Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ŠTO IH SVE SUMNJIČE

Uhićeni u slučaju Uljanik davali brodove za dionice i mešetarili potporama

Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/9
27.03.2019.
u 22:30

Vlada je osiguravala plaće za zaposlenika Uljanika i dala vremena upravi da napravi plan restrukturiranja, no oni ništa nisu napravili

– Moj se klijent branio šutnjom jer nismo imali vremena pripremiti se kako treba za davanje bilo kakvih iskaza. Također, očekujem da će biti pušten da se brani sa slobode jer ponoviti djelo koje mu se stavlja na teret ne bi mogao ni Houdini – prokomentirao je u srijedu Goran Veljović, odvjetnik Elvisa Pašljine, koji je na ispitivanje u zgradu riječkog Županijskog državnog odvjetništva stigao oko 13 sati.

Pašljina, koji trenutačno obnaša osam funkcija među kojima je najistaknutija ona člana Nadzornog odbora tvrtke Uljanik brodogradilište jedan je od dvanaestorice uhićenih zbog sumnji u kriminalne aktivnosti u Uljanik grupi i tvrtkama koje su poslovale u sklopu Uljanika, a kojima su, prema za sada dostupnim informacijama, brodogradilišta i državni proračun oštećeni za više od 1,2 milijarde kuna.

Dionice prebijali cijenom potraživanja

Hoće li Houdinijevski argument Pašljinina odvjetnika proći pred sucem istrage, saznat će se u četvrtak nešto nakon 8.30 sati, za kada je zakazano istražno ročište na riječkom Županijskom sudu gdje će se odlučivati o tome hoće li i po kojim osnovama dvanaestorici osumnjičenika biti određen istražni zatvor. Svi oni protekla dva dana proveli su u lisicama i iza rešetaka, a danje svjetlo imali su priliku vidjeti samo dok su tijekom srijede u pratnji svojih odvjetnika pred brojnim novinarima, fotoreporterima i kamerama bili dovođeni na ispitivanje u tužiteljstvo.

Svi se oni sumnjiče za počinjenje šest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare, a navedena kaznena djela počinjena su prilikom dogovaranja uvjeta za gradnju četiri broda 2010. godine. Brodovi su izgrađeni i isporučeni 2011., 2012., 2013. i 2016. godine, a njihovom izgradnjom oštećen je i Uljanik s obzirom na to da se prodajna cijena naplaćena kupcima nije temeljila na kalkulaciji troškova gradnje, već na znatno nižoj procjeni takvih brodova donesenoj bez uvida u stanje broda. Nakon što su prodali brodove po tim znatno nižim cijenama, nisu ih uspjeli u cijelosti naplatiti od kupaca, pa su pristali da im kupci ustupe svoje dionice.

Uljanik na temelju tih dionica nije imao pravo glasa ni dobiti, ali je imao obveze po kreditima kojima su plaćeni ti brodovi, pa je tako Uljanik do kraja lipnja 2015. sam na svoju štetu morao otplaćivati te kredite.

Kad je u pitanju kriminalističko istraživanje brodogradilišta 3. maj, MUP u svom priopćenju navodi kako se isto zbog korištenja potpora u sklopu restrukturiranja između lipnja 2013. i prosinca 2017. godine trebalo suzdržati od ulaganja koja nisu nužna za postizanje rentabilnosti, kao i od stjecanja dionica u trgovačkim društvima, osim kada je to bilo nužno kako bi se osigurala dugoročna održivost korisnika. Unatoč tome, 3. maj je u tom periodu za Uljanik izvodio radove na dovršetku triju brodova, uključujući jednog od četiri prethodno spomenuta broda, te je po toj osnovi imao i potraživanja od Uljanika. Četvorica direktora odlučila su zaključiti ugovor kojim 3. maj stječe 40 posto dionica od Uljanika, a onda te dionice plaća prebijanjem ugovorne cijene dionica s cijenom potraživanja od Uljanika, čime 3. maj nije stekao baš nikakvu korist, nego je dodatno oštećen.

Dio investiranja u 3. maj

Dodatno, 3. maj je temeljem Sporazuma o suradnji na zajedničkoj provedbi izgradnje četiriju brodova za domaće naručitelje sudjelovao u gradnji još dva broda za dioničko društvo u sklopu Uljanika. Za njihovu izgradnju 3. maj je trebao primiti sredstva državne potpore putem društva iz Uljanika, a ta sredstva su u dva navrata Uljaniku i uplaćena. Međutim, nakon toga su direktori 3. maja i tog trgovačkog društva iz Uljanika potpisali ugovor o pozajmici temeljem kojeg je 3. maj Uljaniku uplatio isti iznos koji je trebao primiti kao potporu, a Uljanik je zatim ta ista sredstva vratio natrag 3. maju, ali kao uplatu državne potpore koju je ionako trebalo uplatiti, dok pozajmicu koju im je 3. maj dao nisu nikad vratili.

Drugi dio potpore koju je 3. maj primio trgovačko društvo iz Uljanika nikad nije proslijedilo 3. maju, nego ih je direktor tog društva iskoristio da podmiri Uljanikove kreditne obveze, čime je oštećen državni proračun RH koja je dala ta sredstva za 3. maj, a ne Uljanik. Posljednja u nizu malverzacija u ovom postupku odnosi se na nabavu panel-linija iz 2016. godine. Direktor 3. maja zajedno s dvojicom članova uprave Uljanika, koji su ujedno bili i članovi NO 3. maja, potpisao je ugovor o kupoprodaji spomenute panel-linije, a 3. maj je snosio i troškove njezine ugradnje. Nabava i ugradnja te linije prikazana je kao dio investiranja u 3. maj koje se obavljalo u sklopu restrukturiranja, a zapravo se radilo o panel-liniji koja je nabavljena za potrebe Uljanika.

Koliku plaću ima bivši predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, sindikati i predstavnici radnika pokušali su doznati više puta, ali to nikada nisu uspjeli. U medijima su se pojavljivale informacije da je Rossandina mjesečna plaća čak 125 tisuća kuna, što je informacija na koju bivši predsjednik uprave nije reagirao, ali je zato demantirao da mu je osnovna plaća 40 tisuća kuna neto. Rossanda, koji je karijeru izgradio u Uljaniku, poprilično je samozatajan, ali zato nikada nije krio da gradi vilu u Pješčanoj vali koja je poznata kao elitni dio Pule. U sklopu luksuznog zdanja nalaze se četiri sobe, pet kupaonica, bazen... Sve je to platio kreditom od 2,2 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 27

AB
abendblatt
15:55 27.03.2019.

Netko je sigurno zlo upotrijebio , pronevjerio, ukrao te silne milijarde koje je Drzava ulozila u Muljanik, a moze samo Uprava koja je upravljala tim novcem, nijedan varioc sigurno nije, sporno je i djelovanje sindikalnih povjerenika u Nadzornom odboru, .

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:01 27.03.2019.

Jugoekonomija sa strucnjacima iz jugoekonomske skole. Imamo takvih i u medijima i u politici i "kulturi" I svi su puni sebe od znanja i vaznosti. Covjek moze samo povratiti i psovati nad tolikom balkansom gluposcu.

MA
master58
16:18 27.03.2019.

Dok se ne krene sa strijeljanjem kao u Kini za ovakve kradje dotle to nece stati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije