Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U DORH-U

Malenica o 'aferi softver': Očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni špekulacije

Zagreb: Branko Bačić i Ivan Malenica dali su izjave nakon završene sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
29.11.2021.
u 21:17

“Pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet", pojasnio je

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a i član Predsjedništva Branko Bačić poručio je u ponedjeljak kako nije dobro da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja pokuša zaobići ministra obrane Maria Banožića  koji je odgovorna osoba za troškove MORH-a.

"Nije dobro da se hrvatski vojnici, časnici i dočasnici Hrvatske vojske pa i načelnik Glavnog stožera OS RH spominju u kontekstu kako je to danas spomenuto u Uredu predsjednika RH. Svi se moramo, uključujući predsjednika RH, načelnika Glavnog stožera i ministra obrane, držati Ustava i Zakona o obrani", izjavio je Bačić nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a.

On je to, među ostalim, rekao komentirajući tvrdnje predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića i savjetnika predsjednika Dragana Lozančića a da se zlostavljanje ministra obrane Marija Banožića proširilo na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku jer im nisu isplaćene zarađene dnevnice.

Bačić je poručio i kako se, kada su u pitanju financijski izdaci i rashodi ministarstva, mora držati zakona, prije svega Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Istaknuo je i kako Zakon o fiskalnoj odgovornosti kaže da je odgovorna osoba za troškove Ministarstva obrane - ministar obrane

29.11.2021., Zagreb - Branko Bacic dao je izjavu medijima u sredisnjici HDZ-a nakon odrzane zajednicke sjednice Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-a.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju troškova zaobilaziti osobu koja je odgovorna temeljem Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovjedi preko načelnika Glavnog stožera OS RH zaobiđe ministra obrane nije dobar i nanosi štetu prije svega načelniku Glavnog stožera OS RH", rekao je Bačić.

Izrazio je i uvjerenje da će, kada su u pitanju neplaćene dnevnice, ta njihova naknada biti regulirana. Upitan za komentar tvrdnje da načelnika Glavnog stožera Hranja ministar obrane zlostavlja, Bačić je uzvratio da treba priupitati Hranja za pojašnjenje te izjave. 

Nakon Miljenićeve i Lozančićeve prozivke oglasio se ranije danas i MORH koji je oštro demantirao tvrdnje predstojnika Ureda predsjednika RH i njegovog savjetnika za obranu oko nezakonitog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te zlostavljanja načelnika Glavnog stožera i hrvatskih vojnika koji pružaju potporu predsjedniku.

Malenica:  Hrvoj-Šipek treba razjasniti spekulacije koje se pojavljuju u javnosti

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je, upitan o aferi "softver" te je li njegovo ministarstvo imalo mogućnost poslati pravosudnu inspekciju u DORH i USKOK, rekao da ministar pravosuđa temeljem Zakona o Državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državnoodvjetničke uprave.

"Ovdje se radi o konkretnom predmetu tzv. "softver" gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet", pojasnio je.

Poručio je i kako od glavne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek očekuje da razjasni spekulacije koje se pojavljuju u javnosti poput da je bila na sastanku koji je prekinuo istragu u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac. Smatra i da će Hrvoj-Šipek izvijestiti javnost i o provedenom nadzoru nad radom u tom spisu.

 

Komentara 5

IR
IraRob
20:23 29.11.2021.

Od Plenkovica do vlade i sabora, svi su krivi Svima nama je jasno da je Hrvatska politika kriminalna, a HDZ-e hobotnica je najgora u tom kriminalu

RO
roland
22:15 29.11.2021.

Ja očekujem da Zlata nastavi svoj posao glavne od najglavnijih državnih odvjetnica, te da ministar Malenica ne postavlja nepotrebna pitanja i time utječe na neovisnost glavne državne odvjetnice. Da je Zlata bilo što pogriješila već bi ju smijenili. Nepotrebna pojašnjenja na kojima nepotrebno ustrajava Malenica neće Hrvatsku učini pravednijom i boljom. ako je zlata i napravila neki propust, onda je to zbog greške u komunikaciji, a ne zbog interesa da pogoduje Gabi Žalac. Svi mi griješimo, pa ne znam po čemu bi to Zlata bila iznimka.

RO
roland
22:02 29.11.2021.

Zlata Hrvoj Šipek je u pravosuđu od 1979. godine. Dakle, još je Tito s dvije noge hodao po Brijunima kada je Zlata Hrvoj Šipek ušla u pravosudni sustav. Zlata je pojela 30 ovakvih i malo jačih ministara nego što je Malenica. Malenica se nije ni rodio, a Zlata je već potpisala na stotine predmeta. I sada Malenica očekuje da Zlata nešto pojašnjava, buhahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije