Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prikupljeno 7000 potpisa protiv prijedloga Zakona o MPO-u

Te potpise Centar "Pro vita et familia" predao je ovaj tjedan Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb u Hrvatskom saboru
11. srpnja 2012. u 12:22 5 komentara 4 prikaza
peticija
Foto: Ljiljana Marić

Centar Požeške biskupije "Pro vita et familia" koji je u župama Požeške biskupije organizirao prikupljanje potpisa potpore Zahtjevu Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije i crkvenih udruga dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj glede prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji skupio je 7.000 potpisa. Te potpise Centar "Pro vita et familia" predao je ovaj tjedan Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb u Hrvatskom saboru.

U Zahtjevu se upozorava da se najveći broj znanstvenika u svijetu i kod nas slaže da ljudski život počinje začećem. Na temelju toga traže da zakon o medicinski pomognutoj oplodnji svakom začetom ljudskom biću prizna neotuđiva prava koja mu jamče relevantni dokumenti međunarodne zajednice i hrvatske države, a koja su utemeljena u etičkim načelima civiliziranog društva. Dodaje se da nitko nema pravo izložiti smrtnoj opasnosti ili predati u smrt određeni broj začetih ljudskih života da bi se rodio drugi život.

– Smatramo neprihvatljivim stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja i izvan obiteljskog okružja. Ne može nitko ni zbog čijeg interesa oduzeti pravo bilo kojem ljudskom biću na naravno začeće u braku muškarca i žene, na oca i majku, na život i rast u obitelji – upozoravaju potpisnici zahtjeva dodajući da povijest svjedoči da kultura koja ne štiti najslabije članove društva i ne poštuje temeljna moralna načela nema budućnosti.

U prikupljanju potpisa posebno su se angažirali članovi Župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća, Caritasovi volonteri te drugi aktivni članovi župa koji su na taj način, ističe požeški biskup Antun Škvorčević, pokazali svoju zauzetost za evanđeoske vrijednosti u našem društvu te pomogli drugim vjernicima da potpisom Zahtjeva posvjedoče osjetljivost za život, dostojanstvo i druga prava svakog začetog ljudskog bića.

– Bilo je to znakovito svjedočanstvo vjernika laika naše mjesne crkve o 15. obljetnici njezina osnutka kojim su, između ostalog, iskazali odanost blaženom utemeljitelju Ivanu Pavlu II. i vjernost njegovu učenju, osobito u enciklici 'Evangelium vitae', o vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života – poručio je požeški biskup Škvorčević.

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

  • Charles:

    Ovakvim likovima možete dati da potpišu bilo što i sve bi vam potpisali. Ovce bez pameti, muhe bez glave, guske u magli. 99.999% potpisnika uopće ne razumije što to oni potpisuju, a potpisuju samo zato što je to tako naložio ... prikaži još! jedan dr. sc. (honorem causa) s Kaptola. Još jedan razlog da se čovjek rasplače nad našom glupošću.

  • Maroje2312:

    "Naprednim" antikristima ljudski embrij je isto što i zametak komarca. Zna Bog što radi.

  • Vito:

    Prikupljeno 7000 potpisa protiv prijedloga Zakona o MPO-u Da, sve mlade usdjelice i usidjelci... Vidljivo na slici... Boje se ove starice da bi ih netko mogao poškaljati po međunožju... Valjda misle dase radi o umjetnim penisima, a one žele prirodne...