Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika i eu

Hrvatska je napredovala, ali pravosuđe i dalje problem

28.06.2018.
u 08:22

U Hrvatskoj postoje populističke i nacionalističke tendencije, no one, ako je to utjeha, postoje i u drugim EU državama

Hrvatska je, pet godina nakon ulaska u EU, država koja se odmakla od tadašnjih standarda u raznim područjima, kao što je pravosuđe. Postoje populističke i nacionalističke tendencije, no one, ako je to utjeha, postoje i u drugim EU državama, čulo se na panelu Politika i EU.

Sudionici su bili bivša premijerka Jadranka Kosor, njemačka političarka Doris Pack, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, bivši predsjednik RH Ivo Josipović te zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Doris Pack pohvalila je Hrvatsku, ali i iznijela zabrinjavajuću kritiku.

– Trebali biste se pobrinuti za pravosuđe. Svaki mjesec dobijem pismo od nekoga iz Hrvatske tko ima problema i pati zbog pravosudnog sustava u Hrvatskoj – rekla je D. Pack. Jadranka Kosor, premijerka u vrijeme završetka pregovora, podsjetila je na antifašističke temelje u Ustavu nasuprot NDH.

– Da je tada ploča s natpisom “za dom spremni” osvanula u Jasenovcu, gdje to znači samo tešku provokaciju, i da nismo na to reagirali, sigurna sam da bi me odmah nazvala Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe i pitala me što radim – rekla je Kosor te dodala kako bi u tom slučaju odmah pozvala ljude koji su postavili ploču i rekla im da je uklone sami do kraja dana ili da će je ukloniti oni.

– Smatram da je EU najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi – rekao je Ivo Josipović, ali i da je posljednjih pet godina period neiskorištenih mogućnosti.

– Nismo imali političke volje i snage, nisu provedene reforme, konkurentnost je pala i zato se događa proces koji nazivam društvenom regresijom. Danas je Hrvatska manje tolerantna, nacionalizam je snažnije izražen – rekao je Josipović.

Dubravka Šuica, koja je hrvatsko članstvo u EU ocijenila ocjenom vrlo dobar, kazala je kako ljudi posežu za nacionalističkim idejama od straha da će se njihov identitet utopiti u EU, da se treba suprotstaviti nerealnim populističkim idejama. Josipovićevu izjavu o nedostatku političke volje komentirala je riječima da zapravo “nedostaje političke snage jer smo uvijek u nekim koalicijama u kojima je teško naći dogovor te da nas uvijek zatiču neki izbori”.

Njezin kolega Tonino Picula rekao je da ne postoji sustav koji bi omogućavao mir i suradnju kao što je EU.

– Međutim, on je u krizi – dodao je Picula, koji je inzistirao na razvoju svih dijelova EU i Hrvatske, apostrofirajući otoke. Na pitanje na čiju bi stranu Hrvatska trebala stati u sporu Bruxellesa s Poljskom koju optužuju da krši vladavinu prava odgovorio je kako bi trebala stati uz one članice EU koji je ne vide samo kao zajedničko tržište već kao zajednicu vrijednosti.

Komentara 18

BL
bluesbob
09:06 28.06.2018.

Vašu sposobnost smo osjetili drugarice....

DU
Deleted user
09:42 28.06.2018.

Dobro je onaj Mesić jednom rekao ova iskače i iz paštete.Jadranka ko te šta pita prestani djeliti savjete imala si priliku.

IL
ilijan1a
08:50 28.06.2018.

Gospođo Kosor! Gdje vi vidite nacionalističke tedencije!? U Sabiru nemamo ni jednu desnu opciju a kamo li u vladi! Nemojte vašu nesposobnost na nacionalizam i populizam svaljivati. U Hrvatskoj kas je bilo desetak zastupnika iz HSP - ea i bilo je bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije