Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DORH kratko odgovorio na prozivke za curenje informacija, objavili članak zakona

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas su ponovno govorili o curenju informacija iz Državnog odvjetništva, a DORH im je sada odgovorio
03. lipnja 2020. u 20:52 5 komentara 1032 prikaza
Zgrada u Gajevoj 30 u kojoj je sjediste DORH-a i USKOK-a.
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas ponovno govorili o curenju informacija iz Državnog odvjetništva, DORH se ponovno oglasio.

DORH Demantirali premijera? Reagirali na curenje informacija: DORH i USKOK nisu izvor objavljenih informacija

Na svojim su stranicama samo kratko objavili članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu.

– Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske – stoji u članku kojeg je objavio DORH.

Premijer je danas, podsjetimo, rekao da ne zna kako DORH tako lakonski zna da nisu oni odgovorni za curenje informacija.

– Ne znam kako DORH to tako lakonski zna da nije do njih, kako su to ispitali. Imali ste slučaj gdje netko fabricira sms-ove predsjednika Vlade i potpredsjednice i nikom ništa. Koji postupak zbog toga traje, što je napravljeno u vezi toga – rekao je Plenković.

Dražen Bošnjaković Ministar pravosuđa Bošnjaković: Treba pronaći odgovorne ako su curile informacije

S druge strane ministar Bošnjaković ocijenio je da je priopćenje DORH-a i Uskoka u kojem oni ističu da nisu izvor informacija ''potpuno sekundarno'' i da ga zanima ime i prezime konkretnog počinitelja ''jer je to poruka za sve buduće postupke''.

– Bitno je da se u konkretnom predmetu, ako je došlo do curenja i proboja mjera, pronađu i procesuiraju odgovorni. Očekujem od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da poduzme mjere u otkrivanju počinitelja jer nisam siguran da je DORH u kratko vrijeme poduzeo sve mjere – rekao je Bošnjaković.

VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Debos:

    Kada DORH provede unutarnju istragu i ispita sve okolnosti te sa sigurnošću utvrdi da informacije od njih ne cure, onda možemo razgovarati. Ovako citirati članak zakona koji apsolutno na ništa ne odgovara, ne smatram ni odgovorom. Sramota za takvu instituciju

  • manipulacija:

    Svi znamo pročitati članak Zakona, a to što je Premijer uputio nekoga da ispita ima li pogrešaka i manjkavosti, ne smatram lošim. Svi se vječno žale na pravosuđe i "djelovanje institucija". Neka svatko poradi na sebi jer nitko nije bezgrešan, a DORH pogotovo

  • Judita:

    DORH donosi zaključke ,a da se prethodno nisu provela nikakva ispitivanja. Žalosno je da grana koja bi trebala biti nezavisna djeluje prema subjektivnim mišljenjima pojedinaca.