Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Reagirali na curenje informacija: DORH i USKOK nisu izvor objavljenih informacija

Iznošenjem tvrdnji da "iz DORH-a i USKOK-a cure informacije" diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad, priopćilo je Državno odvjetništvo
02. lipnja 2020. u 17:45 2 komentara 4008 prikaza
DORH
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković kritizirao curenje informacija iz istrage te rekao kako je 'to moglo izaći iz DORH-a ili policije', oglasilo se Državno odvjetništvo.

PREDSJEDNIK RH Milanović: 'Analitičari koji su plaćeni za mudrosti na televiziji su divljački reagirali na moju izjavu'

– DORH i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida – priopćili su, a ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

"U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage. Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija.

Josipa Rimac raditi će na izmjeni zakona 6+6 MODEL Iako je uhićena i smijenjena Rimac će i dalje primati plaću: Evo koliko će dobiti iz proračuna

Nadalje, ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa. Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke.

Iznošenjem tvrdnji da "iz DORH-a i USKOK-a cure informacije" diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad."

restoran
GLEDAO IH IZVANA
Napravio scenu u restoranu: Nokautirao suprugu jer je sjedila s dva muškarca
Huawei
PROMO
Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
  • antiekstremist:

    Sve potjerati i primiti nove ljude. Istraga je nenadano dovela do lijevog političkog spektra i naprasno je namjerno prekinuta. Dosta je više zaštite lijevog političkog spektra od strane tužiteljstva u HR.

  • Ten-kre:

    Ne da curi nego lipti. Brana je pukla i lavina je krenula. Svi drugi prije saznaju nego DORH i USKOK