Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U LIPNJU

LIBE usvojio Piculin amandman o ulasku Hrvatske u Schengen

Tonino Picula
Marko Prpic/PIXSELL
06.05.2018.
u 10:33

Ulazak u Schengen je prioritet za Hrvatsku. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama.

Ključni amandman zastupnika Tonina Picule, onaj da Hrvatska treba postati članicom schengenskog prostora čim ispuni kriterije, usvojio je Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta.
“Pozvao sam Vijeće da poštuje postupak koji će omogućiti ulazak Hrvatske u Schengen kada ispuni potrebne kriterije! Pritom sam naglasio da slobodno kretanje ljudi, usluga, robe i kapitala, temeljne vrijednosti EU važne za jedinstveno tržište, ne smije biti ugroženo zbog poznatih deficita zajedničkog europskog sustava azila”, poručio je zastupnik Picula koji je u ime svoje S&D grupe radio kao izvjestitelj u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen.

Zastupnik Tonino Picula već je prošle godine pitao Europsku komisiju kako ocjenjuje napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija te hoće li preuzeti ulogu medijatora u slučaju mogućih blokada našeg ulaska čak i u slučaju ispunjavanja svih kriterija. Osim toga, na
inicijativu S&D grupe, tema ulaska Hrvatske u Schengen dobila je prioritet na plenarnoj sjednici Parlamenta u prosincu 2017. godine. Europski povjerenik Dimitris Avramopoulos tada je rekao “da će Hrvatska imati važnu ulogu u zaštiti EU granica”.

Upravo bi povjerenik Avramopoulos trebao biti jedan od govornika na konferenciji visoke razine – “Schengen – postignuća i očekivanja” – koju zastupnik Picula početkom lipnja organizira u Hrvatskoj. Dolazak su potvrdili bugarski i hrvatski ministar unutarnjih poslova Valentin Radev i Davor Božinović te rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Daniela DAN.
To je druga međunarodna konferencija na temu europske sigurnosti koju zastupnik Tonino Picula organizira u ovom mandatu. Prva, održana prošle godine u lipnju, imala je u fokusu Europsku obrambenu uniju. O važnosti te teme dovoljno govori činjenica da je Europska komisija u novom proračunu predložila trostruki iznos rashoda za upravljanje vanjskim granicama kao i povećanje ulaganja u sigurnost za čak 40 posto.

“Ulazak u Schengen je prioritet za Hrvatsku. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama. Pored toga, kao izrazito turistička zemlja, Hrvatska bi ulaskom u Schengen znatno olakšala dolazak gostiju”, poručio je zastupnik Picula.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar maxist
maxist
13:04 06.05.2018.

svaka grupaciju u koju smo srljali i uguravali se silom-na kraju je svima bila korisna osim nama koji smo ubauljali u maglu. Primjeri iz povijesti nisu poslužili kao pouka (historia est magistra vitae) nego iznova dobivamo po tamburi...služeči kao lopta za napucavanje !!!! Od yuge do eu -koja više vrednuje nečlanicu-Srbiju nego članicu -HR i to financijski,politički, itd.............

CI
cinbenik
11:26 06.05.2018.

E sada ,omadjijani lazno domoljubnu boravi,neka uorede Tomasucku i Piculin rad u EU....Ruta je dobila mandat na HDZe laznodomoljubnim Karamarko im Krilima,da zabrani petokraku i partizane....Nije smjela ni pomenuti u EU da je Tito zlocinacke,a kamoli da ga zabrane....N omadjijani laznm domoljubljem,joope Ce prije Ruti dati glas nego Piculin,realnom i uspjesno politicaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije