Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Epilog dugogodišnje pravne bitke: Hrvatska pobijedila Sloveniju u bitki za teran

U slovenskom Državnom odvjetništvu donijeli su takvu odluku nakon analize rujanske presude Općeg suda EU, a odluka je podijelila slovenske vinare i stručnjake
16. studenoga 2020. u 18:33 11 komentara 4347 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenija se neće žaliti na rujansku presudu Općeg suda Europske unije u Luksemburgu kojom je odbijena slovenska tužba protiv Europske komisije zbog dodjele imena teran hrvatskim proizvođačima tog vina, čime je presuda Općeg suda EU postala pravomoćna, a pravo hrvatskih vinara na korištenje imena teran konačno.

Cjepivo NIJE POTREBNO DUBOKO SMRZAVANJE Ban: Cjepivo Moderne je na istoj tehnologiji kao Pfizerovo, ali ima jednu veliku prednost

U slovenskom Državnom odvjetništvu donijeli su takvu odluku nakon analize rujanske presude Općeg suda EU, a odluka je podijelila slovenske vinare i stručnjake, jer neki od njih smatraju da je Slovenija morala ustrajati na dokazivanju dvostrukih mjerila Europske komisije. Slovenija je tužbom protiv Europske komisije tražila poništenje odluke Komisije kojom je hrvatskim vinarima u Istri priznato pravo na teran, tvrdeći da je odluka nezakonita i da će prouzročiti štetu slovenskim proizvođačima, no Opći sud EU presudio je kako Slovenija to nije uspjela dokazati pred sudom.

Tužbi je prethodio postupak pred Europskom komisijom u kojem slovenska strana u nije uspjela uvjeriti Komisiju da je Hrvatska krivotvorila dokumentaciju kojom je tražila izuzeće za svoje vinare. Odluka Europske komisije u korist Hrvatske nije bila nikakav presedan, kako je to tvrdila slovenska strana, nego se radilo o implementaciji europskog zakonodavstva, kao i u 50-tak sličnih izuzetaka dodijeljenih u zaštiti vinskih sorti na razini EU, među kojima su i neki u korist slovenskih proizvođača vina.

vrijeme VREMENSKe NEPRILIKE Stiže promjena vremena: Meteoalarm izdao crveno i narančasto upozorenje

Odluka o tužbi protiv Europske komisije zbog terana donesena je u mandatu bivše vlade Mire Cerara, a na tužbi je osobito inzistirao tadašnji čelnik slovenskih socijaldemokrata i ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je i najodgovorniji što se problem nije riješio kompromisom pred Europskom komisijom, iako su mnogi i na slovenskoj strani sumnjali u uspjeh takve tužbe.

Nova desna vlada Janeza Janše nije skrivala nezadovoljstvo načinom na koji su prošle vlade vodile ovaj i druge sporove s Hrvatskom, smatrajući ih gubitkom vremena i novca, a šef slovenske diplomacije Anže Logar kritizirao je bivše slovenske vlade i nakon presude Općeg suda EU, na temelju čega se moglo pretpostaviti kako Slovenija možda neće iskoristiti pravo na žalbu.

MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • navijeke:

  Zabavna je činjenica kako se slovenski teran radi od sorte refošk, a hrvatski od sorte teran. Svakom je jasno o čemu se tu radi, refošk je solidno vino, ali ni sjena hrvatskom teranu. No kako susjedi dobro znaju da su ... prikaži još! turisti (većinom Nijemci, koji se u vina kuže kao poslovična Mara u *****) bili oduševljeni teranom, iskoristili su raniji ulazak u EU, preimenovali refošk u teran i zaštitili ga kao izvorno slovensko vino. Jasno je kao dan da tim sudskim rješenjem susjedi gube velik novac, jer će oni koji su naučeni na dobro vino i u onih par centimetara slovenskog primorja zahtijevati pravi teran - ne slovenski.

 • Avatar Observer
  Observer:

  Za kapljicu vina, tuzba kosta vise nego svo vino slovenije.

 • dadobrc68:

  Prevara slovenaca je razotkrivena.U stvari su naši vinari trebali sada tužiti Sloveniju,ali za to treba imati i potporu države,ali dok slovenci štite svoje vinogradare,pa makar se radilo o nekoliko hektara vinograda,naše štipoguze to uopće ne zanima...