Naslovnica Vijesti Hrvatska

LIBE usvojio Piculin amandman o ulasku Hrvatske u Schengen

Ulazak u Schengen je prioritet za Hrvatsku. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama.
06. svibnja 2018. u 10:33 3 komentara 1331 prikaza
Tonino Picula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ključni amandman zastupnika Tonina Picule, onaj da Hrvatska treba postati članicom schengenskog prostora čim ispuni kriterije, usvojio je Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta.
“Pozvao sam Vijeće da poštuje postupak koji će omogućiti ulazak Hrvatske u Schengen kada ispuni potrebne kriterije! Pritom sam naglasio da slobodno kretanje ljudi, usluga, robe i kapitala, temeljne vrijednosti EU važne za jedinstveno tržište, ne smije biti ugroženo zbog poznatih deficita zajedničkog europskog sustava azila”, poručio je zastupnik Picula koji je u ime svoje S&D grupe radio kao izvjestitelj u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen.

Miro Cerar ODGOVOR PLENKOVIĆU Cerar nije isključio blokadu hrvatskog ulaska u Schengen

Zastupnik Tonino Picula već je prošle godine pitao Europsku komisiju kako ocjenjuje napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija te hoće li preuzeti ulogu medijatora u slučaju mogućih blokada našeg ulaska čak i u slučaju ispunjavanja svih kriterija. Osim toga, na
inicijativu S&D grupe, tema ulaska Hrvatske u Schengen dobila je prioritet na plenarnoj sjednici Parlamenta u prosincu 2017. godine. Europski povjerenik Dimitris Avramopoulos tada je rekao “da će Hrvatska imati važnu ulogu u zaštiti EU granica”.

Upravo bi povjerenik Avramopoulos trebao biti jedan od govornika na konferenciji visoke razine – “Schengen – postignuća i očekivanja” – koju zastupnik Picula početkom lipnja organizira u Hrvatskoj. Dolazak su potvrdili bugarski i hrvatski ministar unutarnjih poslova Valentin Radev i Davor Božinović te rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Daniela DAN.
To je druga međunarodna konferencija na temu europske sigurnosti koju zastupnik Tonino Picula organizira u ovom mandatu. Prva, održana prošle godine u lipnju, imala je u fokusu Europsku obrambenu uniju. O važnosti te teme dovoljno govori činjenica da je Europska komisija u novom proračunu predložila trostruki iznos rashoda za upravljanje vanjskim granicama kao i povećanje ulaganja u sigurnost za čak 40 posto.

“Ulazak u Schengen je prioritet za Hrvatsku. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama. Pored toga, kao izrazito turistička zemlja, Hrvatska bi ulaskom u Schengen znatno olakšala dolazak gostiju”, poručio je zastupnik Picula.

Konferencija  „Kako kohezijska politika nakon 2020. može pomoći izazovima otoka u EU“ pozvao na očuvanje Picula organizirao konferenciju o budućnosti europskih otoka Dubravka Šuica Rasprava u EP-u Šuica: Vojno rješenje očito se ne može tražiti u Siriji Davor Božinović Davor Božinović: Hrvatska će do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za Schengen
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar maxist
    maxist:

    svaka grupaciju u koju smo srljali i uguravali se silom-na kraju je svima bila korisna osim nama koji smo ubauljali u maglu. Primjeri iz povijesti nisu poslužili kao pouka (historia est magistra vitae) nego iznova dobivamo po tamburi...služeči kao lopta ... prikaži još! za napucavanje !!!! Od yuge do eu -koja više vrednuje nečlanicu-Srbiju nego članicu -HR i to financijski,politički, itd.............

  • cinbenik:

    E sada ,omadjijani lazno domoljubnu boravi,neka uorede Tomasucku i Piculin rad u EU....Ruta je dobila mandat na HDZe laznodomoljubnim Karamarko im Krilima,da zabrani petokraku i partizane....Nije smjela ni pomenuti u EU da je Tito zlocinacke,a kamoli da ga zabrane....N omadjijani ... prikaži još! laznm domoljubljem,joope Ce prije Ruti dati glas nego Piculin,realnom i uspjesno politicaru