Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

Pobuna u zagrebačkoj bolnici: Ne testiramo iako imamo sve uvjete. Dok korona buja, djeca čekaju

Boro Nogalo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
10.09.2020.
u 09:28

Dr. sc. Boro Nogalo bez dlake na jeziku pita

Korona je ušla u Dječju bolnicu Zagreb (Klaićeva) i nekoliko malih pacijenata i zdravstvenog osoblja u izolaciji je. Jesen ide i prirodno nosi respiratorne infekte, a nacionalni pulmološki centar za djecu, Dječja bolnica Srebrnjak, ne radi testove na koronu. A mogu jer imaju PCR uređaje s kojima bi to mogli raditi.

Zašto ne rade, ministar zdravstva Vili Beroš i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nisu nam odgovorili. Što bi značilo da se korona uvuče na pulmološki odjel ili na odjel intenzivne njege Dječje bolnice Srebrnjak, može zamisliti i laik. Novi ravnatelj, dr. sc. Ivo Dumić-Čule, kaže da su u tijeku pripreme za uvođenje testiranja na COVID-19, ali zasad nije čvrsto definirano kad će to biti.

– Bolnicu je obišao nacionalni koordinator te je sa stožerom bolnice definiran način prikupljanja i pripreme uzoraka. U sljedećim tjednima osigurat će se preduvjeti za testiranje. Sam uzorak je infektivni materijal i bilo kakvo nestručno rukovanje ili neadekvatan prostor za obradu mogu dovesti do prodora virusa u bolnicu, što apsolutno nikom nije cilj – rekao je za 24sata.

Pitanje je zašto glavni organizatori epidemiološke borbe protiv korone nisu već osigurali da sva mjesta, pa tako i bolnica Srebrnjak, koja mogu raditi testove, to i rade.

Dr. sc. Boro Nogalo bez dlake na jeziku pita:

– Gdje je tu pošten odnos prema djeci i zaposlenicima? Korona buja, gubimo vrijeme dok čekamo da se brisevi djece s respiratornim infekcijama obrade u drugim centrima. Imamo opremu i ljude da radimo testove na koronu. Na temelju te opreme i ljudi Srebrnjak je i dobio projekt od Europske komisije za izgradnju Translacijskog centra vrijednog 60 milijuna eura.

Upravo će se o tom projektu raspravljati danas u Skupštini Grada Zagreba. Projekt kasni godinu dana i sadašnji ravnatelj pokušava ga pokrenuti s mrtve točke te u tihome modu radi na tome da Europska komisija produlji rok da iskoristimo novac i zaista napravimo taj centar. No zanimljiv je njegov podnesak skupštini u kojem se poziva na nedavnu analizu privatne tvrtke PwC koja je proglasila projekt neodrživim. Dr. Nogalo osvrnuo se i na to:

– Nakon svih recenzenata iz Europske komisije koja je prihvatila projekt, netko iz Zagreba kaže da je neodrživ... – bio je ironičan. Ta privatna revizorska kuća dobila je 195.000 kuna za reviziju financijskog poslovanja bolnice, a ne reviziju projekta, za što nije ni kompetentna i to nakon što je projekt prošao sve recenzije EK i drugih kompetentnih institucija, na temelju kojih je odobren projekt. Sad se revizija PwC-a stavlja iznad mišljenja EK te tako spašava Europu od troška od  60 milijuna eura...”

Uvjeren je da se time pokušava minirati projekt kako bi on propao. Istodobno novi ravnatelj pokušava dogovoriti dobivanje produljenja od najmanje godinu dana za taj projekt jer se s njime toliko i kasni. Točnije, od smjene dr. Nogala on se nije pomaknuo s mrtve točke

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
13:16 10.09.2020.

Ajde Nogalo pa nisi se rasplakal kao kad se radilo o tvojim stolcu.Demagog 1. klase.

LI
liliZG
10:58 10.09.2020.

gazda nije dobio svoj dio kolača , pa ne može

DU
Deleted user
10:42 10.09.2020.

Politika je važnija od svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije