Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nijemci koče svjedočenje jer Perković zna previše o oružju

Suđenje Đuri Gavriloviću, optuženom za ratno profiterstvo, zapelo zbog nemogućnosti da se sasluša Josip Perković koji je u zatvoru u Njemačkoj
27. veljače 2019. u 09:00 9 komentara 2690 prikaza
Gavrilović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Đuro Gavrilović baš nema sreće sa svjedokom svoje obrane Josipom Perkovićem. Jer iako je Perkovićevo saslušanje Gavrilovića obrana predložila još polovinom prošle godine, a zagrebački Županijski sud prijedlog usvojio, od lanjskog rujna, za kada je saslušanje prvi put bilo zakazano, ono nikako da se održi.

Plenković i Juncker Povukli odluku Večernji otkriva: EK je gotovo 10 godina progledavao Hrvatskoj kroz prste na Zakonu o Ini

Presuda u Njemačkoj

Rasprave se zbog toga odgađaju, pa je tako bilo i jučer na zagrebačkom Županijskom sudu. Razlog tome je Perkovićeva trenutačna pozicija. Kao bivši šef jugoslavenskih tajnih službi (kasnije i hrvatskih), osuđen je u Njemačkoj na doživotni zatvor zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

U međuvremenu je ta presuda stigla u Hrvatsku te je usklađena s hrvatskim zakonima, odnosno Perković je osuđen na 30 godina zatvora.

Kuba KUBA USVOJILA NOVI USTAV 'Komunistički kapitalizam' drži partiju i dalje u sedlu

Ta odluka još nije pravomoćna, a dok ne bude pravomoćna Perković ne može biti izručen Hrvatskoj. Stoga na suđenju protiv Gavrilovića može svjedočiti iz Njemačke, i to videolinkom. No organizacija videolinka na relaciji Njemačka - zagrebački Županijski sud do sada se pokazala kao nepremostiv problem.

Nijemci su u rujnu i prosincu lani sud izvijestili da ne mogu organizirati videolink. Nije jasno zašto jer se videolinkom na zagrebačkom Županijskom sudu gotovo svakodnevno saslušavaju svjedoci koji nisu u Hrvatskoj.

Da ne mogu organizirati saslušanje Josipa Perkovića videolinkom Nijemci su ustvrdili i ovaj put, obavijestivši o tome sud dan prije održavanja zakazane rasprave. Ovaj put problem je bilo to što je Perković premješten u drugi zatvor na izdržavanje kazne.

John F. Kennedy Večernjak i ubojstvo J. F. Kennedyja 'Atentat je otkrio koliko su duboke predrasude protiv kojih se Kennedy borio'

Sva ta zapetljancija oko njegova svjedočkog iskaza na suđenju Gavriloviću, koji je optužen za ratno profiterstvo, pomalo je nejasna jer bi se moglo zaključiti i da Nijemcima nije u interesu da on svjedoči.

Gavrilovićeva obrana Perkovića je za svjedoka predložila na okolnost načina na koji se početkom 90-ih nabavljalo oružje za Hrvatsku. Hrvatska je u to vrijeme bila pod embargom, a Gavrilovića terete da je tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen obrani Hrvatske, i to nakon što mu je to omogućio tadašnji ministar financija Jozo Martinović, koji je u međuvremenu preminuo.

Puno toga zna

S obzirom na funkcije koje je Perković obnašao početkom 90-ih, o nabavi oružja za Hrvatsku trebao bi puno toga znati, zbog čega je i predložen za svjedoka.

Srušeni indijski zrakoplov Rat nuklearnih sila? Dvije nuklearne sile na rubu rata. Premijer se hitno obratio naciji!

No kako se njegovo svjedočenje videolinkom stalno odgađa, nije nemoguće da će se s time čekati sve do njegova izručenja Hrvatskoj. A kada bi se to trebalo dogoditi, također se ne zna. Naime, iako je istom presudom za isti zločin na istu kaznu osuđen i Zdravko Mustač, njegova presuda još nije usklađena s hrvatskim zakonima.

O tom usklađenju treba odlučivati Županijski sud u Velikoj Gorici, koji je njemačku presudu dobio tek nedavno. Kada njemačka presuda bude usklađena s hrvatskim zakonom u odnosu i na Mustača, on će imati pravo žalbe kao i Perković, o čemu će odlučivati Vrhovni sud.

I tek kada ta odluka bude pravomoćna, njih će dvojica biti izručena Hrvatskoj. A kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi skoro. Drugim riječima, dok se zavrzlama oko Perkovićeve pravne pozicije ne riješi, ni suđenje Gavriloviću neće se pomaknuti s mrtve točke. Osim ako Gavrilovićeva obrana ne odustane od Perkovićeva saslušanja, što je malo vjerojatno.

Indija napala militante u Pakistanu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Brandfackel:

  Ajme. kakvo stvorenje moraš biti da ti je Perković obrana!?

 • Avatar comparator
  comparator:

  Udbaški vojnici trude se osloboditi svojeg gazdu i njegovog druga . Sramota za Hrvatsku je što svojim zakonima nije uvela lustraciju i kazne za političke zločine što je trebala bar formalno. To je ujedno i dokaz tko je na vlasti ... prikaži još!i u Hrvatskoj i tko su nosioci " demokracije" !

 • Avatar mariosweden
  mariosweden:

  "Nijemci otkazali svjedocenje videolinkom samo dan ranije" A kada je izglasan Milanovicev lex Perkovic.