Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan kvaternik:

\"Merčep mi je rekao da ubojice obitelji Zec moraju odgovarati\"

'14.01.2007., Zagreb - Tomislav Mercep na dodjeli stipendija djeci branitelja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
11.04.2012.
u 15:37

I Kvaternik i Duško Čikan rekli su da u Pakračkoj Poljani nije bilo logora za civile

– Kada su ubijeni članovi obitelji Zec, ja sam nazvao Merčepa koji je u to vrijeme bio u Americi. To je bila moja moralna i ljudska obveza jer sam znao da su neki od mladića, koji su tada uhićeni zbog tog zločina, dolazili k Merčepu u sjedište MUP-a. On je uhićene mladiće, Sinišu Rimca i Igora Mikolu, znao još iz Vukovara. Pratio ih je kako odrastaju, a znao im je i roditelje. Kada sam mu rekao da su pripadnici jedinice koju su zvali “merčepovci” uhićeni zbog ubojstva Mihajla Zeca, njegove kćeri i supruge, kazao mi je: “Ivo, prijatelju, tko je što napravio, neka i odgovara” – kazao je u srijedu Ivan Kvaternik, bivši suborac Tomislava Merčepa, svjedočeći u nastavku suđenja Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Koordinirao rad postrojbe u Pakračkoj Poljani

Merčepa se tereti za ratni zločin nad civilima, počinjen 1991. na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba, a u to je vrijeme on bio savjetnik ministra policije te zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a. Kvaternik je jučer inače kazao da, koliko on zna, u Pakračkoj Poljani nije bilo nikakvog logora u kojem su mučeni i zatvarani civili, a objašnjavajući što je Merčep radio, Kvaternik je kazao kako je kao savjetnik ministra unutarnjih poslova koordinirao rad postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani.

– Radio je to iako im nije bio formalni zapovjednik, a o njihovim je akcijama u kojima je i sam nekoliko puta sudjelovao podnosio izvješća tadašnjem ministru policije Ivanu Vekiću – kazao je Kvaternik. S obzirom na to da je svjedok tvrdio da Merčep u akcijama u kojima je sudjelovao nije zapovijedao, sudsko vijeće zanimalo je i je li Merčep obilazio druge policijske postrojbe na tom području ili s njima išao u akcije.

– Ne – odgovorio je svjedok.

Čikan: Bajramović je smeće

Da u Pakračkoj Poljani nije bilo logora za civile, ustvrdio je i drugi Merčepov suborac Duško Čikan. On je na pakračkom ratištu zapovijedao jedinicom riječkih dragovoljaca te je kazao da je Merčep, iako savjetnik ministra, u oslobodilačkim akcijama sudjelovao kao običan vojnik kojem Čikan nikada nije morao podnositi izvješća. Kada je upitan koga poznaje od pripadnika postrojbe, čija su se imena u kontekstu ratnih zločina pojavljivala u medijima, Čikan je odgovorio:

– Sjećam se Rimca, Muniba Suljića i Mire Bajramovića. Bajramović je smeće koje sam u akciji oslobađanja Lipika morao natjerati da pomogne u zbrinjavanju ranjenog pripadnika postrojbe, koji je na koncu i umro.

Inače, Suljić (u međuvremenu je umro, op.a.) i Rimac svojevremeno su osuđeni u postupku Pakračka Poljana, a Bajramović je u više navrata javno istupio u medijima, govoreći otvoreno o zločinima koje su počinili “merčepovci”, pri tome kazavši da je on osobno tih godina ubio 70-ak ljudi. Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti Josip Perković, nekadašnja alfa i omega hrvatskih tajnih službi. Predviđeno je bilo i saslušanje Žarka Domljana, prvog predsjednika Sabora, no Merčepova obrana, koja je predložila njegovo saslušanje, sudu nije dostavila njegovu adresu.

Komentara 117

1U
11.udarna
15:58 11.04.2012.

trebaju odgovarati a on naredio da ih se ubije,ovaj će odgovarati zbog laznog iskaza

OB
-obrisani-
15:48 11.04.2012.

Pravi čovjek na pravome mjestu u pravo vrijeme Tomislav Merčep. Hvala Tomislavu.

OB
-obrisani-
16:04 11.04.2012.

a što možemo....Zločinac je...ali ga moramo braniti...ipak je pravi Rvat . mi volimo svoje zločince Rvate.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije