Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presude potvrđene

Pumama koji su strijeljali po Koradeovu naređenju manje kazne

'28.02.2012., Zlatar - Pocetak sudjenja Tihomiru Savoricu, Ivici Krklecu i Alenu Topleku za ratni zlocin u BiH. Tihomir Savoric.  Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
06.08.2013.
u 20:18

Bivši pripadnici 7. gardijske brigade uhićeni su u listopadu 2009. Među njima je trebao biti i Ivan Korade, ali se ubio

Od petorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Pume, koji su koncem listopada 2011. zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima na zagrebačkom Županijskom sudu bili nepravomoćno ukupno osuđeni na 21 godinu zatvora, Vrhovni sud kazne je umanjio trojici. Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, koji su bili osuđeni na po šest godina zatvora svaki, kazna je smanjena za godinu i pol.

Ubijeni zarobljenici

Na kaznu od četiri i pol godine sada je osuđen i Antun Novačić, kojem je kazna prvostupanjskog suda umanjena za šest mjeseci. U odnosu na ostale optuženike, Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu pa su Robert Precehtjer i Robert Berak osuđeni na dvije godine zatvora svaki, dok je Emilu Črnčecu i Goranu Gaći potvrđena prvostupanjska oslobađajuća presuda. Sedmoricu Puma tužiteljstvo je teretilo za zločin počinjen tijekom akcije Maestral 2 u Mliništima kod Glamoča u BiH kada su 9. i 10. rujna 1995. strijeljana šestorica zarobljenih pripadnika vojske Republike Srpske.

Pohod po Zagorju

Zločin je, prema optužnici, počinjen prema zapovijedi Ivana Koradea, tadašnjeg zapovjednika Puma. Korade na optuženičkoj klupi nije završio jer se ubio u travnju 2008. nakon smrtonosnog pohoda po Zagorju tijekom kojeg je ubio petero ljudi, a među njima i 12-godišnje dijete i policajca. Što se pak tiče ostalih optuženika, oni su uhićeni u listopadu 2009. Inače, obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud odbacio je žalbe tužiteljstva i optuženika smatrajući da vijeće nije počinilo nikakve bitne povrede kaznenog postupka.

\"Prvostupanjski je sud ispravno i potpuno utvrdio činjenično stanje te je pravilno primijenio zakon zaključivši da su optuženici Šavorić, Novačić, Jurinec, Berak i Precehtjer počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika\", navodi se u obrazloženju.  

>> Svjedok: Korade je znao potezati oružje i na svoje vojnike

Komentara 1

Avatar branko.stojkovic.92
branko.stojkovic.92
08:25 04.06.2017.

Moja knjiga: Tko je ubio hrvatskog generala Ivana Koradea, je sačinjena od materijala - gotovo od 500-tinjak stranica. Mnoge fotografije sam sačuvao (koje više ne postoje) iz raznih domaćih i stranih listova. Pregledao sam sve video zapise na You Tube,, i dokumentarne filmove. I sve sam revno iz analizirao. Iako je sve gotovo palo u zaborav, vrijeme ja da nova istina "uskrsne", i da netko dade sve odgovore na moja pitanja.. Ne treba zaboraviti da u toj istoj 2008. godini, iza Ivana Koradea, su nestali pod čudnim okolnostima nekoliko hrvatskih generala, kao što su; Damir Goršeta i Gordan Čačić. Te, su ubijeni novinari; Ivo Pukanić i Niko Franić, i Ivana Hodak, kći od poznatog Zagrebačkog advokata... Pitam vas: Kakvi su to "policijski specijalci", koje je omela i onemogućila "magla", dana 02. travnja 2008. godine, u izvršavanju svoje profesionalne policijske dužnosti, u hvatanju "navodno" odbjeglog hrvatskog generala Ivana Koradea?! U Dnevniku na prvom programu HRT-a, uživo se je uključio 03. travnja 2008., u 19,30 sati, ravnatelj policije i MUP-a RH., Marijan Benko, koji je dao novinaru Zoranu Šprajcu, svoju izjavu za državnu televiziju. Što znači, da; Benko, nije izjavu dao sa lica mjesta, nego se je javio iz Zlatar Bistrice. Ovo je izjava Marijana Benka: "Da, točno je, prema planu, s obzirom da su noćas (02.04.2008,) bili vrlo teški uvjeti, bila je GUSTA MAGLA, mi smo obustavili pretragu terena, i danas (03.04.2008.) kad su se stvorili uvjeti, operativno taktičke grupe kr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije