Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Barak ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje.
27. siječnja 2019. u 12:56 33 komentara 3525 prikaza
F-16
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Gostujući u emisiji Točka na tjedan na N1, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju da su Amerikanci od početka bili jasni oko tehničkih uvjeta za transfer zrakoplova F-16, ali i da nitko nije mogao predvidjeti kakvi će problemi nastati između SAD-a i Izraela po tom pitanju. 

Davor Ivanković Da, predsjednica je zaskočila suce, no niti jedan Huanito nije zaslužio zatvor

Predsjednica je demantirala i postojanje američkog 'non-papera' kojim je upozoreno na eventualne probleme oko transfera izraelskih zrakoplova F-16 Barak. 

Kaže da je postojao samo tzv. 'white paper' s američkim tehničkim uputama za sve ponude pristigle ponude na natječaj MORH-a koje su uključivale izvorno američke zrakoplove. 

Pogledajte i galeriju Lockheed Martin još 3. prosinca bio za posao s F-16

F-16
1 / 8
F-16

"Pitala sam veleposlanika Kohorsta vrlo izravno postoji li taj non-paper o kojem se govori u hrvatskoj javnosti", otkrila je predsjednica. 

Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH: "Za ljepšu našu - Gospodarenje otpadom" Dani otvorenih vrata Grabar-Kitarović: Hrvatska odvojeno prikuplja tek 28 posto otpada

 "Veleposlanik mi je doslovno rekao da se tehničke upute SAD-a, ne samo u okviru izraelske ponude, već i grčke ponude, pa i same američke ponude koja se odnosila na nove F-16 blok 70 - 72, interpretiraju kao non-paper", rekla je Grabar-Kitarović.

"Moram reći da su u cijelom procesu Amerikanci bili vrlo kooperativni i kad kažu da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni, da, to je točno, međutim nitko nije mogao predvidjeti da će u konačnici nastati ovi problemi koji su nastali između Izraela i SAD-a", objasnila je predsjednica. 

Davor Bernardić i Ivo Josipović Ivo Josipović Josipović: Podržat ću Milanovića ako se pokaže da može pobijediti Grabar-Kitarović

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Barak ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje. 

VIDEO Ivanković o zrakoplovima

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar navijač
  navijač:

  Sad je svima sve jasno i nitko nije kriv. Možda je kriva baba Mara sa tržnice.

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Ovaj članak je objavljen danas u 12:56, a već prije 15 sati nema ga u vidokrugu, ali zato članak o Karleuši stoji po tri dana.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  nažalost mora se priznati da je ovaj posao krstičević odradio amaterski, traljavo i diletantski, jbg da bio je general i dao doprinos u ratu ali ne možemo se sad zbog toga lagati i reći da je posao vodio dobro, nije ... prikaži još!e ga nitko tjerao da preuzme odgovornost ministra, mogao je uživati u zasluženoj mirovini...