Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽAR UZNEMIRIO SVE

Zaporižje je najveća nuklearka u Europi: 'Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od Černobila!'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/31
04.03.2022.
u 10:52

Ima šest reaktora od koji svih generira 950MW, a proizvodi dovoljno energije za čak četiri milijuna domova. Nalazi se na jugoistoku Ukrajine na obali rezervoara Kakhkova na rijeci Dnjepar.

Svima je zastao dah barem na trenutak kad je objavljeno noćas da je došlo do ruskog granatiranja, a potom i požara u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje. Ukrajinske vlasti kasnije su objavile da je požar ugašen i da nema ozlijeđenih niti poginulih.

Nuklearka Zaporižje je građena u razdoblju od 1984. godine do 1995. godine, kad je dodan posljednji reaktor. Najveća je nuklearna elektrana u Europi i deveta najveća na svijetu. Ima šest reaktora od koji svih generira 950MW, a proizvodi dovoljno energije za čak četiri milijuna domova.  Nalazi se na jugoistoku Ukrajine na obali rezervoara Kakhkova na rijeci Dnjepar.

Sukobi na tom području, kao i požar zabrinuli su mnoge.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm objavila je na Twitteru da je razgovarala s ukrajinskim kolegom o požaru u kompleksu nuklearne elektrane i kako je njezino ministarstvo odlučilo aktivirati tim za odgovor na nuklearne incidente.

"Ruske vojne operacije u blizini tvornice su nepromišljene i moraju prestati", navela je dodajući: "Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i sigurno se gase".

 

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je noćas detalje o sukobu u neposrednoj blizini nuklearke.

– Ruska vojska sa svih strana puca na najveću nuklearnu elektranu u Europi. Požar je već izbio. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od Černobila! Rusi moraju odmah prekinuti vatru, propustiti vatrogasce, uspostaviti sigurnosnu zonu! – naveo je.

 

Ravnatelj UN-ove Agencije za atomsku energiju  Rafael Mariano Grossi izjavio je da je svih 6 reaktora su bez oštećenja.

Pratite OVDJE o događaji u Ukrajini

VIDEO: Vojni analitičar: Rusi su platili stravičnu cijenu za osvajanje Hersona

Komentara 1

TA
TaxiTeheran
14:31 04.03.2022.

Prije smo bili aktivni,sada cemo biti radioaktivni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije