Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki veleposlanik:

'Nema nikakve krivice Hrvatske što SAD i Izrael nisu mogli postići sporazum'

Robert Kohorst
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
28.01.2019.
u 20:58

Američki veleposlanik popodne je demantirao svoju jutarnju izjavu ustvrdivši kako dokument koji je spominjao nije toliko važan kako je predstavljeno u medijima

Napokon, nakon tjedana šutnje, dijelom i zbog blokade administracije, danas su se napokon, prvi put od propasti posla s Izraelom i kupnje 12 zrakoplova F-16 Barak i medijskog rata koji je uslijedio, oglasile Sjedinjene Države. I to dva puta. Američki je veleposlanik u popodnevnoj izjavi jasno kazao kako, suprotno onom što neki mediji objavljuju, Sjedinjene Države nisu ni u kojem trenutku savjetovale hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelski F-16, apostrofirajući kako je posao propao jer se Izrael i SAD nisu mogli dogovoriti, pri čemu Hrvatska ne snosi nikakvu krivicu ili odgovornost.

No dan je počeo malo drugačije. Ujutro je veleposlanik Kohorst stigao u Vladu, gdje je s premijerom razgovarao o zrakoplovima, ali i drugim temama poput LNG terminala.

Krajnje vrijeme za razgovor

Bilo je već i krajnje vrijeme da se na toj razini i porazgovara o propasti posla s Izraelom, kod kojeg je američka strana imala presudnu ulogu. Izraelci su prije dva tjedna stigli u Zagreb i iznijeli svoju stranu priče, kazavši – između ostalog – da Hrvatska nije odgovorna, da su oni preuzeli zadatak dobivanja američke dozvole za prodaju na sebe i da je nisu uspjeli realizirati. No to sve nije bilo dovoljno kad su u nekim medijima počeli curiti dijelovi korespondencije i dijelovi e-mailova između američkog veleposlanstva u Buzinu i MORH-a.

Informacije o non-paperu, white paperu i drugim manje ili više neformalnim kanalima komunikacije stvorile su dojam da je Hrvatska znala još krajem 2017. i sigurno početkom 2018. da od posla neće biti ništa, ali je ipak inzistirala na njemu. Razgovor Kohorsta u Vladi bio je prigoda da se čuje i američka strana. Veleposlanik je, kažu nam, vrlo jasno rekao da je Hrvatska odradila svoj dio posla. Pitala je sva prava pitanja, kazao je Kohorst i dodao kako se Izrael nadao da će dobiti odobrenje za transfer, no na kraju nije uspio. Štoviše, ohrabrio je Hrvatsku riječima da je ovo tek jedan korak, da nabava aviona često ne ide glatko i da je najvažnije da nema financijske štete. Nekoliko minuta nakon sastanka, ispred zgrade Vlade, gdje su novinari N1 čekali Kohorsta, veleposlanik je dao izjavu koja je konsternirala Vladu, a u jednom dijelu bila je interpretirana kao potvrda da je Hrvatska pogriješila. Kazao je kako je premijeru dao dokument koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16.

Pogledajte video: Krstičević izgubio živce u Saboru. Bacio maketu aviona na pod

– Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira. Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru – kazao je ujutro.

Iako veleposlanik zapravo nije rekao ništa što se dosad nije znalo, interpretacije su bile takve da su jasno upirale u državni vrh. Amerikanci ruše Vladu s Markova trga?, krenula su (polu)ironična nagađanja. Da je nešto opasno pošlo po krivom i da bi zaista moglo imati utjecaja na odnose Hrvatske i SAD-a, postalo je jasno kad je poslijepodne iz američkog veleposlanstva stigla nova izjava veleposlanika Kohorsta. Takav potez – objašnjenje izjave – do sada u Hrvatskoj nije viđen.

Blisko surađivali s vladom

U toj novoj izjavi Kohorst je kazao kako su Sjedinjene Države tijekom donošenja odluke o zrakoplovima blisko surađivale s hrvatskom Vladom putem brojnih e-mailova, radova i sastanaka.

– Dokument koji sam spomenuo jutros nije toliko važan koliko je predstavljeno u nekim medijima. Bio je dio naše razmjene na tehničkoj razini s nadležnim tijelima, a pruža i informacije o procesu prijenosa trećoj strani (TPT), koji bi se primjenjivao na svaki takav prijenos – poručio je Kohorst. Dodao je kako je SAD snažno podržavao izraelsku prodaju i “učinili su sve što su mogli da se ona i ostvari”.

– SAD je bilateralno razgovarao s Izraelom o uvjetima za mogući prijenos zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad događa u pregovorima – pri čemu nema nikakve krivice hrvatske vlade – SAD i Izrael nisu mogli postići sporazum o uvjetima za prijenos – dodao je veleposlanik u dosad neviđenom potezu kojim je podržao Vladu.

 

Pervanova sinkronizacija: 'Plenki silni u epizodi: Šta si rek'o?'

Komentara 98

TE
tegovdizac
16:49 28.01.2019.

2018. Bernardić: tražim ostavku vlade radi kupnje aviona. 2019. Bernardić: tražim ostavku vlade radi ne kupnje aviona.

BO
Bojance
16:47 28.01.2019.

Bero opet ispa budala, zaletio se, već je najavio interpelaciju haha

Avatar Aristarh
Aristarh
16:39 28.01.2019.

To je jasno svakome dobronamjernom u zemlji čudne opozicije, Hrvatskoj. Njima ništa nije jasno. Lupaju bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije