Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kad smo čuli brojke, prelomio se urnebesni izraz zadovoljstva'

Marije Pejčinović-Burić i premijer Andrej Plenković obratili su se danas javnosti na konferenciji za medije.
27. lipnja 2019. u 15:58 48 komentara 3562 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Marija Pejčinović-Burić jučer je dvotrećinskom većinom glasova osvojila utrku za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe, organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja obuhvaća 47 država članica, a glavni joj je cilj promicanje suradnje, ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava. U svojem govoru, posebno je zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću koji je spomenuo njezin uspjeh i na sjednici Vlade.

Vlada - sjednica Plenković: 'Pobjeda Pejčinović Burić svojevrsna je pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe'

Na današnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima javnosti su se obratili premijer Andrej Plenković i glavna tajnica Vijeća Europe, Marije Pejčinović-Burić.

- Razgovarali smo ranije o ovoj kandidaturi i Hrvatska je imala sjajno predsjedanje Odborom ministara. Žao mi je što medijski odjek toga nije bio veći. I tu je krenulo zapravo sve. Odluku smo donijeli kada smo shvatili da je ovo jedna izvrsna prilika. Marija sa svojim angažmanom i političkim profilom je briljirala. Shvatili smo da nema aspekta Vlade koje Marija nije prošla. Nije bilo aspekta koji bi pokazao da se ne kandidira. Protukandidati su bili jaki, ali zajednički smo intenzivno radili i lobirali za njen uspjeh. Jučerašnji rezultat govori o ogromnom povjerenju zastupnika Parlamentarne skupštine- rekao je premijer uputivši novoizabranoj tajnici Vijeća Europe čestitke.

- Jako smo sretni i zadovoljni Marijinom uspjehom- dodaje.

Vlada Plenković čestitao 'Ovo je najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije'

- Želim zahvaliti premijeru na inicijativi, povjerenju i nominaciji. Nominaciju mora podnijeti država-članica iz koje je kandidat i zahvalna sam što sam to bila ja. Nakon šest mjeseci to je povjerenje bilo dobro usmjereno. Put do jučerašnjeg glasanja je bio kompliciran s dva kruga natjecanja. U prvom krugu glasaju sve članice za kandidate. Prvi veliki korak je bio ulazak u drugi krug, to mi je dalo veliku snagu. Druga faza je glasanje unutar parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Tu je mogućnost predviđanja rezultata bio teži- objansila je Marija Pejčinović-Burić.

O trenutku dobivanja rezultata glasanja kaže kako su imali osjećaj da su blizu te da će rezultat biti tijesan.

-  Kad smo čuli brojke, prelomio se urnebesni izraz zadovoljstva našeg izaslanstva. Nevjerojatno je što u ovoj utakmici su tako velike brojke došle na moju stranu. To pokazuje da je Vijeće Europe sazrelo jer se prvi puta od osnutka bira osoba iz jugoistočne Europe. Svi iz ovog dijela su bili sretni i zadovoljni. Drugi važan korak bio je ravnopravnost spolova.  U ovih 70 godina postojanja je samo jedna ženska osoba prije mene koja je vodila instituciju- objašnjava Pejčinović- Burić.

Marija Pejčinović Burić DUG PUT Što je sve u karijeri prošla Pejčinović-Burić do pozicije glavne tajnice Vijeća

- Iz Europske pučke stranke, političke obitelji, maksimalan broj glasova je bio oko 80. S tim brojem glasova nikad ne bi mogla dobiti ovu funkciju. Razgovarala sam više puta sa svim izaslanstvima i pokazalo se to na brojkama. Kroz taj proces intervjua je sigurno to povjerenje stiglo, temeljno na zaključcima iz razgovora. Iznimna čast je imati 159 glasova. Maksmalan broj glasova bio je 324, ali 270 je glasalo- komentirala je i dodala da smatra da je to bio jedan od ključnih aspekata njezine pobjede. 

Prva indikacija mogućeg uspjeha bila joj je to što je vidjela koliko zemalja- članica ima na svojoj strani. Smatra ovo velikim uspjehom države.

- Mnogo je kolega meni prilazilo i govorilo da sam postavila standard vođenja te da to očekuju od mene da prenesem drugima i da tako nastavim dalje-  rekla je Pejčinović- Burić.

Marija Pejčinović Burić Sandra Veljković Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto

Na upite tko će naslijediti novoizabranu glavnu tajnicu Vijeća Europe na Zrinjevcu, nisu dali konkretan odgovor.

- Moj najveći upitnik je bio ako se kandidiram, što ćemo učiniti s tim mojim drugim poslom. Dobro se poklopilo sve ipak. Drugačija je situacija ako dolazite na utrku izvana. Zaista sam kroz svoje normalne aktivnosti mogla pristupiti svim ministrima. To je puno pomoglo da taj posao lakše napravimo. Bez ikakvog straha možemo ući u fazu kad predajem drugome posao. Moja je uloga prvog u orkestru, ali tim radi već na tome jako puno i jako duboko. Bez ikakvih turbulencija ću predati taj posao drugome- objasnila je Pejčinović- Burić.

Premijer se nadovezao kako i on smatra ovo pobjedom Hrvatske te da imaju još par mjeseci razmišljati o zamjeni dok Marija Pejčinović-Burić ne preuzme službeno svoju ulogu u Europskom Vijeću.

- Imamo vremena. U konzultacijama s njom i drugim kolegama ćemo odlučiti tko će ju naslijediti. Htio bih samo reći da je ovo potvrda hrvatskog ugleda i diplomacije- rekao je premijer Plenković. 

Na pitanja o špekulacijama o rekonstrukciji Vlade i aferi ministra Lovre Kuščevića nije htio odgovarati.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  Hajde lijepo. Uhljebila se i ne mora više raditi za siću kod Vučića.

 • Avatar tituš
  tituš:

  Potpuno nebitna funkcija, po čemu pamtimo i tko je bio prije nje??? Kad čujem ravnopravnost spolova odmah je jasno, u to Vijeće vraćaju Ruse, sve je jasno ..

 • Avatar gordi
  gordi:

  zašto bi ikoji Hrvat bio ponosan što si ti dobila tu nebitnu funkciju....zna se koga češ blatit a za koga lobirat...sramota