Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar zdravlja:

Nemam ništa protiv hitne helikopterske pomoći, ali ugovor s Talijanima je štetan

Dario Nakić
Robert Anić/PIXSELL
03.02.2016.
u 15:39

Nakić je u Ministarstvu zdravlja primio predstavnike udruga koji su mu predali peticiju s 12.000 potpisa građana za nastavak rada HHMS-a.

Ministar zdravlja Dario Nakić izjasnio se za uspostavu Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), poručivši kako je o tome već razgovarao s ministrom obrane Josipom Buljevićem i imenovao radnu skupinu koja će ispred Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane razraditi taj projekt.

Nakić je u Ministarstvu zdravlja primio predstavnike udruga koji su mu predali peticiju s 12.000 potpisa građana za nastavak rada HHMS-a, koju su prethodno dali i predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru. 

I Nakić bi potpisao peticiju

Ministar je novinarima rekao kako bi i sam potpisao peticiju, istaknuvši da nije protiv HHMS-a nego protiv štetnog ugovora o pilot-projektu koji je potpisan s jednom talijanskom tvrtkom, čiju je kopiju pokazao novinarima. - Nemam apsolutno ništa protiv uspostave HHMS-a, dapače, već tražimo najbolji način kako to organizirati - rekao je Nakić. Ustvrdio je kako prema ugovoru s Talijanima jedan helikopter može nositi osobu tešku do 98 kilograma, a drugi do 90 kilograma. Također, helikopteri ne lete noću niti po lošim vremenskim uvjetima, pa takve intervencije moraju obavljati helikopteri Ministarstva obrane.

- Moramo naći rješenje koje će osigurati potpuno i kvalitetno pružanje usluge, da uvjeti budu prihvatljivi što se tiče kvalitete, financija i organizacije - kazao je Nakić.

MORH-ovi helikopteri skuplji

Na upit da komentira tvrdnju pomoćnika ministra Miljenka Bure, koji je vodio pilot-projekt, da su kritike na račun HHMS-a politička igra jer su MORH-ovi helikopteri skuplji, budući da je cijena oko 80.000 kuna po intervenciji, Nakić je ustvrdio kako se želi odlučiti za najbolju opciju. - S Burom sam razgovarao kratko, pozdravio sam ideju uspostavljanja službe. Sigurno se neću odlučiti za projekt koji će biti skuplji. Mi smo za četiri mjeseca helikoptere i medicinsku službu platili 11,5 milijuna kuna, a takav novi helikopter košta od 28 do 30 milijuna kuna, pa mi to ne izgleda kao povoljan ugovor - kaže Nakić.

Predajući peticiju, Mladen Tureček iz Udruge sigurnosti u prometu istaknuo je važnost HHMS-a za ruralna područja i otoke, ustvrdivši kako su brzina, efikasnost i dostupnost neke od najvažnijih prednosti zbog kojih se podnositelji peticije zalažu za nastavak rada HHMS-a.

Nosivost HHMS-ovih helikoptera 

Rekao je da se dio ministrovih prigovora, poput neletenja po nevremenu, odnosi na Zakon o letenje, a ugovor koji je Nakić pokazao novinarima odnosi se samo na pilot-projekt. Nosivost helikoptera je mnogo veća, tvrdi Tureček, jer praktički može nositi 14 ljudi po 100 kilograma. - U manjim mjestima i na otocima nerijetko jedan liječnik pokriva više područja. Trenutno veliki heliodromi postoje samo u Splitu i Zagrebu, stoga MORH-ovi helikopteri ne mogu obaviti liječničku pomoć u tzv. zlatnom satu, a mi već imamo projekt na pet točaka kojima bi se pokrila cijela Hrvatska - rekao je Tureček. 

Mađarska danas ima pet baza za HHMS, koje koštaju deset milijuna eura, a u funkciji su 365 dana u godini. Naša je procjena da bi za Hrvatsku bilo dovoljno devet milijuna eura, dodao je Tureček.

>>Vargini helikopteri ne mogu prevesti ni dvije vreće cementa

>>Nakić: Bolnice se vraćaju županijama

Komentara 7

JO
joeamerican
16:50 03.02.2016.

tako je. to su rjeci . zasto bi neka strana tvrtka uzimala novce . hrvarska da kupi 4 takva svoja helikoptera .dugorocno je to rjesenje. .. a stetnih ugovora imamo i previse.. a neka odgovaraju oni ko su ih potpisali

DU
Deleted user
17:29 03.02.2016.

baš me zanima tko je iz bivše vlasti dobivao proviziju od talijana

Avatar Jorge
Jorge
19:00 03.02.2016.

9 mil eura daje 750 letova HRZ-a godišnje, ako u iznosi točno navedeni. Pitanje je kako nitko ne spominje argument prošle vlasti da vojska ne smije obavljati ove poslove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije