Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: 'Jednog diplomata proglasit ćemo personom non grata'

"Ocjene Europskog vijeća dijeli i Hrvatska", kazao je Plenković
26. ožujka 2018. u 19:42 182 komentara 16708 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković kazao je danas kako je državni vrh donio odluku da se solidarizira s Velikom Britanijom te da jednog akreditiranog diplomata proglasi 'personom non grata'.

o konvenciji Bošnjaković: Vlada je jasno rekla da nema mjesta nikakvoj rodnoj ideologiji

"Ocjene Europskog vijeća dijeli i Hrvatska", kazao je Plenković

- Nakon sastanka državnog vrha, donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s UK. RH je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata personom non grata, kazao je Plenković.

U Istanbulskoj konvenciji nema zamki, HDZ nije promijenio stav

- Što se tiče nastavka procesa ratifikacije Istanbulske konvecije, želim istaknuti jasan stav Vlade i mene. Vrlo jasno smo u prijedlogu zakona kroz interpretativnu izjavu kazali što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja. Prema našem zakonu interpretativna izjava je izjava kojom RH izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti poltiički akteri pa kažu da su intepretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje njihovo veliko neznanje. Sadržajem naše izjave smo pokazali da smo čuli poruku jednog dijela hrvatske javnosti koji odredbu konvencije čitaju oni koji vide etički problem u njoj. Mi kao odgovorna Vlada smatramo da je potvrđivanjem konvencije kroz interpetativnu izjavu otklonjen strah ili kriva tumačenja konvencije. 

Onaj tko si uzme malo truda pa pročita dokument, taj može shvatiti da nema skrivenih zamki u konvenciji koje bi Hrvatskoj unosile pravne nema redefinicije braka, nema pravne obveze uvođenja trećeg spola. Ne vidim kako to kolegama iz političke obitelji pučana u njemačkom i talijanskom parlamentu nije predstavljalo problem, a nama predstavlja. Isto tako, uz ovu izjavu želim spomenuti još jedan bitan detalj. O tome da je HDZ promijenio stav. To jednostavno nije točno i takva tvrdnja ne stoji. U vrijeme HDZ-ove vlade do 2009 hdzovi predstavnici su radili na tekstu konvencije. Nakon toga i druga HDZ-ova vlada. Kad je HDZ bio u oporbi je kritizirao SDP-ovu vlast zašto ne obave ratifikaciju. To su činjenice. O statistikama sam govorio neki dan i ne želim ponavljati porazne podatke.

S druge strane, živimo u demokraciji, prihvaćam izražavanje svih u društvu. Demokracija je tu da ljudi mogu izjašnjavati svoj stav. Sve je to normalno, prirodno i korisno u demokratskom društvu. Može pridonijeti raspravi. Ali rasprava mora biti bazirana na argumentima, rekao je Plenković.

Ladislav Ilčić Denis Derk Hoće li i ministrica kulture ostati bez principijelnog Ilčića GLAS: 'Crkva se zbog Istanbulske konvencije grubo miješa u političke i zakonodavne procese' 06.10.2016., Zagreb - Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj. Photo: Anto Magzan/PIXSELL pozdravio izjavu premijera Britanski veleposlanik bio u zgradi Vlade, ali nije komunicirao s državnim vrhom

Jandroković: Odluka je utemeljena na članstvu u EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je danas da je odluka o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomata personom non grata mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.

„To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji“, podsjetio je Jandroković. Informacije povezuju taj nesretan događaj s djelovanjem Rusije pa je tada odlučeno da se ide s određenim protumjerama, rekao je.

„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.

„Odluka je utemeljena u našem članstvu u EU ali isto tako je i duboko promišljena kada su u pitanu naši odnosi s Rusijom“, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje je li poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku bila preuranjena, Jandroković je naglasio da je poziv upućen kada i čestitka predsjednik Putinu nakon izbora, a s obzirom na njihov odnos i susrete koji su se događali prije spoznaja sa sastanka Europskog vijeća.

„Danas smo održali sastanak, razgovarat ćemo i dalje i donositi onakve odluke za koje procijenimo da su u interes Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković večeras u Vinkovcima.

Jandroković, koji je glavni tajnik HDZ-a, u Vinkovcima je o aktualnoj političkoj situaciji i politikama Vlade i Sabora razgovarao s članovima Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnicima i načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih organizacija stranke. (Hina)

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • PozdravizIstre:

    Da, da g. Plenkovic sve je jasno, vi ste sve jasno istaknuli...vas ugled u EU je ipak bitniji nego cijela drzava...jasno...

  • Deleted user:

    prebacite ga u Srbiju... kod nas za prijatelje uvek ima mesta...

  • Avaz:

    Ovaj lik nema trunka obraza!!!!