Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ban: Cjepivo Moderne je na istoj tehnologiji kao Pfizerovo, ali ima jednu veliku prednost

Inače je riječ o cjepivu koje se temelji na istoj tehnologiji kao i cjepivo njemačkog BioNTecha koji je preliminarne rezultate prošlog tjedna prema kojima je efikasnost veća od 90 posto
16. studenoga 2020. u 14:37 34 komentara 21946 prikaza
Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je preliminarne rezultate studije kliničkog ispitivanja treće faze svojeg cjepiva protiv novog koronavirusa mRNA-1273. Efikasnost Modernina cjepiva čak je 94,5 posto.

Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration IZVRSNI REZULTATI Novi uspjeh: Cjepivo tvrtke Moderna učinkovito 94,5 posto

Inače je riječ o cjepivu koje se temelji na istoj tehnologiji kao i cjepivo njemačkog BioNTecha koji je preliminarne rezultate objavio prošlog tjedna, prema kojima je efikasnost viša od 90 posto. Inače se od Moderne očekivalo najviše jer je krenula prva, također je bila i prva koja se odlučila na inovativnu tehnologiju glasničke RNA, što je tehnologija koju osim BioNTecha koristi i njemačka kompanija CureVac.

Ostali se proizvođači koriste već oprobanim tehnologijama, do sada je najuspješnije cjepivo koje se razvija na temelju adenovirusa, dakako, ono AstraZenece koje se razvija u suradnji sa Sveučilištem Oxford. Svakako se najviše nada u cjepivo Moderne polagalo u Americi, ono je gotovo temelj Trumpove Operation Warp Speed, pa i zbog toga što se radi o američkoj kompaniji. Ovakvo cjepivo inače traži hladni lanac, dakle držanje na temperaturi i nižoj od -70 Celzija, a administrira se u dvije doze s razmakom od tri tjedna. No, upravo u ovom dijelu, što se temperature tiče, Moderna ističe možda i najveći proboj.

Video: Krunoslav Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku

Rezultate Modernina cjepiva odobrio je National Institutes of Health, najveća američka i vjerojatno svjetska zdravstvena ustanova. Navodi se kako se dva tjedna nakon administriranja druge doze promatralo 95 sudionika koji su se zarazili novim koronavirusom, od toga ih je pet dobilo cjepiva, a 90 ih je bilo dijelom kontrolne skupine koja je dobila placebo. Navodi se kako je time zadovoljen statistički preduvjet postavljen od NIH-a. U drugoj je točki ispitivanja promatrano 11 zaraženih s teškim slučajem COVID-19, svi su prepoznati u placebo grupi.

U 95 izdvojenih slučajeva bilo je 15 osoba starijih od 65 godina, 20 sudionika iz manjinskih zajednica. U ispitivanju treće faze sudjeluje 30.000 ljudi. Ozbiljnije nuspojave nisu zabilježene, stoji u priopćenju Moderne.

Ugur Sahin, CEO and co-founder of German biotech firm BioNTech, is interviewed by journalists in Marburg o učinkovitosti Tvorac cjepiva protiv korone: 'Život bi nam se trebao normalizirati do sljedeće zime'

– Cjepivo Moderne bazirano je na istoj tehnologiji glasničke RNK molekule kao i cjepivo koje razvijaju BioNtech i Pfizer, za koje su nedavno objavljeni obećavajući rezultati što se tiče efikasnosti. Današnji rezultati o Moderna cjepivu pokazuju da cjepivo pruža skoro 95 posto zaštite, što je daleko više nego što se uobičajeno postiže cjepivima koja su bazirana na klasičnim metodama koje uključuju inaktivirani virus ili izdvojeno proizvedeni virusni protein.

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice objavljeni rezultati Novo istraživanje pokazalo: Kolika je smrtnost hospitaliziranih od korone za razliku od gripe?

Moderna spominje da su uspjeli stabilizirati cjepivo tako da može izdržati pohranjivanje na temperaturi hladnjaka (4 stupnja) 30 dana, što je velika prednost što se tiče distribucije. Očito je da razne verzije cjepiva napreduju velikim koracima i da ćemo realno moći očekivati početak šireg cijepljenja u proljeće sljedeće godine, rekao nam je prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zurichu. U Moderni najavljuju da će u najskorije vrijeme nakon odobrenja imati 20 milijuna doza za Ameriku, a 2021. godine između 500 milijuna i milijardu doza. Američka je vlada kroz Biomedical Advanced Research and Development Authority uložila 955 milijuna dolara u razvoj ovog cjepiva, a obvezala se na kupnju u vrijednosti od 1.525 milijardi dolara.

- Rezultati Moderne ne iznenađuju, jer njihovo cjepivo funkcionira po sličnom principu, ali je doza nešto veća neg kod Pfizera. Ono što nam treba i kod jednih i kod drugih je detaljniji izvještaj o nuspojavama, jer tu nema dovoljno informacija o ovoj novoj tehnoogiji cijepljenja, rekao nam je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain s Helmholtz Centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

Posljednja vijest govori o tome kako je i EMA, Europska agencija za lijekova počela s postupnom ocjenom Moderninog cjepiva.

HALMED: Kakvo je očekivano djelovanje cjepiva?

Cjepivo mRNA-1273 sadrži gensku uputu, odnosno molekulu glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK) koja daje gensku uputu za stvaranje proteina šiljka. Glasnička ribonukleinska kiselina (mRNK) obložena je lipidnim nanočesticama pomoću kojih ulazi u stanice i koje sprječavaju njenu razgradnju. Nakon primjene, u stanicama u tijelu pročitat će se genska uputa sadržana u molekuli mRNK cjepiva te će se početi stvarati protein šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznat će strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv ovog proteina proizvesti protutijela i T-stanice. Ako u narednom razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepoznat će virus i bit će spreman za napad; protutijela i T-stanice zajednički djeluju na ubijanju virusa, sprječavajući njegov ulazak u stanice tijela i uništavajući zaražene stanice, čime pomažu u zaštiti protiv bolesti COVID-19.

Škola za život u izolaciji
EPIDEMIOLOZI:
'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Mud:

  Prvo vas našopaju strahom,pa prodaju rješenje u ovom slučaju cjepivo!Podsjeća me na nogometne utakmice,kad prodavači kokica i pića,prvo silaze s slanim kokicama,kikirikijem,pa za 10 minuta,dolaze s pićem,jel treba utažit žed.

 • Palms:

  Propaganda !

 • Avatar Veljko_Veseljko
  Veljko_Veseljko:

  Neću se cijepiti.