Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završio na ekstremističkoj stranici

Milanović: Ja se ne bojim niti ukrajinskih huligana niti bilo čega što bi se moglo dogoditi Hrvatskoj

Zagreb: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
28.01.2022.
u 19:12

Ustvrdio je kako nakon završetka njegove dužnosti predsjednika, za njega nema drugih pozicija

Predsjednik Zoran Milanović zbog svojih je izjava o Ukrajini završio na tamošnjoj ekstremističkoj stranici "Mirotvorac", a iz Kremlja su poručili da mu je možda ugrožena i sigurnost. On tvrdi kako ga zbog toga nije strah. 

- Čega da me bude strah? Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske Vlade da se s takvim tipovima obračuna. Da ih naprosto dovede u red. Ukrajina je već osam godina u jednom groznom statusu prema EU prema koja se prema Ukrajini ponaša neodgovorno. Nisu dobili ništa od EU, a obećavali su im milijarde i milijarde stvari. Ja ovo ne govorim da bih nekoga u vrijedio, niti sam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj - rekao je za RTL.

Svojim izjavama da je Ukrajina korumpirana zemlja, smatra, nije pretjerao. 

- U reportima Europske unije piše da je to korumpirana zemlja. Hvala Bogu da postoje oni jer mi nismo najgori. Mi smo drugi najgori. Ukrajina ima problem i mora ga početi rješavati i sa separatistima, koje ni Rusija nije priznala. Dakle, nastaviti razgovore i ne ignorirati činjenicu da postoje pregovarači koji nisu dobri dečki, ali i s njima treba razgovarat, a ne ići stalno na put konfrontacije s termonuklearnom i hipersoničnim silom, Rusijom, to nije Srbija. Tko god ih na to potiče je opasan šarlatan, a takvih u Europi ima dosta. Tu nema prijateljstva - kazao je.

Vlada se od njegovih izjava ogradila, a premijer Plenković ispričava se zbog njegovih izjava. On na to kaže: "Neka se ispričava". 

- On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. To je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisam bio službeno. Ja nisam nikada popio kavu s ruskim ambasadorom - kazao je govoreći dalje o Plenkoviću.

S premijerom nema komunikaciju jer Plenković, kako kaže, "živi u balonu". 

- Recite vi meni je li normalno da šef kabineta premijera, najbliži suradnik i prijatelj diplomacije iz vremena kada su ispijali kave u Parizu, da lažno ispuni prijavu o prebivalištu u policiji pod materijalnom i kaznenom odgovornošću i da ga premijer brani - kazao je. 

Komentirao je izjavu ministra Grlića Radmana da se "Tuđman okreće u grobu". - Ja se mogu ovako usput obračunavati s Plenkovićevim pudlicama i instalacijama. Grlić Radman je sramota i ne zna posao koji radi, ali nije biran direktno jer to je Plenkovićev izbor, kao i Banožić. Ne zna govoriti hrvatski ni engleski. Ne zna braniti hrvatske interese. Kada treba stati u obranu hrvatskih interesa, naših nesretnih i zlostavljanih sunarodnjaka Hrvata u Bosni i Hercegovini, onda se ponaša kao zadnja kukavica - navodi te dodaje: 

- Toliko o toj solidarnosti EU prema Hrvatskoj i hrvatskim potrebama u BiH, kada govorimo o ovoj Vladi, ali zato trebamo biti solidarni s Ukrajinom. Ja protiv Ukrajine nema ništa, ali Ukrajina nije članica NATO-a. Mrcvare ju europski birokrati oni isti koji su mrcvarili druge države i podaju im maglu. Obećavaju im određeni status. Zemlja je prema nalazim EU u vrlo lošem stanju. Nekada su bili razvijeni sada imaju per capita na razini Kosova. Je li to uspjeh europske politike? - kazao je. 

- Ja se ne bojim niti ukrajinskih huligana niti bilo čega što bi se moglo dogoditi Hrvatskoj. Hrvatska je sigurna, mi smo se za to izborili - kazao je te ustvrdio kako nakon završetka njegove dužnosti predsjednika, za njega nema drugih pozicija. 

- U mojoj karijeri više nema dalje, to je to. Neću više raditi ništa ovako. Želim napraviti sve u interesu svog naroda, svoje države - kazao je te pojasnio kako nikada više neće imati utjecaj kao što ga ima sada. 

- Vjerujem da radim dobro za svoju zemlju - dodao je. 

Ustvrdio je kako ne vjeruje da je Neum novi Dayton. - Ja to pratim detaljno. U kontaktu sam stalno s ljudima, ali ako im mi ne pomognemo i ako se mi za njih ne izborimo u EU protiv hladnih i ciničnih punkera sa zapada - kaže dodajući kako Vlada ne radi ništa kako bi pomogla. 

- Prvo ja sam jedini hrvatski političar koji je kada je BiH u svom radu i djelovanju bio na obje obale. Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i surađujem s predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a. Ja znam i jedno i drugo i vidim što im se radi. Pokušava ih se pokrasti i uzeti zaštita bilo kojeg njihovog interesa u Federaciji - navodi. 

Osvrćući se na rastuće cijene energenata i hrane, kazao je kako Vlada ništa ne poduzima. 

- Ja sam bio premijer u puno težoj ekonomskoj situaciji. Ja sam bio premijer koji je naslijedio ogromne deficite i vrlo neprijateljsko tržište kapitala s ogromnim kamatnim stopama. U ovoj situaciji bih nešto napravio, a ova Vlada ne radi ništa. U ovom trenutku vam ne mogu reći što bih napravio jer nisam predsjednik Vlade niti ga zbog tog previše ne prozivam. Ja preko dosta stvari prelazim i mislim da i ne treba ne reći sve što mislim. Ova Vlada ne poduzima ništa. Ne bih rekao da je situacija katastrofalna. Stopa inflacije je viša nego zadnjih godina, ali je daleko niža nego kako smo nekada živjeli. Ima više objašnjenja za to - kaže. 

Osvrnuo se na Zvonimira Frku Petešića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade, te kazao kako je on počinio kazneno djelo. 

- Plenković štiti i stavlja u hlad u zaštitu kategorički ljude koji su naprosto korumpirani. Netko tko svjesno laže o prijavi prebivališta uživa zaštitu premijera. Mislim na Frku Petešića - kazao je Milanović. 

- Čovjek je prevario, svjesno. Nema veze s Dugim otokom osim što mu je od tamo baba. Namjerno je promijenio prebivalište nakon što je bio u Zagrebu - dodao je naglasivši kako je riječ o kaznenom djelu. 

Naveo je da, unatoč svemu što se dogodilo s Ivom Sanaderom, nikada nismo imali korumpiraniju Vladu

S obzirom na to da se zalaže za transparentnom, upitan da je da komentira to što ga ministar Mario Banožić traži da se skinu oznake tajnosti s njegovih putovanja.

- Ja sam Vrhovni zapovjednik HV-a, ja sam štićena osoba. Gdje me voze, to nije podatak koji javnost smije znat. Banožić je Plenkovićev potrčko, mene su izabrali ljudi - kazao je. 

- Zašto bi netko mora znati kuda ja idem. Zašto bi imao tu mapu i plan kuda ja idem. Ja putujem tamo gdje me dužnost zove. Moja je zadnja, ali osiguranje predlaže gdje se i kako ide. Čovjek je podigao hajku na načelnika glavnog stožera, tražio je njegovu ostavku u javnosti i sistemski ga maltretirao. To sam napisao u pismu koje sam poslao Plenkoviću. Došao je nalaz inspekcije, meni na stol, u tom nalazu, koji je ograničen, ja ću odlučiti što ću s tim. Ja kao vrhovni zapovjednik ću reći trebali biti ograničeno ili ne jer se tiče vojske. Garantiram vam da ću razmisliti još par dana. Sam nalaz u kojem piše da nije prekršen ni jedan zakon to ću nalijepit na zgradu Vlade - dodao je. 

VIDEO Gordan Grlić Radman: Doživjeli smo jednu veliku sramotu zbog izjava Zorana Milanovića

Ključne riječi

Komentara 104

TA
Tajg
19:15 28.01.2022.

Svaki Hrvat stoji iza presjednika, posebno kada ima velika mda.

DU
Deleted user
20:26 28.01.2022.

da me jako nasmijava i nekada čudom čudi je istin,a ali da je u većini stvari u pravu i da je gušt čuti njegove govore jednostavno je pravo osvježenje, bez dlake na jeziku....

MI
mirsija13
20:16 28.01.2022.

Gomila hrvatskih vojno-političkih komentatora koji ne vide dalje od svojih jaja. Koliki vam je IQ ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije