Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje siviću

Policiji ispričao detalje zločina, no obrana na sudu osporava taj iskaz

Sivić, suđenje (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
29.10.2012.
u 07:12

Ako je iskazao kako tamo piše, onda je kriv. No, po meni, ispitivan je pod zakonski nedopustivim okolnostima, svi su vidjeli da je bolestan, tvrdi odvjetnik Šabanović

OSIJEK – Ne osjećam se krivim – izjavio je na sudu Mirko Sivić, jedini iz tzv. "slučaja selotejp" kojemu još nije donesena presuda za, kako ga se tereti, ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Zbog bolesti je njegov slučaj još 2008. izdvojen iz postupka koji se vodio protiv Branimira Glavaša, Ivice Krnjaka, Gordane Getoš Magdić, Dine Kontića, Zdravka Dragića i Tihomira Valentića. No za razliku od njih, kojima se sudilo u Zagrebu, Sivić je sjeo na optuženičku klupu Županijskoga suda u Osijeku.

S dvjema štakama pod rukom i s vidljivim grčem na licu, Sivić se teško kretao po sudnici. Rasprava je stoga prekidana nekoliko puta. Vještaci su pak složni da je, unatoč uznapredovalom reumatoidnom artritisu i PTSP-u, sposoban pratiti raspravu.

Sivića se tereti da je, zajedno s danas pokojnim Stjepanom Bekavcem zvanim Buše, na obali Drave usmrtio nepoznatog srpskog civila, čije su tijelo potom gurnuli u rijeku. Prema optužnici, pištolj u ruke stavio mu je Bekavac. Sivić mu je pucao u leđa, no muškarac je ostao stajati.

– Buše je još dva puta pucao u tog čovjeka te ga nogom gurnuo u Dravu. Kada smo se vratili u bazu, tu je bila Goca. Pitala je Bušu kako je prošlo, a on je odgovorio da je bilo dobro, uz popravni – rekao je sam Sivić u svom iskazu policiji u listopadu 2006. kada je uhićen. No, taj je iskaz kasnije na sudu u Zagrebu njegova obrana osporavala. Inzistirali su i danas u Osijeku da se utvrdi pod kojim je okolnostima dao taj iskaz.

– Ako je iskazao kako tamo piše, onda je kriv. No, po meni, ispitivan je pod zakonski nedopustivim okolnostima, svi su vidjeli da je bolestan, a nitko nije konzultirao liječnika. Utjecalo je na taj iskaz Sivićevo narušeno sjećanje i teško stanje – ustvrdio je njegov branitelj Selim Šabanović.

Obrana je zahtijevala i saslušanje svih šest preostalih okrivljenika iz "slučaja selotejp", koji su pravomoćno osuđeni, pa tako i Branimira Glavaša. No, prihvaćen je samo prijedlog za ispitivanje Gordane Getoš Magdić. Upravo je nju Sivić spominjao u spornom iskazu danom na policiji 2006., kada je uhićen.

>> Glavaš opet u Hrvatskoj, pustili ga iz zatvora na sestrin pogreb

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije