Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi između Izraela i SAD-a

Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16

F-16
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
27.01.2019.
u 12:56

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Barak ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje.

Gostujući u emisiji Točka na tjedan na N1, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju da su Amerikanci od početka bili jasni oko tehničkih uvjeta za transfer zrakoplova F-16, ali i da nitko nije mogao predvidjeti kakvi će problemi nastati između SAD-a i Izraela po tom pitanju. 

Predsjednica je demantirala i postojanje američkog 'non-papera' kojim je upozoreno na eventualne probleme oko transfera izraelskih zrakoplova F-16 Barak. 

Kaže da je postojao samo tzv. 'white paper' s američkim tehničkim uputama za sve ponude pristigle ponude na natječaj MORH-a koje su uključivale izvorno američke zrakoplove. 

Pogledajte i galeriju Lockheed Martin još 3. prosinca bio za posao s F-16

F-16
1/8

"Pitala sam veleposlanika Kohorsta vrlo izravno postoji li taj non-paper o kojem se govori u hrvatskoj javnosti", otkrila je predsjednica. 

 "Veleposlanik mi je doslovno rekao da se tehničke upute SAD-a, ne samo u okviru izraelske ponude, već i grčke ponude, pa i same američke ponude koja se odnosila na nove F-16 blok 70 - 72, interpretiraju kao non-paper", rekla je Grabar-Kitarović.

"Moram reći da su u cijelom procesu Amerikanci bili vrlo kooperativni i kad kažu da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni, da, to je točno, međutim nitko nije mogao predvidjeti da će u konačnici nastati ovi problemi koji su nastali između Izraela i SAD-a", objasnila je predsjednica. 

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Barak ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje. 

VIDEO Ivanković o zrakoplovima

 

Komentara 33

Avatar navijač
navijač
14:16 27.01.2019.

Sad je svima sve jasno i nitko nije kriv. Možda je kriva baba Mara sa tržnice.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
15:13 27.01.2019.

Ovaj članak je objavljen danas u 12:56, a već prije 15 sati nema ga u vidokrugu, ali zato članak o Karleuši stoji po tri dana.

MA
Marcos
13:45 27.01.2019.

posao je 100% uspjeo!nema nabave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije