Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Masoni tema i u Saboru. Bauk: Jelenić je bivši. Bulj: On radi u interesu tajne organizacije

Bulj je naglasio da se Jelenić mjesec i pol dana prije nego što ga je HDZ izabrao i predložio, a SDP podržao za mjesto glavnog državnog odvjetnika, učlanio u masone
19. veljače 2020. u 12:14 5 komentara 1486 prikaza
Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Samo tjedan dana nakon što je u Saboru pred zastupnicima podnosio izvješće o svom radu, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić opet je danas bio tema u sabornici, i to zato što je priznao da je mason. 

Dario Juričan 'On je vizionar' Juričan predlaže kandidata za novog državnog odvjetnika: 'Spreman je počet delat'

Mostov Miro Bulj rezolutno je poručio da Jelenić treba dati ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika jer kao član masonerije, kako je kazao Bulj, radi za interes te tajne organizacije, a ne za opći interes. Pritom se Mostov zastupnik zapitao i kolika je odgovornost samog premijera Plenkovića za to jer je podržao čovjeka koji je pripadnik masona. 

– Je li moguće da u Hrvatskoj državni odvjetnik ima iskaznicu masona? Postoji li itko ovdje tko radi za opći interes, a da ne radi za interese tih tajnih organizacija? – zapitao je Bulj dodavši da su interesi mističnih tajnih masonskih organizacija očito ispred javnih interesa. 

Dražen Jelenić Čeka se očitovanje Vlade Dražen Jelenić objasnio zašto je postao mason: To mi je imponiralo

Bulj je naglasio da se Jelenić mjesec i pol dana prije nego što ga je HDZ izabrao i predložio, a SDP podržao za mjesto glavnog državnog odvjetnika, učlanio u masone

– Pogažen je Ustav, pogažena je institucija državnog odvjetnika koji je stavio tajnu masonsku organizaciju ispred javnosti jer nije rekao da je njezin član – neumoljiv je bio Bulj. 

Nikica Gabrić MASONI Gabrić odbacio optužbe: 'Jelenić je tražio uslugu od mene'; Bošnjaković razgovarao s državnim odvjetnikom

- Mi u SDP-u, pogotovo naš predsjednik, upozoravali smo na to DORH i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nisu radili svoj posao bez obzira na činjenicu što se naša zemlja guši u korupciji i što je korupcija postala najveći problem. Da nije radio svoj posao potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa po pitanju, primjerice, grupe Borg, a nije pokazao ni potrebno zalaganje oko slučajeva većine ministara koji su morali otići iz Vlade zbog korupcije - kazao je Arsen Bauk.

- Na kraju umjesto da ode zbog nečinjenja, otići će zbog članstva u masonskoj loži. Nije, naravno, problem biti član neke udruge, ali veliki je problem što je glavni državni odvjetnik to u svom životpisu zatajio kada je došao pred Odbor za pravosuđe i pred Vladu. Samo to je dovoljan razlog da ga se smijeni. Na kraju ispada da će Jelinić biti zapamćen po ložama. Jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio.

Pozivam glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku, a ako to sam ne napravi pozivam Vladu da predloži Saboru njegovo razriješenje. A mislim da je za Jelenića bolje da se ta rasprava o njegovu razriješenju u Saboru ne održi. Očekujem da u petak ne bude prihvaćemo izvješće o radu DORH-a za 2018., a mi ćemo podržati izvješće za 2017. jer se radi o izvješću kaga je glavni državni odvjetnik bio Dino Cvitan – kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Saboru uime Kluba zastupniak SDP-a Arsen Bauk dodavši da je glavni državni odvjetnik neovisna institucija, jedna od onih u Hrvatskoj u koju građani i druge institucije trebaju imati povjerenja, čak i puno više nego u neke druge institicije koje su političke.

Glavni odbor SDP-a DAVOR BERNARDIĆ Šef oporbe o Jelenićevom članstvu u masonskoj loži: 'Odavno ga je trebalo potjerati'

– Samim time što je on to zatajio, a jučer smo mogli vidjeti i optužbe za sukob interesa oko nekih kaznih postupaka, povjerenje je apsolutno narušeno. I zato bi i za nejga i za državu bilo bolje da on više ne bude glavni državni odvjernik. To mi se čini tako očito, jer su javna funkcija i tajna organizacija - nespojivi. Čudim se tome da on razmišlja o tome hoće li dati ostavku, odnosno vidim da kaže da neće dati ostavku – istaknuo je Bauk. Upitan kako mu zvuči kada glavni državni odvjetnik kaže da je bio impresioniran, da mu je imponiralo što su ga uglednici pozvali da bude u tom masonskom društvu, Bauk je uzvratio:

– Zvuči mi to grozno. Vjerujem da i većni građana to zvuči grozno. Zato je toliko očito i jasno da on mora otići. I umjesto da ode zato što nije dobro radio, otići će zbog toga što je zatajio jednu bitnu činjenicu, za koju da smo je znali prije, pitanje je bi li bio izabran, pitanje je bi li se Vlada usudila predložiti glavnog državnog odvjetnika iz tajne organizacije.

A bi li se u ovom slučaju moglo raditi i o ugrožavanju nacionalne sigurnosti, uslijedilo je novo pitanje.

– Moglo bi se raditi i o tome, ali ne bih se sad baš usudio dati takvu kvalifikaciju. Glavnom državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan državni odvjetnik, kao što je sam sebi omogućio da bude slobodni zidar – odgovorio je Bauk pojasnivši još jednom da se masoni nalaze u registru udruga te da Jelenić samo zbog toga što je njihov član ne bi trebao otići, no sporno je to što se ta činjenica nije znala u trenutku njegova imenovanja jer da jest, pitanje je bi li ga Vlada predložila za tu funkciju.

Bi li onda pitanje i članstvu u masonima ubuduće trebalo biti jedno od pitanja koje će se postavljati onima koje će se predlagati i birati na određene javne funckcije, je li SOA u ovom slučaju napravila propust prilikom sigurnosne provjere Jelenića, je li i on dobio poziv da bude mason te zna li ima li masona i u SDP-u, pitali su novinari Bauka.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića 'NE ODLUČUJEM JA O JELENIĆU' Milanović: I mene su prije dosta godina zvali da uđem u masone, nisam prihvatio

– Vjerojatno bi ubuduće to trebalo biti jedno od pitanja, a vjerojatno će i biti. Vjerojatno će svakome tko dođe na saslušanje u Sabor to biti nezaobilazno pitanje. Što se tiče glavnog državnog odvjetnika Vlada je već reagirala i minstar pravosuđa je, nakon sastanka u Vladi, rekao da očekuje Jelenićevu ostavku, a ako je on sam ne daonda će ga Vlada razriješiti. Jelenić je bivši. Formalno još nije, ali u stvari jest. Vlada to može odlučiti danas na telefonskoj sjednici, a predsjednik Sabora to već sutra može staviti na glasanje. Nemam uvid u sigurnosnu provjeru koja je napravljena za Jelenića, i kada je napravljena, prije njegove imponiranosti tom ponudom da uđe u masone ili poslije, no to je pitanje koje bi bilo dobro razmotriti. Ako je službama poznata ta informacija i ako su je predočili premijeru ili ministru pravodsuđa kod predlaganja kandidata, onda su oni napravili propust, a ne sigurnosne službe. A ako im nije bila poznata ta informacija, onda nisu baš ni oni odogovorni. Iako, datumu su tu dosta bliski. A što se mene tiče, nikada nisam dobio ponudu da uđem u masone. Ne znam je li netko od mojih stranačkih kolega uključen u takve organizacije. I ne znam netko od njih impresioniran i imam li želju biti u takvim organizacijama. Ali ako se misle baviti politikom neka to onda transparentno naznače, kao što se transparentno naznačuju i druge aktivnosti – kazao je Bauk.

 

 

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja silno boli Hrvate nakon poraza
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • Max.hr:

    Živimo bijedni u laži i mraku jer su nam političari objasnili da se po mraku bolje vidi.

  • IDujas:

    Tko je odgovoran za rad sigurnosnog sustava? Tko nije odradio posao ili je rezultate provjere zatajio? Nije to gospodo grijeh samo jednog čovjeka! Taj sustav je nesposoban, nepouzdan, što je najgore spreman nekima zažmiriti na oba oka, a nekima napakirati ... prikaži još! sve i svašta (ako ste oštećeni ne možete učiniti ništa jer su rezultati provjere tajna) . Vrijeme je za temeljitu rekonstrukciju s tim da oni na odgovornim funkcijama moraju odgovarati pred zakonom a ostalima zabraniti rad na svim državnim funkcijama.

  • wimnammaneia:

    Pardon ne 750 tisuca, nego 750 MILIONA gradjana u Kini je u karanteni, sto znaci pola njihovog stanovnistva, a pogledajte cime se ova gamad bavi?