Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Računi za struju su vam previsoki? Pročitajte na što treba paziti

Televizori, pogotovo plazme, i računala velike snage mogu potrošiti nevjerojatno mnogo struje
15. siječnja 2019. u 09:00 3 komentara 3856 prikaza
računi
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Računi za struju brojnim građanima zadaju glavobolju. Iako štedite, nema vas kod kuće, račun vas uvijek neugodno iznenadi.  Stručnjak za zaštitu potrošača Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač za Tportal dao je nekoliko savjeta na što sve treba obratiti pozornost.

Novac žena i muškarac štede da kune ne bježe S ovih 10 jednostavnih savjeta uštedite i smanjite račune

Prva stvar je tarifni model. "Nije isto ako je potrošač u jednotarifnom ili dvotarifnom modelu. Pretpostavimo da je mjerni uređaj ispravan, da registrira kako treba. Potom treba vidjeti jesu li oba potrošača u istom modelu. Ako je vaš čitatelj u jednotarifnom modelu, on mora biti svjestan toga da je cijena kilovata nešto veća nego u dvotarifnom. To je prvo mjesto u kojem nastaju razlike", kazao je Kurtović za Tportal vezano za pitanje njihova čitatelja.

Iznenađuje li vas? Istraživanja su pokazala da žene potajno pojačavaju grijanje u prostorijama

"Mnogo ljudi pita se što im troši struju, a odgovor je uglavnom elektronika koja je stalno na stand by načinu rada. To su mali potrošači, ali ih je puno i oni kumuliraju velik trošak. Televizori, pogotovo plazme, i računala velike snage mogu potrošiti nevjerojatno mnogo struje. Plazme imaju deklariranu snagu po pola kilovata i taj televizor, ako radi nekoliko sati na dan, troši i nekoliko kuna dnevno, a isto vrijedi za računala", naglašava Kurtović.

vožnja Vozite štedljivo Ovim savjetima za vožnju možete uštedjeti gorivo

Upozorava i da su veliki potrošači u kućanstvu štednjaci na struju i mali kućanski aparati poput sušila za kosu i usisavača, koji se često koriste i tako nakupe mnogo kilovata.

Pogledajte video: Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • BubyZG:

    Kilovat je jedinica za snagu ( kW ) i ne košta ništa ( osim kod priključenja nove kuće ili stana, jednokratno ). Kilovatsat ( kWh ) je jedinica za energiju i ta se plaća na svakom mjesečnom računu. Dakle, kad ... prikaži još! televizor od pola kolivata radi dva sata potrošit će jedan kilovatsat, koji u višoj tarifi košta otprilike 1 kunu.

  • Matrix5:

    Sve otkazat i dubit u mraku 🤣