Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Dražen Gorjanski:

Dosta je bogaćenja na račun zdravstva, država treba podići tvornicu lijekova

Dražen Gorjanski
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
17.03.2015.
u 22:15

Osječki liječnik u svojoj novoj knjizi predlaže rješenja za korupciju u sustavu, liste čekanja...

Tvornica lijekova sagradi se za 300 milijuna kuna, a nikne za godinu i pol. I proizvodit će lijekove stotinu godina. Prava je to sitnica za državnu blagajnu, smatra osječki liječnik dr. Dražen Gorjanski, za ono što se tim potezom dobiva. A to je cjelovito zdravstvo u kojem se novac ne rasipa privatnicima. – Građani, u konačnici, za svoj novac dobivaju više zdravlja – rezimira on.

Nema LCD televizora

Slikovita je to teza kojom objašnjava, smatra, temelje reforme zdravstva. Opisao ih je u knjizi pomalo provokativna naslova “Reforma zdravstva – priručnik za neznalice, političare i ministre”.

– Neznalice su svi oni građani koji, vodeći se zdravstvenim željama, pričaju nerealno o zdravstvu – objašnjava. Jedno su, dodaje, zdravstvene potrebe, a drugo želje. Koje su nam potrebe, procjenjuju liječnici, a za njih, smatra dr. Gorjanski, ima novca. Problem su zdravstvene želje koje se neprestano “pumpaju”. U našim se glavama, tako, stvara slika o bolesničkoj sobi s LCD televizorom, a na magnetsku se rezonanciju, primjerice, može ići svaki drugi dan.

– Građanima se namjerno brka jedno i drugo. Stvaraju se tako kaos i liste čekanja – navodi.

U jednoj se točki razdvajaju linija ulaganja u zdravstvo i linija dobiti za pacijente.

– U suprotnom bismo bili besmrtni. No neprestano nam se potura ideja “koliko para, toliko muzike” – govori. Usporedbe radi, Kuba izdvaja 607 dolara za zdravstvo po glavi, a u SAD-u je taj iznos 8508. Činilo bi se da su Amerikanci “dvadeset puta zdraviji”. No, kada se uzmu u obzir, primjerice, smrtnost pri porođaju, brojke su čak na strani Kube.

– U razvijenim je zemljama 30 do 40 posto novca nepotrebna zdravstvena zaštita pa pijemo antibiotike kad imamo gripu ili idemo na nepotrebna snimanja – kaže.

O zdravstvu se, stava je, rijetko govori i često iskrivljeno jer ga “predstavljaju ljudi koji imaju ili novčane ili političke interese”. Njegov je priručnik, ocjenjuje se, prvi dokument koji na cjelovit način govori kako treba taj sustav izgledati.

Ne zanima ni SDP ni HDZ

Tvornica lijekova s početka teksta, uvjeren je, nije utopija. – Ako bismo tvornice, ortopedske kuće vratili u državni sustav, i kada ne bismo dali Imunološki zavod, ne bismo imali posrednike, potkupljivanje liječnika, korupciju. Problem je pak što se, uvede li se ovakav red, smanjuje dobit onih koji zarađuju na bolesti – poručuje. Neka se privatnici, kaže, bogate, ali ne na račun javnog zdravstva.

Građanima se navedeni model, dodaje, i ne nudi kao mogućnost. Nema ga ni u političkim programima. Objavio je dvije knjige za HDZ-ove vlasti i dvije za SDP-ove. Nikada ga nitko nije nazvao i pokrenuo bilo kakvu raspravu.

– Isti je stav svih: najbolje ignorirati jer bi se inače moralo polemizirati pa bi se nešto o toj tematici i doznalo – zaključuje dr. Gorjanski

>> Njemački model za spas Hrvatske?

Komentara 19

OB
ObrenM
21:27 17.03.2015.

Uvazeni doktor je iz klase optimist.Ovdje imamo vec svijetski brand Imunoloski z.Iako je u drzavnom vlasnistvu ista ga svim silama nastoji unistiti.Jedan od razloga je davanje u bescjenje nekom podobnom,ali i nastavak profitabilnog uvoza visestruko skupljim (a manje kvalitetnim stranim)preparatima.Posebno je zalosno,da imamo kemicare svijetskog glasa,koji ce nas poslije gasenja Imunoloskog sigurno napustiti.Doktorova ideja je dobra,ali neostvariva radi grabezljivih politicara.

LA
Lavica7
22:24 17.03.2015.

Pa zar to nismo imali u Plivi???

LA
larala
06:43 18.03.2015.

covjek pametno zbori samo zaboravlja osnovno, ova država je sve to imala pa su politicari rasprodali jer im nije cilj imati "pravi" zdravstveni sustav vec bogacenje njih i njihovih podobnika...a, dok mentalni sklop njihovih biraca to ne shvati, sve jeje džaba...svaka reforma zdravstva do sada a, i ubuduce s ovima na vlasti samo je na štetu bolesnih s ciljem što vece zarade ... danas se skupo placa smece a, ne lijek pa vam teba 5 bocica sirupa za kašalj koji pijete ko u americkim filmovima ne na žlice neg na bocice a, doktori vam prodaju price kako je ovo neka nova vrsta kašlja koja traje i po mjesec dana....a, tu jednu bocicu placate preko 50 kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije