Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vojna povijest: Prvi put na hrvatskom o Crvenoj armiji

'VP-SPECIJAL COVER'
Foto: ' '
1/6
PR
Autor
PR članak
15.03.2013.
u 07:39

Sve o njezinu razvojnom putu koji je toliko opterećen kontroverzijama, nepoznanicama i mitovima

Vjerojatno u suvremenoj povijesti ne postoji nijedna oružana sila, nijedna vojska čiji je razvojni put toliko opterećen kontroverzijama, nepoznanicama i mitovima kao što je sovjetska Crvena armija. S druge strane, upravo je vrlo turbulentan nastanak i povijesni put Crvene armije od ruske socijalističke (Oktobarske) revolucije, preko iskušenja građanskog rata do pobjede u Drugome svjetskom ratu i stvaranja jedne od najvećih svjetskih vojnih sila, pridonio njezinu globalnom pozicioniranju.

Bez ravnodušnosti

Zahvaljujući svom položaju i društvenoj ulozi u svojedobno najmoćnijoj socijalističkoj zemlji svijeta, Crvena armija oduvijek je bila objekt prihvaćanja ili osporavanja, divljenja ili marginaliziranja te izvor cijelog niza emocija, od posebnog uvažavanja i naklonosti do krajnje mržnje i otvorena straha – jedino što nikada nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

Sve ovo napisao je u uvodu dr. sc. Marinko Ogorec, autor teksta o Crvenoj armiji, koja je tema prvog od četiri ovogodišnja posebna izdanja VP-a, magazina za vojnu povijest. Slijedi sve o američkoj vojsci pa o japanskoj vojsci i na kraju o njemačkom Wehrmachtu.

Zašto svi ovi posebni brojevi? Poražavajuća je činjenica da smo mi na hrvatskom jeziku izuzetno siromašni za mnoštvo sadržaja koji ili nikad nije preveden ili nije ništa napisano ili je napisano djelomično, površno, nedovoljno...

Nemamo gotovo ništa

Tako je i kad je u pitanju vojna povijest. Redovni VP u dvije godine izlaženja pokazao je koliko imamo bogatu vojnu povijest, a koliko je opet o njoj malo napisano ili, bolje rečeno, gotovo ništa. Koju biste knjigu uzeli, koje izdanje, ako želite na jednom mjestu dobiti sve najvažnije i relevantne informacije o Crvenoj armiji? Ili o Amerikancima? O Japancima ne moram ni pisati. O Wehrmachtu je osnovno, jako sažeto bilo u nekoliko brojeva redovnog broja magazina. Ali nemoguće je sve staviti na mali prostor o najvećoj vojnoj sili u povijesti ratovanja.

Mali priručnici

Stoga smo se odlučili na ova posebna izdanja koja će, svako za sebe, funkcionirati kao pravi mali priručnici za sve i svakoga. U svakome od njih moći ćete naći sve najvažnije informacije o spomenutim oružanim snagama, od povijesti njihova osnutka, razvoja, najvećih bitaka, zapovjednika, oružja, tehnike... I to sve na 132 stranice, popraćeno mnoštvom fotografija, karata, ilustracija...

Kad pročitate ovo izdanje, shvatit ćete da o Crvenoj armiji dosad niste znali gotovo ništa. Zato, kako je VP donio novu, dodatnu vrijednost hrvatskom društvu, tako na tom tragu nastavljamo i s ovim posebnim izdanjima.

Ne propustite od četvrtka, 21.3. na svim kioscima za samo 29,90 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?