Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

'Ja DORH-u nisam davao nikakve naputke, mislim da je poruka upućena Plenkoviću'

Sisak: Predsjednik Zoran Milanović povodom dana Grada Siska nazočio svečanoj sjednici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
04.06.2020.
u 22:01

DORH je trebao reći komu je upućena njegova današnja poruka, izjavio je večeras predsjednik države Zoran Milanović, komentirajući novinarima izjavu premijera Andrej Plenkovića u Koprivnici, kako to nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike, koji je nedavno rekao da je glavna državna odvjetnica premijerov čovjek

DORH je trebao reći komu je upućena njegova današnja poruka, rekao je večeras u Sisku predsjednik Zoran Milanović, komentirajući riječi premijera Plenkovića u Koprivnici kako DORH-ova objava nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike.

DORH-a je na svojim mrežnim stranicama, bez ikakvog konkretiziranja, naveo članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu, u kojem stoji kako je 'zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine RH'.

DORH-ova objava uslijedila je nakon informacija u javnosti proteklih dana o probijanju mjera nadzora u provođenju istrage u 'aferi vjeroelektrane' i pitanja odgovornosti za to.

"DORH je trebao reći komu je upućena njegova današnja poruka", izjavio je večeras predsjednik države Zoran Milanović, komentirajući novinarima izjavu premijera Andrej Plenkovića u Koprivnici, kako to nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike, koji je nedavno rekao da je glavna državna odvjetnica premijerov čovjek.

"Glavna državna odvjetnica je izabrana u Saboru političkom većinom, pa je prema tome osoba od povjerenja premijera, ali nije njegov gonič ili ptičar. Ja sam međutim komentirao curenje podataka, što nije bila kritika DORH-a. DORH je napravio ono što bih i ja napravio kada se istraga raspadne. Kada se vidjelo da istraga vodi do nekog interesantnijeg, netko je kompromitirao mjere i tu DORH više nije imao izbora. Ono što su pustili u medije na sudu će sigurno biti dokazi. Ja DORH-u nisam davao nikakve naputke", rekao je predsjednik Milanović, dodavši: "Ja mislim da je poruka upućena premijeru Plenkoviću. Ako rad DORH-a nisam komentirao dok sam bio premijer, zašto bih to radio sada, kada nemam moć. Izjave koje imaju elemente poticanja su opasne. Ja imam samo ustavne obaveze kada je u pitanju nacionalna sigurnost i obrana Hrvatske", rekao je Milanović, koji je u u Sisku  sudjelovao na svečanoj sjednici sisačkoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Upitan kako komentira odluku Visokog prekršajnog suda da poklić "Za dom spremni" u pjesmi "Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj i ne može se podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  predsjednik Milanović je rekao da odluku suda nije vidio, ali da mu je ona čudna.

"To je trebalo jasnije riješiti kaznenim zakonom, ali se za to naravno ne treba ići u zatvor, ali ja na to utjecaja neću imati. To treba biti kazneno djelo, koje treba kažnjavati uvjetnom kaznom ili opomenom, ali ovako prekršajne suce dovodimo u blesave situacije i to je za njih veliki teret", kazao je Milanović.

Ocijenio je da će "ovako biti izbezumljena hrvatska policija koja više stvarno neće znati što da radi. Članak 5. iz Zakona o javnom redu i miru je čudno pisan i trebalo bi ga mijenjati", smatra Milanović.

Predsjednik Republike je u Sisku govorio i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, rekavši da je Sisak važno mjesto hrvatske povijesti i ovdje se branila Europa.

Dodao je kako je nakon 30 godina stagnacije prilagodba novom vremenu bolna. Zaključio je kako Sisak ipak mijenja lice,  grad je uređeniji i građani ipak imaju više razloga da ovdje žive.

Predsjednica Gradskog vijeća Ivana Cindrić u svom je izlaganju naglasila kako grad najviše prosperirao kada su njegovi građani bili složni, te da su važni zajednički, a ne osobni interesi.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla da je "antisisačka vlada ranije zadesila grad s obećanjima, a sada se grad opet obilazi s istim obećanjima".

Na svečanosti su uručena najviša gradska priznanja. Nagrada za životno djelo, posthumno je dodijeljena uglednom arhitekti Ivanu Bartoliću, za doprinos u području arhitekture, a Godišnje nagrade primili su Darko Majić za rezultate ostvarene u gospodarstvu i Slavko Miškulin za uspješno poduzetništvo prilagođeno osobama s invaliditetom.

Pohvale su uručene Vesni Rogulja Mart za postignute rezultate na području odgoja i obrazovanja, Branki Pažur za uspješno promicanje prava invalida rada, Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije za poboljšanje kvalitete života slijepih osoba, te VIS-u Dijamanti za područje glazbene kulture.

Ključne riječi

Komentara 6

GL
Glavica
22:31 04.06.2020.

Boze i gospe pomozi ovo ljudsko bice poremeceno

AB
abokatstir
22:29 04.06.2020.

Zna se da je partija instalirala svoj kadar DORH-a kao što su drugovi bajić, cvitan, sve bitne djelatnike u čemu je sudjelovao i slučajni. Ta ustanova je kontaminirana, a najbolji dokaz da ni jedan od brojnih partijskih kriminalaca, zločinaca nijee ni okrznut, čak su htjeli spriječiti da perković i mustač budu procesuirani.

PR
Praputnjak
22:11 04.06.2020.

Slučajni predsjedniče, što više pričaš sve se više zaplićeš i sve manje ti se vjeruje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije