovic laze ili da govori istinu, protivnici se nece promjenit. za primjer moze bero shef velike stranke posluzit. za njeg je pogreska ako se avioni kupe a takodje pogreska ako se ne kupe, sto vjerovatno ovisi o vremenu i raspolozenju... a nema utjecaja na placu.

RO
ronyday
18:49 28.01.2019.

Nismo mi sklapali posao sa SAD-om već sa Izraelom, čiji su avioni i koji su bliski prijatelji Židova. Amerikanci su stavili veto zbog naše orjunaške, antifne, komunjarske javnosti i njihovih medija koji su brutalno pljuvali po tim kantama, a sada i, je žao što su kante propale. Prokleta komunjarska bagra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije