Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnici kod predsjednice

Nitko ne govori što je brodogradnja dobroga napravila

Zagreb: Predsjednica Grabar-Kitarović primila predstavnike radnika Uljanika
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/7
27.03.2019.
u 17:57

Predsjednica je izrazila puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ta neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta

Na zamolbu sindikata, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u srijedu s predstavnicima Uljanika i 3. maja koji su je izvijestili o svojim zahtjevima prema vladi od koje traže hitno rješenje agonije, odobrenje i isplatu kredita za privremeno financiranje te prihvaćanje nacrta programa restrukturiranja na zdravim temeljima kao i mogućeg strateškog partnera koji bi osigurao najkvalitetniju ponudu.

Predsjednica je, kako je priopćeno, izrazila puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ta neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta. Pozvala je da pri donošenju odluke o restrukturiranju ili stečaju, glavni kriteriji budu održivost i konkurentnost brodogradnje kao jedne od tradicionalnih i strateških grana hrvatskog gospodarstva usmjerenih na izvoz.

Naglasila je i važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih obitelji. Smatra i kako je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mjesta i osigurati plaću radnicima. Obeshrabruje podatak da su, prema riječima predstavnika radnika, i nakon 3,7 milijardi kuna državnih sredstava uloženih u Uljanik d.d. i 9 milijardi u 3. maj, brodogradilišta u tako teškom stanju što upućuje na zaključak da je dosadašnji način upravljanja bio promašen.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni proračun, a da svi odgovorni za takvo stanje odgovaraju. Poziva i sve sudionike u procesu donošenja te važne odluke da još jednom razmotre sve argumente kako bi bili sigurni da su donijeli ispravnu odluku. Predsjednica je izrazila zabrinutost i zbog učinaka koji će to imati na gospodarstvo i socijalne prilike dijela stanovnika Istre i hrvatskog Primorja te na odlazak stanovništva i odljev stručne radne snage koja je deficitarna.

Cerovac: Dobili smo podršku predsjednice

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac kazao je nakon sastanka s predsjednicom kako iz Uljanika i 3. maja traže da brodogradnja i dalje opstane te je naglasio da su od nje dobili punu podršku za to. Istaknuo je da im je obećala da će o svemu obavijestiti Vladu i od nje tražiti da ipak učini onako kako je najbolje za brodogradnju i radnike.

Nadam se da će to biti pozitivno riješeno, mi više ne možemo čekati", rekao je. "Sutra je na Trgovačkom sudu u Rijeci rasprava o tome idemo li u stečaj ili ne i jedini način da do toga ne dođe je da Vlada donese odluku da 3. maj i Uljanik idu u restrukturiranje te o kreditu potrebnom za privremeno financiranje", poručio je.

Đino Šverko smatra da im predsjednica može puno pomoći jer je ona jedina, uz ministra gospodarstva Darka Horvata, rekla da podržava restrukturiranje, a ne stečaj, a to je, ističe, ponovila i danas. "Ona ne odlučuje o tome, ali može kao moralni autoritet razgovarati s premijerom i zamoliti ga da riješi agoniju što prije", ustvrdio je.

>>Štrajk u Uljaniku. Radnici zavarili vrata

Komentara 10

KA
karlodrago
18:21 27.03.2019.

Ovi uljanikovci drže partizanski spomenik na kapiji pa traže pomoć kod Hrvatske vlade i predsjednice a IDS-ovci slave jugotitopartizane umjesto da su davno reagrali i pomogli Uljaniku.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
19:04 27.03.2019.

Kako ova jugoljevica iza svakoga ugla i u svakome vrticu lovi Ustase i kriminal. Sada se svi sakrili u stakorske rupe, samo najludji opet optuzuju branitelje i HDZ kao opet Zagreb i drzava krivi. U Istri na licu mjesta IDS nije nista primjetio, niti jedan IDSovac iako je kompletno vodstvo Uljanika njihovo. Drugovi su bili previse okupirani organizacijom derneka srbske estrade u Puli i odbranom od domoljubnih umjetnika. Novinari nista od toga ne primjecuju. Nema ni nekih tajnih anonimnih izvora iz vrha IDSa za kad je je specijalizirana gdja Puljic-Sego kada je HDZ i vlada u pitanju. Nema deranja i rastrgavanja IDSovaca i nje hovih direktora u javnosti. Ne diraju im se ni poznanici niti djeca kao sto je to obicaj kada se odluci unistiti nekoga branitelja ili HDZovca. Bucna vam sutnja drugovi.

SR
sramitese
19:06 27.03.2019.

svi skupa neka se idu zaliti vucicu u bg..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije