Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nestvarna priča iz Slavonije: 'Kažu da sam glasao na izborima, a uopće nisam bio u Hrvatskoj'

Pokazao je i poruku koju je dobio od promatrača HDZ-a na lokalnim izborima Drage Andrića u ponedjeljak u 9 sati i 33 minute. Dan nakon izbora
17. lipnja 2021. u 10:49 14 komentara 5458 prikaza
Foto: RTL

U Vrhovini, malom mjestu u Brodsko-posavskoj županiji, izbore je dobio HDZ. Općinskom načelniku Mati Grgiću ovo je treći mandat. Osvojio ga je u prvom krugu.

Tomislav Tolić sjedio je 16. svibnja u biračkom odboru. Tvrdi da sve nije bilo prema zakonu. 

"Zaokruživani su ljudi koji nisu fizički tu, koji ne izlaze na glasanje. Vidio sam da su zaokruživani ljudi, pokupio sam se i izašao van. Potpisivali smo papire i nismo htjeli biti dio toga", rekao je za RTL Potragu Tomislav Tolić, član biračkog odbora Vrhovine.

Pokazao je i poruku koju je dobio od promatrača HDZ-a na lokalnim izborima Drage Andrića u ponedjeljak u 9 sati i 33 minute. Dan nakon izbora.

"Ako te netko slučajno bude zvao u vezi izbora, treba reći da je bio na glasanju." 

Grad Komiža na otoku Visu LOKALNI IZBORI Veliki izgurali nezavisne: HDZ i SDP sklopili koaliciju u Komiži

Kaže i da je obavijestio porukom predsjednicu Općinskog izbornog povjerenstva o nepravilnostima, ali nije dobio nikakav odgovor. Tvrdi da se glasalo za ljude koji žive u inozemstvu. 

Jedan od njih navodno je Antonio Babić koji tvrdi da je zadnji put bio u Hrvatskoj 1. travnja i da je ostao dva tjedna.

"Privremeno sam se odjavio 12. travnja i krenuli smo taj vikend za Njemačku i više nismo dolazili", kaže Antonio Babić.

Na dan izbora nazvao ga je prijatelj

"Ja sam dobio poziv od prijatelja koji me pitao kad sam stigao u Hrvatsku. Ja sam rekao da nisam dolje, a on da sam glasao na lokalnim izborima. Poslao sam upit u Općinu Garčin i nakon par sati oni su mi odgovorili da sam izašao na izbore i da je moje ime zaokruženo. Krivo mi je što sam glasao, a nisam bio dolje", govori Antonio.

BUNTOVNICI S RAZLOGOM Mladi, obrazovani, odlučni. Oni vjeruju da može bolje

RTL je telefonom razgovarao s još jednom osobom koja privremeno radi u Njemačkoj. Proslijedio im je e-mail koji je dva dana nakon izbora poslao istom povjerenstvu. 

"U Njemačkoj sam sedam godina i privremeno sam odjavljen iz Hrvatske. Iako fizički nisam dolazio u Hrvatsku, imam informaciju da je netko glasao u moje ime u nedjelju na lokalnim izborima u Vrhovini. Povodom toga želim potvrdu da li je to istina."

A odgovor glasi: "Provjerom u Izvatku iz popisa birača na biračkom mjestu Vrhovina, utvrđeno je da je glasač evidentiran da je obavio glasovanje."

Međutim, on tvrdi da nije glasao ni bio u Hrvatskoj, kao ni njegova supruga. No, ne želi u javnost.

Na razgovor pred kamerama je pristao Gabrijel Prgomet. Ima 23 godine, bravar je i radi za tvornicu Đuro Đaković. U Hrvatskoj je bio prije dva tjedna. No, ne i u vrijeme izbora. Saznao je da je i njegovo ime bilo zaokruženo na listi glasača. 

Split: Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika, i suradnici održali konferenciju za medije MIRKO GALIĆ Je li Hrvatska prešla Rubikon?

"Rekao sam da je to nemoguće zato što se nisam nalazio u Hrvatskoj. Nakon toga dobio sam drugi poziv od osobe koja je bliska predsjedniku biračkog odbora. Rekli su mi da je došlo do zabune, da je moje ime zaokruženo umjesto brata i onda sam nazvao brata zato što znam što se dešava u tom mjestu i pitao sam jel izašao na izbore i on je isto negirao i rekao da nije i tu sam shvatio o čemu se radi", kaže Gabriel Prgomet.

Nazvao je, kaže, predsjednika biračkog odbora Vrhovine. 

"Rekao mi je da je došlo do zabune i ispričao sam mu malo više. Moj brat nije bio zaokružen i mogli su se izvući na to i mogao je tijekom dana doći na glasanje i to je mogao biti problem, a ovako su bili sigurni da se ja neću pojaviti", poručuje Gabriel Prgomet.

Predsjednik biračkog odbora, promatrač HDZ-a i predsjednica Izbornog povjerenstva Općine Garčin su odbili stati pred kamere, a odbili su i odgovoriti na pitanja.

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Polarus:

    pa tako hdz godinama vlada u Slavonoji... ništa novo...

  • geler203:

    Pa to su stari narodni običaji a ovaj puta mrtvih nije bilo?

  • Boras:

    Nije valjda da najdomoljubnijoj partiji treba i ova kriminalna radnja da se hvale kako je najjaca partija u Hrvata????