Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

More uz pulske plaže narančaste je boje, evo o čemu je riječ

Cvjetanje mora javlja se pri određenim vremenskim uvjetima, kao što su promjene temperature mora i veće količine oborina u proljetnom razdoblju, uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton
30. ožujka 2021. u 10:24 5 komentara 8535 prikaza
Cvjetanje mora na pojedinim pulskim plažama
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

More na pulskim plažama ovih je dana narančaste boje, a ta je pojava privukla poglede brojnih prolaznika.

psina BLISKI SUSRET Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu

Iako izgleda poprilično neobično i neprimamljivo, riječ je o prirodnoj pojavi u moru, odnosno njegovu cvjetanju.

Cvjetanje mora javlja se pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja.

 

Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzave nakupine uglavnom se nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače, ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru. Nošene morskim strujama često su prisutne na plažama, pogotovo u popodnevnim satima, objašnjeno je na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvatnja se odvija u cijelom vodenom stupcu (od površine do dna), ali je zbog intenziteta svjetla jača u površinskim slojevima.

DALEKO OD KORONE Reportaža s pučine: Splitski ribar otkrio nam je zlatno pravilo na koje gastronomi zaboravljaju

Cvjetanje mora prirodna je pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti), upozorava dipl. ing. Dolores Grilec.

 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • kristov:

    Ma postajemo najveći izvoznici fante!

  • posten_lopov:

    Kakve veze ima covijek sa cvijetanjem mora? More cvijeta i tamo gdje nema ljudi. Zbog promjene magnetskog polja zemlje, svasta se desava, a bjelosvjetski kriminalci to zloupotrebljavaju da ljudima oderu poreze, zato stalno okrivljuju ljude.

  • AlojzVjekoslav:

    Ma koje cvjetanje mora. Ne izmišljajte bedastoće. More cvjeta na preko 25 c° , i to žutom a ne narančastom bojim. Cvjetanje mora prvo počinje na površini dubokog mora koje vjetar donosi do plićaka. Niti je bilo velikih kiša niti ... prikaži još! je bilo visokih temperatura zraka a pogotovo mora.