Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE SLOVENSKI POLITIČARI

Na kuću oporbene političarke netko bacio molotovljev koktel, Janša: 'Nitko nije reagirao kad su nas napadali'

FILE PHOTO: EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.04.2021.
u 18:56

Istraga se nastavlja, a Fabjan je izjavila da ni u snu ne može pretpostaviti tko je počinitelj ni koji su mu motivi

Vodeći slovenski političari, a među njima predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su kao neprihvatljiv čin nasilja napad molotovljevim koktelom na kuću lokalne političarke u Črnomelju.

Kroz prozor kuće članice gradskog vijeća u Črnomlju Vesne Fabjan, inače profesorice zemljopisa i povijesti na tamošnjoj srednjoj školi, a članice stranke Lista Marjana Šareca (LMŠ), u petak navečer je u sobu za dnevni boravak bačena zapaljena boca s petrolejem koja je onda eksplodirala dok je obitelj bila u kući.

Policija je ustvrdila da je u manjem požaru koji su članovi obitelji pogasili pričinjeno štete za oko dvije tisuće eura, no srećom nitko nije ozlijeđen.

Istraga se nastavlja, a Fabjan je izjavila da ni u snu ne može pretpostaviti tko je počinitelj ni koji su mu motivi.

U Sloveniji je u vrijeme krize izazvane pandemijom nastupilo i vrijeme žestoke političke retorike, pa i "govora mržnje" između vladajućih i opozicije, no izuzimajući  verbalne ratove i prepucavanja među samim političarima fizičko nasilje u Sloveniji je izuzetno rijetko.

Marjan Šarec, bivši premijer, u subotu je napisao na Twitteru da se radilo o "kukavičkom činu" koji se ne može opravdati ničim, no da je  to i odraz  "sve više društvene netolerancije u društvu, "što se prije ili kasnije" pokaže i u fizičkom nasilju.

Predsjednik Pahor je u nedjelju, u izjavi za javnost, naveo da je riječ o gnusnom i neprihvatljivom činu nasilja koji zahtijeva osudu cijele demokratske javnosti, te pozvao policiju da što prije otkrije napadača i motive koji još nisu poznati, kako bi bio kažnjen.

"Razumijem brige, tjeskobe, strahove i ljutnju koja postoji među nama, no time ne smijemo opravdavati nasilje, ni verbalno niti fizičko", napisao je Pahor.

"Ocjenjujem da je kod nas dovoljno snage kako bismo sadašnju krizu pobijedili na miran način", poručio je i pozvao na odricanje od nasiljar.

Napad na kuću černomaljske političarke osudili su i Socijalni demokrati (SD), demokršćanska Nova Slovenija (NSI), te drugi politički čelnici i stranke.

U nedjelju je napad osudio i premijer Janez Janša, ali je pri tome, aludirajući na oporbenu ljevicu, primijetio da nisu osudili pojave kad su njemu i drugim vladinim službenicima  demonstranti protiv vladinih epidemioloških mjera verbalno prijetili i napadali ih.

"Napad na kuću općinske  vijećnice u Črnomlju je kazneno djelo vrijedno osude i kazne i to bez obzira na motiv. No, iznenađuje me ovako brza reakcija onih koji su šutjeli na slične napade na neke novinare i fotografe prilikom protuvladinih prosvjeda te nakon prijetnji koje su se pojavljivale protiv članova vlade i drugih dužnosnika, među kojima su bile i  prijetnje smrću", napisao je na Twitteru Janša.

Primorsko-goranska županija ide u strogu karantenu: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole prelaze na online nastavu

Komentara 2

Avatar bimbopus
bimbopus
14:45 12.04.2021.

Pitanje za gosp. koji administrira na portalu , objasnite mi moolim vas što je bilo žaljivo ili neistinito u mojem komentaru na komentar , Janez Janša je bio član mladine slovenije i to komunističke , znači ništa nisam dodao neistinitostinito i koliko sam prekršaja uradio da ste mi brisali komentar i dodijelili žuti karton molim vas za odgovor može i na moj elektronsku adresu . Ovaj komentar je snimljen i u slučaju brisanja ili neodgovora potražiti ću zadovoljštinu i ispriku na nekim drugim istancama .

Avatar Juki
Juki
20:30 11.04.2021.

Ma nije moguće....zastavnik EU Janez to neće preboljeti. Vezat će se iz protesta za žilet žicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije