Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ministre, prerežemo li slona na pola nećemo dobiti dva mala, nego jednog mrtvog'

Osječki liječnik dr. Gorjanski apelira na ministra da odustane od najavljenih reformi zdravstva jer će si "savjest opteretiti tisućama teških sudbina"
18. travnja 2015. u 15:18 12 komentara 1994 prikaza
Dražen Gorjanski
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

"Prerežemo li slona na pola nećemo dobiti dva mala slona, nego jednog mrtvog slona. Rastavimo li jedan brak, nećemo dobiti dva mala braka, nego dvoje nesretnih ljudi."

Opisao je tako dr. Dražen Gorjanski u otvorenom pismu ministru Siniši Vargi svoj stav o najavljenim promjenama u zdravstvu.

Osječki liječnik autor je, inače, nekoliko knjiga o reformi zadravstva, a njegovu viziju su nedavno podržali i Laburisti.

- Ne samo zdravstvo, nego se ni bilo koji sustav ne može razgrađivati u sve manje dijelove, a da pri tome zadrži ranija svojstva. Svakako znate da uvođenje zarađivanja i novčanog vrednovanja rada izobličava motive i ciljeve javnog zdravstva. Težnja za zaradom pretvara bolesnike u izvor zarađivanja, a liječnike u „menadžere“ koji na boli i patnji svojih bolesnika trebaju što više zaraditi – navodi dr. Gorjanski. Takve su nove uloge, nastavlja, suprotne ne samo medicinskoj etici, nego i zdravom razumu jer "teško da bi uravnotežen čovjek zarađivao na bolesnima i nemoćnima".

- Možda niste svjesni, ali će Vaše mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju. Strah me je i pomisliti na budućnost koja će nas, provedete li svoj naum, vratiti u duboku prošlost – poručio je.

Građani će, stava je, šutjeti i neće dići glas protiv predloženih mjera.

- Razlog je za to što, dijelom, neće ni stići jer se novi zakoni donose po hitnom postupku, a dijelom stoga što su preumorni i nezainteresirani za javna dobra – napisao je. Unatoč "nedostatku svijesti o dragocjenosti javnih dobara", građani ipak ne zaslužuju, naveo je, ostati bez njih.

- Bilo bi to okrutno kažnjavanje za nesnalaženje u novom svjetonazoru koji slavi sebičnost i gramzivost, a prezire solidarnost i humanost.

Uništenjem javnog zdravstva brojnim će građanima, uvjeren je Gorjanski, sadašnja razina zdravstvene skrbi postati nedostupna, veliki će ih dio zbog težih bolesti okusiti i teške posljedice osobnog bankrota, "a jedan će dio umrijeti samo zbog toga što si neće moći priuštiti primjerenu zdravstvenu skrb".

- Savjest ćete si opteretiti tisućama teških sudbina, mislite li da ćete ostatak život moći živjeti s takvim strašnim teretom? Čvrsto sam uvjeren da nitko ne zaslužuje podnositi takvu kob. Pišem Vam jer vjerujem u Vas. Vjerujem da ćete još jednom promisliti i ipak donijeti ispravnu odluku – zaključuje Gorjanski.

>>Dosta je bogaćenja na račun zdravstva, država treba podići tvornicu lijekova

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • novo vriijeme:

    Varga mora postaviti snažne kontrolne standarde u svom programu je jedna plava kuverta zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite nosi više novaca nego godišnje kazne zbog nerada, a takve kuverte mogu primati samo šefovi. Svjetli primjer mu je njegovo vlastito ministarstvo i ... prikaži još!i jučerašnja Nova TV zvijezda Mirela Bušić koja od 2010 uporno odbija objaviti listu čekanja za presađivanje rožnice, ali joj se može jer su sve državne institucije uključivši Ministarstvo oglušene na zahtjeve i prijave. Naravno da postiji debeli razlog zašto ta liste nije objavljena i zašto se vodi rovovski rat oko nje već 7 godina.

  • osica:

    Poštovani dr. Gorjanski savijest može opteretiti samo onaj tko je ima.

  • psycho69:

    svaka cast...