Naslovnica Vijesti Hrvatska

M. Ćavar spasila curicu, dr. Gorjanski brani javno zdravstvo

Anesteziološka sestra iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i doktor iz osječkog HZZO-a izbor su Udruge hrvatskih pacijenata
04. veljače 2016. u 00:05 3 komentara 817 prikaza
03.02.2016., Crveni kriz, Zagreb - Udruga hrvatskih pacijenata je povodom 24. Svjetskog dana bolesnika dodijelila zahvalnicu za najsestru i najlijecnika kako bi potaknuli drustvo na manje pohlepe i osobnih interesa a na vise solidarnosti, humanosti
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marica Ćavar, anesteziološka sestra tehničarka iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, najbolja je medicinska sestra u 2015. godini, a Dražen Gorjanski iz osječkog HZZO-a najbolji liječnik, izabrala je Udruga hrvatskih pacijenata (UHP). I jučer su održali svoj tradicionalni izbor i podijelili priznanja za najsestru i najliječnika godine, titule koje dodjeljuju već deset godina prema prijedlozima pacijenata, ali i zdravstvenih radnika.

M. Ćavar prošlog je ljeta na plaži u Lumbardi na Korčuli spasila četverogodišnju djevojčicu. Ugledala ju je kako beživotno pluta u moru. – Otrčala sam i automatski počela reanimaciju. Nakon tri minute dijete je proplakalo, došla je Hitna pomoć i odvezla je u bolnicu u Split – ispričala je medicinska sestra, koju su za ovo priznanje predložili kolege.

Dr. Gorjanski veliki je zagovornik javnog zdravstva i najpoznatiji kritičar zdravstvenog sustava. Kazao je kako misli da netko tko ne liječi pacijente nije pogodan za ovo priznanje pa naglasio da ga prima u ime svih liječnika koji puno više neposredno pomažu pacijentima, nego što to čini on. – Tko god je ministar zdravlja, mi ga javno komentiramo da vidimo ide li u smjeru jačanja javnog zdravstva ili privatizacije – podsjetio je Gorjanski. 

>> Bolesnici imaju pravo, ali nisu uvijek u pravu 

>> Nemam ništa protiv hitne helikopterske pomoći, ali ugovor s Talijanima je štetan

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • IDujas:

    Udruge hrvatskih pacijenata (UHP). Proglasiti za najboljeg liječnika HZZO-ovog birokrata koji u životu nije jednog dana proveo među pacijentima. Pa gospodo iz UHP vi ste stvarno bolesni!

  • helgin@hogar:

    gorjanski zna se da lijecnici u hzzo-u nikada nisu bili dobri profesionalci, mahom postaju kontrolori hzzoa, a sami se nisu nasli u hr zdravstvenom sustavu, ali ne zato sto je zdr sustav los, nego zato sto nisu dovoljno dobri za taj sustav!!