Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maštovite metode: Evo kako građani varaju na računima za plin i struju

U Zagorju su kontrolori otkrili izbušenu rupicu kroz koju je bila gurnuta igla koja je onemogućavala vrtnju brojčanika
17. siječnja 2019. u 18:08 84 komentara 65232 prikaza
Radnik tijekom redovitog održavanja plinske mreže
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Policijska uprava koprivničko-križevačka prijavila je 70-godišnjaka koji se dosjetio neuobičajene metode smanjenja računa za plin. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine postavio magnet na plinomjer instaliran na kućnu plinsku instalaciju pa uređaj nije registrirao stvarnu potrošnju plina. Komunalno poduzeće koje se bavi opskrbom plinom oštećeno je, kako navode u policiji, za “više desetaka tisuća kuna”. U tvrtki Koprivnica plin kažu da su 2017. imali jedan, a lani dva slučaja neovlaštene potrošnje plina na svom distribucijskom području.

računi Važne stavke Računi za struju su vam previsoki? Pročitajte na što treba paziti

Otkriju ih kod očitanja brojila

– Evidentirani slučajevi odnose se na kućanstva i malo poduzetništvo. S obzirom na to da je sudski postupak za sva tri slučaja još uvijek u tijeku, točan podatak o počinjenoj šteti ne možemo predočiti – kažu u Koprivnica plinu i upozoravaju kako je iznimno važno naglasiti da nestručne i neovlaštene preinake na plinskoj mreži mogu biti vrlo opasne za sigurnost građana pa zato njihovi djelatnici provode kontinuirane kontrole na plinskoj mreži.

VIDEO Evo kako građani nezakonito smanjuju račune

O svakoj osnovanoj sumnji na takvo djelo obavještava se, napominju, policija. Inače, postavljanje magneta koji uspori ili zaustavi rad brojčanika kažnjiva je metoda smanjenja troškova s kojom se susreću i druga poduzeća u Hrvatskoj, ne samo plinska nego i ona koja se bave distribucijom električne energije, a obično se otkrije prilikom očitanja brojila. Neki se vlasnici priključka odluče na sitni rez na brojilu pa preko tog proreza zakoče brojčanik.

Ljuba Obradović težak život Kako izgleda život bez struje – Za strujni priključak 7600, a mirovina 500 kuna!

U Zagorju su tako, na primjer, kontrolori otkrili izbušenu rupicu kroz koju je bila gurnuta igla koja je onemogućavala vrtnju brojčanika i registraciju potrošnje. Pronašli su i ostatke strugotina koje se vlasnik nije ni potrudio počistiti. Kontrolori su u Pitomači pak razotkrili korisnike koji su htjeli smanjiti račune za sušenje duhana i grijanje lomljenjem “zuba” na zupčaniku, što im je donijelo oko 30 posto manju potrošnju, no samo kratkoročno. Nakon što su razotkriveni, morali su platiti i razliku i kaznu. Kao i s plinom, opasne su i “improvizacije” sa strujom. Jedan od najčešćih načina krađe struje je ilegalno spajanje na javnu mrežu.

Kažnjivo djelo

Tu je i okretanje brojila unatrag, čime se brišu podaci o utrošenoj električnoj energiji. I kradljivci struje znaju izbušiti sitnu rupu u staklu na brojilu i iglom zaustaviti obrtni dio brojača, a koriste se i jaki magneti koje umotaju u tkaninu kako ne bi ostao trag na metalnim dijelovima. Magneti su se svojedobno prodavali i preko oglasnika. Zabilježeni su i slučajevi prijevare uz pomoć rendgenske snimke koja se postavi na okretni kotačić brojila koje se potom usporava. Neovlaštena potrošnja kazneno je djelo za koje je predviđena novčana kazna, a osim što je opasna i nezakonita, u HEP-u ističu da je neovlaštena potrošnja i skupa jer se nakon otkrivanja obračunava količina potrošene, a nenaplaćene struje.

Toplinska izolacija i čišćenje radijatora za više ušteda

Do ušteda na računima može se kvalitetnom toplinskom izolacijom zgrada, izolacijskim brtvenim trakama za prozore i vrata, redovitim servisiranjem sustava centralnog grijanja... Stručnjaci kažu da se smanjenjem temperature u prostoru za samo jedan stupanj godišnje može ostvariti ušteda od pet posto energije za grijanje. Izolacijom krova moguće su uštede energije do 40 posto. Uštede se mogu postići i redovitim odzračivanjem i čišćenjem radijatora koje ne bi trebalo prekivati teškim zavjesama. Nije dobro na radijatorima sušiti rublje. Već i obične rolete mogu smanjiti gubitak topline do 10 posto. Potrošnja električne energije može se smanjiti korištenjem štednih žarulja, kupnjom uređaja višeg energetskog razreda, gašenjem nepotrebnih rasvjetnih tijela i uređaja...

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • raikonen:

  Kako se tretira smanjivanje kalorične vrijednosti zemnog plina od strane distributera ubrizgavanjem veće količine zraka u plinovod,a sat vrti i vrtiiii, a peć slabo grije? Kako se tretira napon od 190 volti, a trebao bi biti konstantan 220?

 • austrougarskigeneral:

  kad nas država vara možemoi mi nju

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  hmmmmm... zli jezici govore da plinarci upupmavaju zrak u plin, sat se vrti a ogrjevna vrijednost plina 20 % manja... a mi zrak plaćamo pod plin... o tome ne pišete?... normalne ljude ionako nitko ne štiti....