Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESTALI SLATI PODATKE

Problemi u Černobilu? Izgubljen kontakt sa sustavima za kontrolu. Rusi pozvani da rotiraju osoblje

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/2
Autori: Večernji list, Hina
08.03.2022.
u 21:51

Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije s kojom se suočavaju zaposlenici u Černobilu i potencijalnih rizika za nuklearnu opasnost, kazao je R. Grossi.

Sustavi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koju su prošli mjesec zauzele ruske snage, prestali su slati podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), objavila je u utorak ta UN-ova agencija.

"Glavni direktor .... rekao je da je izgubljen daljinski prijenos podataka iz sustava za praćenje sigurnosti u Černobilu NPP", priopćila je IAEA. IAEA među ostalim prati sigurnost nuklearnog materijala.

 

- Ukrajina je izvijestila IAEA.u da je postalo važno zbog sigurnog upravljanja nuklearnom elektranom Černobil napraviti rotaciju 210 zaposlenika i zaštitara koji rade tamo već gotovo dva tjedna  - izvijestili su na Twitteru.

O cijeloj situaciji se oglasio i ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije s kojom se suočavaju zaposlenici u Černobilu i potencijalnih rizika za nuklearnu opasnost. Pozivam snage koje kontroliraju objekt da pod hitno osiguraju sigurnu rotaciju osoblja - naveo je ravnatelj Rafael Grossi.

 

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu.  Rusija kaže da je osigurala mjesto zajedno s ukrajinskom nacionalnom gardom, ali Ukrajina to osporava i kaže da ruske trupe imaju potpunu kontrolu.

Iako više nije funkcionalna elektrana, Černobil nikada nije bio potpuno napušten i još uvijek zahtijeva stalno upravljanje. Zapravo, nakon što je reaktor broj četiri eksplodirao prije 36 godina, njegovi drugi reaktori su nastavili s radom nekoliko godina, a cijeli grad - Slavutych - izgrađen je za smještaj radnika koji su evakuirani nakon nesreće.

VIDEO: Tko je zapravo Vladimir Putin? Hrvatski psiholog napravio njegov detaljni profil.

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika, rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik. Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce.

Pratite OVDJE sve što se događa u Ukrajini

 

Komentara 3

VZ
vzzzbx
06:40 09.03.2022.

Cernobil? Internet explorer?

ZB
zgrada_bez_parkinga
22:16 08.03.2022.

Baš lijepo što su sustavi za kontrolu otkazali....

ZA
zagabria7
23:42 08.03.2022.

Zašto naprosto ne isključe centralu dok ne prođe ratna opasnost. Imaju li mozga uopće, igraju se sa životima drugih ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije