Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po presušuje

Italija proglasila izvanredno stanje u sjevernim regijama pogođenima sušom

Italy’s longest river affected by worst drought in 70 years
Foto: GABRIELE PILERI/REUTERS
1/6
04.07.2022.
u 23:11

Vlada je zbog suše uvela izvanredno stanje u pet sjevernih regija - Emilii-Romagni, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pijemontu i Venetu - namijenivši prvotno 36,5 milijuna eura za pomoć u rješavanju nestašice vode.

Italija je u ponedjeljak proglasila izvanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja osigurava uvjete za otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i bilježi najniži vodostaj u posljednjih 70 godina.

Vladina će uredba omogućiti vlastima da smanje birokraciju i odmah poduzmu mjere ako smatraju da je to potrebno, kao što je nametanje racionalizacije vode za domove i tvrtke.

Po je najduža rijeka u Italiji koja teče više od 650 km kroz bogati sjever Italije. Međutim, mnogi dijelovi vodenog puta su presušili i poljoprivrednici kažu da je tok toliko slab da slana morska voda prodire u unutrašnjost, uništavajući usjeve.

FILE PHOTO: Agricultural entrepreneur Federica Vidali, 29, checks her damaged soy plant, affected by salty seawater flowing into drought-hit River Po in Porto Tolle, Italy June 23, 2022. Picture taken 23, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo Photo: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Vlada je zbog suše uvela izvanredno stanje u pet sjevernih regija - Emilii-Romagni, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pijemontu i Venetu - namijenivši prvotno 36,5 milijuna eura za pomoć u rješavanju nestašice vode.

“Izvanredno stanje ima za cilj upravljanje trenutnom situacijom izvanrednim sredstvima i ovlastima, uz pomoć ugroženom stanovništvu”, priopćila je vlada.

FILE PHOTO: A view shows Po's dry riverbed, as parts of Italy's longest river and largest reservoir of freshwater have dried up due to the worst drought in the last 70 years, in Boretto, Italy June 22, 2022. Picture taken June 22, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo Photo: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Talijanski mediji izvijestili su da premijer Mario Draghi također razmatra imenovanje povjerenika za koordinaciju odgovora na sušu, na sličan način na koji je vlada imenovala povjerenika za nadzor krize izazvane koronavirusom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
08:10 05.07.2022.

uobičajena pojava, ljeti niski vodostaj, a kanala za natapanje ne zna im se broja. rade isto što i kazahstanci u sssr-u, kad su iz dvije velike rijeke uzeli gotovo svu vodu za polja pamuka, kukuruza. nestalo aralsko jezero, a vode je ipak sve manje. kaspijsko jezero je privremeno spašeno, jer su u rusiji 60-ih u volgu pustili jednu rijeku koja je inače tekla prema arktiku, i time dali dodatnu količinu vode. rješenje su velike akumulacije, za izravnanje protoka, i nešto proizvodnje l energije.

PR
prokurator
23:26 04.07.2022.

ma kaki, nijesu to klimacke promjene. to je normalno, eno pričala mi baba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije