Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokrenuto sklapanje konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja.
30. rujna 2020. u 14:00 0 komentara 224 prikaza
Zagreb: U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 12. sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Plenković: Idućih dana doradit ćemo nacrt programa mjera za obnovu Zagreba

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja.

Uoči sjednice Vlade izjavio je da će konvencija biti na korist svim industrijama, a izdvojio je IT sektor.

"To je veliki signal investitorima. Rješavamo temu koja se proteže više od dva i pol desetljeća", rekao je Marić.

Najavio je da će Porezna uprava tijekom listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju konvencije.

U nacrt konvencije, dobit od poslovanja oporezuje se u državi rezidentnosti društva, osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice, a omogućuje se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i SAD-a, plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Vlada - sjednica Mjere za gospodarstvo Jačaju pritisci na Vladu zbog plaćanja 488 raznih nameta: Režite i ukidajte

Omogućuje se hrvatskim građevinskim i sličnim društvima da ne plaćaju porez na dobit u SAD-u ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci. Snižavaju se stope poreza za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima.

Uređeno je i pitanje oporezivanja dohotka od nekretnina, dobiti od otuđenja imovine, dohotka od nesamostalnog rada, naknada članova uprave, dohotka sportaša i umjetnika, mirovina, dohotka ostvarenog temeljem rada u državnoj službi itd.

Zagreb: Plenković dolazi na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora Vrijeme curi Plenkovićeva šansa i naš problem – ne treba nam oporavak, nego obnova

Uređuju se i odredbe kojima se uklanja dvostruko oporezivanje, odredbe kojima je propisano jednako postupanje prema društvima država ugovornica u raznim poreznim situacijama, postupak zajedničkog dogovaranja u svrhu rješavanja poreznih sporova, razmjena obavijesti kao efikasno sredstvo u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza te odredbe u vezi prava na povlastice. 

Današnjom odlukom određen je sastav izaslanstva Vlade za vođenje pregovora s SAD-om u kojemu su tri predstavnika Ministarstva financija, ravnatelj Porezne uprave, voditelj Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, savjetnik iz Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.