Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizirani kriminal

Policajac u bijegu: Za Željkom Dolačkim raspisana tjeralica

Dolački
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
06.02.2019.
u 19:11

Željko Dolački kao da je u zemlju propao. Policija ga već dva dana uzalud traži na svim poznatim adresama, a njegova rodbina tvrdi da ne zna gdje se bivši šef krim-policije nalazi.

Gdje je Željko Dolački, bivši voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, koji je u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, jučer je bilo pitanje, što bi se reklo, za milijun dolara.

Jer Dolački se na objavi presude nije pojavio iako je do tada dolazio na svaku sudsku raspravu od početka suđenja. S obzirom na to da mu je izrečena kazna veća od pet godina, automatski mu je određen istražni zatvor. Drugim riječima, da je došao na objavu presude, iz sudnice bi bio odveden direktno u Remetinec.

No to se nije dogodilo, a njegovi odvjetnici izjavili su kako Dolački nije u bijegu. Je li u bijegu ili nije, ili je samo šokiran presudom, od Dolačkog se osobno nije moglo čuti jer mu je mobitel bio isključen.

Nema dvojno državljanstvo

No u utorak popodne ipak su ga na trenutak uspjeli dobiti novinari Jutarnjeg lista kojima je kratko poručio “da je u gradu, da nije u bijegu te da neće bježati jer on nema dvojno državljanstvo kao neki drugi”. No iako Dolački možda smatra da nije u bijegu, sud, a i policija to ipak vide malo drugačije.

Pa je u utorak za njim prvo bio raspisan dovedbeni nalog. Taj je nalog raspisao sud te ga je proslijedio PU sisačko-moslavačkoj, jer na njezinu području Dolački ima prijavljeno prebivalište. Policajci su svog bivšeg kolegu tražili na tim adresama, ali i kod rodbine, no do srijede ujutro nisu ga našli. I ne samo da ga nisu našli, već nitko od njegovih bližnjih nije znao gdje je.

Policija je o tome izvijestila sud, koji je jučer malo poslije 12 sati izdao nalog za raspisivanje tjeralice. Tim činom Dolački je i službeno postao bjegunac, čime je na ružan način okončana policijska karijera koja je trajala 30 godina.

A što točno raspisivanje tjeralice znači za Dolačkog, objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

– Nalog za raspisivanje tjeralice izdan je u PU zagrebačkoj. Kada policija dobije nalog, oni raspisuju tjeralicu u službenom policijskom glasniku. Informaciju o toj tjeralici istog trenutka imaju sve policijske uprave u zemlji. Na policiji je sada da nađe Dolačkog, uhiti ga i dovede u Remetinec budući da mu je određen istražni zatvor – kazao je Devčić.

Objasnio je da, ako potraga za Dolačkim unutar nekog vremena ne urodi plodom, slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice. Takva tjeralica raspisuje se ako policija utvrdi da Dolački nije na teritoriju Hrvatske te ako sumnja da postoji mogućnost da je pobjegao iz zemlje.

– Policija je ovlaštena u tom slučaju raspisati i međunarodnu tjeralicu, a ta se tjeralica onda raspisuje putem Interpola i sve države članice Interpola su onda dužne po njoj postupati. Druga stvar koja dolazi u obzir jest i mogućnost raspisivanja europskog uhidbenog naloga koji vrijedi za zemlje članice EU – kazao je Devčić.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Paušalne tvrdnje

Hoće li Dolački završiti i na popisu najtraženijih bjegunca, tek će se vidjeti. Njegov posljednji potez koji miriše na bijeg iznenadio je sve koji ga znaju, tim više što je tijekom suđenja redovito dolazio na rasprave, a bio je i vrlo aktivan pri ispitivanju svjedoka.

Osuđen je zbog zloporabe položaja, odnosno fingiranja provale u svoj ured, a sve kako bi se prikrila krađa novca i zlata i sefa. Riječ je o ukupno 3,3 milijuna kuna, koji su oduzeti u raznim kriminalističkim obradama, a ne zna se kada su točno novac i zlato ukradeni iz sefa.

Ni novac ni zlato nisu nađeni, kao što nije nađena ni pila kojom je, tvrdilo se u optužnici, prepiljen sef. Dolački je tijekom suđenja tvrdio da mu je sve to podmetnuto, a kao glavnog krivca za to označio je Vlahu Orepića, bivšeg ministra policije.

Sud u tvrdnje Dolačkog o podmetanju nije povjerovao, ocijenivši ih paušalnim, odnosno ustvrdivši da Dolački za svoje tvrdnje nije ponudio dokaze. Njegova karijera inače je bila turbulentna, a pod svjetla medijskih reflektora došao je 1999. tijekom uhićenja tzv. zločinačke organizacije. Bio je i dio tima koji je lovio ratne zločince, a tijekom karijere u nekoliko je navrata bio i pod suspenzijom.

Može li se optuženik obvezati da nazoči objavi nepravomoćne presude, pitanje je kojim se javnost bavi nakon što je Željko Dolački postao jedan u nizu onih koji se u tom trenutku nije pojavio na sudu.

I odgovor je – ne može. Jer optuženik ne samo da nije dužan doći na objavu presude, već nije dužan dolaziti ni na rasprave, ako je o održavanju rasprava obaviješten.

To pravo, recimo, obilato koristi Milan Bandić u postupcima koji se vode protiv njega, a s vremena na vrijeme koristi ga i Ivo Sanader u svojim suđenjima. Prema zakonu, optuženik se na sudu mora pojaviti samo u trenutku kada iznosi obranu, a zakon ne predviđa što u ovakvim situacijama.

Ne dolazak na objavu presude spada u pravo na obranu, a ta su prava, sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, posljednjih godina vrlo ekstenzivna. Nazočnost optuženika na objavi presude može se osigurati samo ako se on na sud dovodi iz pritvora, no i u tim situacijama optuženik može reći da ne želi doći na objavu.

Iako se u Hrvatskoj ZKP učestalo mijenja, do sada nikada nije predloženo da se i ovo područje uredi jer su stručnjaci složni da to nije moguće.

Doduše, nazočnost na objavi presude možda bi se mogla osigurati oduzimanjem putnih isprava, no da bi se nekome oduzela putna isprava, za to mora postojati zakonski osnova, odnosno mora postojati razlog za određivanje mjera opreza.

Kada zakonskog razloga za mjere opreza nema, onda nema ni načina da se nekome oduzmu putne isprave. Zatvoreni je to krug između prava optuženika na obranu te provođenja pravde, a rješenje problema nije na vidiku.     

Dolački
1/10
Ključne riječi

Komentara 60

NI
nisamguzonjinsin
09:39 06.02.2019.

Otišao trošit pare zajedno sa onim sa kojima je bio u dogovoru !

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
09:33 06.02.2019.

Pokrao je, ali nisu očekivali da bi i pobjegao. Bjeg je nemoralan hahaha

DU
Deleted user
09:31 06.02.2019.

Rijetko me moze netko tako dobro nasmijati kao nas MUP. A je to, Glup - gluplji, Muppet Show i ostali su bijedni amateri za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije