Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan proces

Policija ga prijavila jer se koristio mobitelom u vožnji, no sutkinja im nije povjerovala. Evo i zašto

Zagreb: Prometna policija kontrolira vozače povodom Martinja
Matija Habljak/PIXSELL
16.05.2022.
u 09:07

Prekršajna sutkinja zaključuje kako Ivicu mora osloboditi jer "nije s dovoljnom sigurnošću utvrđena bitna činjenica koja čini biće prekršaja, odnosno nije dokazano je li okrivljenik u vožnji razgovarao na mobitel ili je zbog zdravstvenog razloga držao ruku na uhu”.

Ivica (52) završio je na sudu jer su ga policajci prijavili kako se tijekom vožnje koristio mobitelom. Sutkinja ga je oslobodila u prilično neobičnom sudskom procesu. Što se točno dogodilo? Prema prekršajnom nalogu, Ivica je u veljači ove godine oko 16 sati u mjestu Nikšić kod Slunja na cesti D-1 prema Karlovcu “za vrijeme vožnje koristio mobitel držeći ga lijevom rukom na lijevom uhu”.

No, Ivica je u svojoj obrani upozorio kako to nije točno. Patrola ga je zaustavila jer im je ranije kolega policajac dojavio da se vozač koristi mobitelom za volanom. “To nije bila istina. Držao sam lijevu ruku na bolnom uhu, a mobitel mi je bio odložen u pretincu vozačevih vrata. Istina, policajac me tražio na uvid mobitel kako bi vidio ispis poziva, a ja sam mu rekao da na to nema pravo bez sudskog naloga”, branio se Ivica, piše Danica.hr.

To je, kaže, razljutilo policijskog službenika pa mu je ispisao prekršajni nalog. Danijel, policajac koji je tog dana bio na dionici ceste, kaže kako je “bio u civilnom vozilu kod restorana i uočio da vozač upotrebljava mobitel držeći ga lijevom rukom na lijevom uhu”.

"On je to negirao, a kad sam mu rekao da je to lako provjerljivo uvidom u mobitel, odbio je. Pratio sam promet tog dana na cesti D1, bio sam uz tu cestu i jasno vidio da se Ivica koristi mobitelom, u što sam posve siguran. Držao ga je lijevom rukom na lijevom uhu”, kazao je policajac.

Ivica je na sudu prigovorio njegovu iskazu tvrdeći kako iz te pozicije nije mogao jasno vidjeti situaciju. Osim toga, kaže, u vozilu posjeduje sustav za razgovor bez uporabe ruku koji se aktivira prilikom paljenja vozila i nema razloga fizički se koristiti mobitelom.

Sud je na kraju odbio ključan dokazni prijedlog – uvid u izlist poziva s mobitela za koji Ivica tvrdi da je jedini mobitel kojim se koristi i koji je upotrebljavao tog dana. To je nepotrebno odugovlačenje prekršajnog postupka jer je “činjenično stanje potpuno utvrđeno i dostatno za odluku suda”.

No, nakon te konstatacije u presudi, prekršajna sutkinja zaključuje kako Ivicu mora osloboditi jer “nije s dovoljnom sigurnošću utvrđena bitna činjenica koja čini biće prekršaja, odnosno nije dokazano je li okrivljenik u vožnji razgovarao na mobitel ili zbog zdravstvenog razloga držao ruku na uhu”.

Presuda koja je donesena ovih dana odmah je postala pravomoćna i Policijska uprava na nju nema pravo žalbe.

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
13:34 16.05.2022.

A zasto da se vjeruje na rijec policijskom djelatniku??Pa mene je jedan slican njemu uvjeravao da nisam bio vezan i da sam skretao bez zmigavca sa zadnjeg sica u škodi ,bez da se udostojio izaći iz vozila . Uostalom zasto se policiju ne opremi video kamerama koje snimaju cijelo vrijeme dok traje smjena djelatnika.Tako bi se uklinila svaka sumnja ....

ML
Mladjan
09:41 16.05.2022.

Meni bi sudac ili sutkibja rekli, nemamo razloga ne vjerovati policiji, a isti prekršaj napravili ste prie dvije godine.

RA
radolizem
09:39 16.05.2022.

Ja ne koristim mobitel u vožnji, no ima slučajeva kada se čovjek stvarno počeše iz uha, a pitanje je što s 30 metara vidi policajac. s ovom VAR tehnologijom u nogometu, nakon 10 gladanja usporene snimke nismo sigurni, tom logikom je i policajcu teško s 30 metara vidjeti mobitel. Policajac nekada zaključi po pokretu ruke na uhu i onda napiše prekršajnu prijavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije