Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U SUSJEDSTVU

U Sloveniji svaki četvrti test pozitivan. U BiH u subotu više od 1300 novozaraženih

Foto: REUTERS
1/4
03.04.2021.
u 15:42

Smanjen je i dnevni broj novozaraženih u gradovima koji slove za žarišta zaraze. Tako su u Sarajevu koje je ovog tjedna gotovo svakog dana imalo više od 500 novozaraženih u subotu potvrđena 163 nova slučaja a u Banjoj Luci ih je bilo 92.

U Sloveniji je u zadnja  24 sata potvrđeno 1296 infekcija novim koronavirusom, uz 25,9 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica COVID-19 umrlo je pet  pacijenata, objavila je slovenska vlada. U BiH danas je potvrđeno 1368 slučajeva zaraze. 

Stanje u Sloveniji 

Udio pozitivnih testova raste i najviši je nakon 26. siječnja. U porastu je prosječni broj novih zaraza na dan i sada iznosi 1047, a porastao je i broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutn 531 covid pacijent, od čega 123 na odjelima intenzivne njege, prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva.

Ovakav trend jačanja trećeg vala epidemije epidemiolozi tumače u Sloveniji sada dominantnim britanskim sojem virusa koji je opasniji jer se brže prenosi, a pogađa s težim tijekom bolesti mlađe u populaciji koji nisu cijepljeni, dok je broj oboljelih i smrtnih slučajeva kod starije i cijepljene poopulacije u padu.

O tome svjedoči i podatak koji prenose mediji da je trenutno na covid odjelima ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) broj covid bolesnika za dvije trećine manji nego što je bio na vrhu drugog vala epidemije, dok je na intenzivnoj njezi dvostruko više pacijenata nego u tom kritičnom razdoblju.

VIDEO: Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

Stanje u BiH

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto više od 1300 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je znatno smanjenje u usporedbi s proteklih pet dana, a manji je i broj umrlih s dijagnozom COVID-19.

Kako su izvijestili entitetski zavodi za javno zdravstvo, u protekla 24 sata testirano je oko 3500 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 1368 osoba. Istodobno je umrlo 40 pacijenata koji su bili na liječenju a ranije im je dijagnosticiran COVID-19.

Smanjen je i dnevni broj novozaraženih u gradovima koji slove za žarišta zaraze. Tako su u Sarajevu koje je ovog tjedna gotovo svakog dana imalo više od 500 novozaraženih u subotu potvrđena 163 nova slučaja a u Banjoj Luci ih je bilo 92. Ovaj je tjedan u BiH označila najgora statistika od izbijanja epidemije u ožujku 2020. jer je u petak bilo više od 2100 novozaraženih što je apsolutni dnevni rekord a početkom tjedna dva dana za redom bilo je više od 90 mrtvih.

Većina razmjerno strogih mjera ograničenja koje su uvedene prije dva tjedna ostaju na snazi još najmanje sedam dana no vlasti u Republici Srpskoj ipak su se odlučile na manje korekcije pa su tako dopustile otvaranje trgovinskih centara. Oni pak u Federaciji BiH nisu ni zatvarani no u tom je entitetu neprekidno na snazi noćni policijski sat dok u RS takve mjere nema.

BiH je do sada uspjela cijepiti tek manji dio stanovništva jer je u tu zemlju dopremljeno ispod 150 tisuća doza kupljenog ili doniranog cjepiva.

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
16:26 03.04.2021.

Ka ovce 3 od 4-i testa promase, jer ne znaju pitati doktora trebal se testati a doktor bi trebao znati sta su simptomi i ko ne treba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije