Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvo

Nepovratna sredstva malim i srednjim poduzetnicima

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 11.12.09., Cakovec, Hrvatska- Obucarska industrija Medjimurske zupanije trazi pomoc premijerke Jadranke Kosor. Pogon tvrtke MEISO iz Goricana. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSEL
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
07.03.2012.
u 14:54

– Razradit ćemo i modele financiranja nekih naručitelja iz drugih zemalja, naravno s adekvatnim garancijama naših proizvoda, te na taj način podupirati izvoz – najavio je Maras.

Daljnji razvoj poduzetničkih zona i potezi Vlade koji bi trebali povećati konkurentnost malih i srednjih poduzetnika bili su glavne teme razgovora ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa s međimurskim županom Ivanom Perhočem. Ministar je za posjeta tvrtki Meiso u Goričanu najavio da će već u travnju izaći prvi natječaji s nepovratnim sredstvima za male i srednje poduzetnike.

– Zakon o obrtu ove će se godine dijelom izmijeniti, ali moramo biti svjesni da Vlada želi raditi tako da onaj tko preuzima obvezu za nju i odgovara. Isto tako, onaj tko izdaje račun mora biti siguran da će taj račun i naplatiti. Obrtnicima je najvažnije da mogu naplatiti ono što su prodali – kazao je ministar Maras najavivši uvođenje reda na tržište i lakši pristup obrtnim sredstvima.

– Politika Vlade je da se potiču isključivo mala i srednja poduzeća na razini horizontalnih potpora. Međimurska županija jedna je od kvalitetnijih koja se znala pripremiti i za ulazak Hrvatske u EU i prilagoditi se gospodarskoj situaciji u kojoj se danas nalazimo – kazao je Maras i dodao da izvoznici moraju imati još veću potporu države nego što su je imali dosad.

– Poručujem izvoznicima da će im HBOR biti na raspolaganju i da će financirati izvozne programe. Razradit ćemo i modele financiranja nekih naručitelja iz drugih zemalja, naravno s adekvatnim garancijama naših proizvoda, te na taj način podupirati izvoz – najavio je Maras.

Mali obrtnici su najnezaštićeniji dio gospodarstva, što potvrđuje podatak da se u zadnje tri godine broj obrta smanjio za 15.000. 

U Goričanu je održana i edukativna radionica o razvoju gospodarstva u sklopu projekta IPA Mađarska – Hrvatska, a raspravljalo se malom i srednjem poduzetništvu u ruralnim područjima. Projekt jačanja ekonomske konkurentnosti prekogranične regije provode Goričan i Serdahely, a vrijednost mu je 193.383 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije