Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOKACIJA

Poljak skulpturom povrijedio sve Ruse

poljske zastave
Reuters/PIXSELL
19.10.2013.
u 17:05

Ovo je svetogrđe koje obeščašćuje 600 tisuća ruskih vojnika koji su pali za slobodu Poljske, kazao je ruski veleposlanik

Duboko sam šokiran. Ovo nije umjetnost nego svetogrđe koje obeščašćuje 600 tisuća ruskih vojnika koji su pali za slobodu Poljske, reagirao je ruski veleposlanik u Varšavi Aleksander Aleksejev na skulpturu poljskog umjetnika koja pokazuje vojnika Crvene armije kako siluje trudnu ženu. Skulpturu je u gradu Gdanjsku, u Aleji pobjede uz ruski tenk, postavio mladi umjetnik Jerzy Bohdan Szumczyk (26).

Skulptura u socrealističkom stilu pokazuje ruskog vojnika koji kleči između nogu žene u visokom stadiju trudnoće, lijevom je rukom drži za kosu, a u desnoj mu je ruci pištolj koji je ženi uperio u usta. Skulptura “Hajde, ženo” trebala je prikazati patnju Poljakinja koje su u posljednjim mjesecima rata, nakon protjerivanja nacista, silovali vojnici Crvene armije.

– Skulptura je usmjerena protiv rata i ona je poruka mira. Htio sam prikazati patnje žena i strahote rata – objasnio je poljski umjetnik Szumczyk.

Ovom svojom umjetničkom porukom dodatno je zakomplicirao odnose s Rusijom, koji su ionako nategnuti sve od svršetka Drugog svjetskog rata kada je Sovjetski Savez vladao Poljskom.

– Očekujem prikladan odgovor poljske vlade – poručio je ruski veleposlanik Aleksejev. Skulptura je već uklonjena s ulice.

>> Vojna povijest: Prvi put na hrvatskom o Crvenoj armiji

>> 'Fascinira me Crvena armija, sila koja je slomila Wehrmacht'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije