Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska bi mogla izgubiti šest posto novca iz fondova EU

Na iznos novca utjecala bi i nezaposlenost mladih, broj zbrinutih migranata, nošenje s klimatskim promjenama, stupanj obrazovanja.
30. svibnja 2018. u 06:45 7 komentara 625 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska bi u financijskom okviru EU za razdoblje 2021. – 2027. mogla izgubiti oko šest posto alokacije u kohezijskim fondovima u odnosu na sadašnji okvir 2014. – 2020., proizlazi iz jučer objavljenog prijedloga Europske komisije, prema kojem bi Hrvatska od 2021. dobila 9,88 milijardi eura.

Bogatstvo obitelji Vidošević Kako je i kada bivši šef HGK sagradio i kupio 26 nekretnina

To je iznos izražen u tekućim cijenama, koje uzimaju u obzir očekivanu inflaciju do 2027., a u sadašnjim cijenama iz 2018. iznos je izračunan na 8,76 milijardi eura. U odnosu na 9,3 milijarde eura koje su Hrvatskoj iz istih fondova na raspolaganju od 2014. do 2020., to je smanjenje za oko šest posto.

Smanjenje se osjeća i zato što je Komisija predložila poprilično radikalnu novost, koja bi mogla razljutiti mnoge istočne države članice, poput Poljske, a sastoji se u promjeni formule za izračun alokacija svakoj državi. Dok se dosad gledao samo BDP, odnosno koliko je BDP neke države ispod prosjeka EU, Komisija ubuduće predlaže da 80% formule za izračun određuje BDP, a 20% drugi čimbenici, odnosno preciznije – stopa nezaposlenosti mladih, broj zbrinutih migranata i izbjeglica, uspješnost u nošenju s klimatskim promjenama i stupanj obrazovanja.

Po novom izračunu, Poljska bi osjetila smanjenje od 23 posto, Češka 22 posto, Slovačka 21, dok bi s druge strane Grčka zabilježila povećanje od 19 posto, a Italija 12 posto. Regije koje najviše zaostaju, a uglavnom su takve na jugu i istoku EU, i dalje će primati znatnu potporu iz kohezijskih fondova, no po novom prijedlogu novac iz europskog proračuna ići će u većoj mjeri nego dosad i regijama u bogatijim članicama jer se i one “teško nose s ostvarivanjem industrijske tranzicije, borbom protiv nezaposlenosti i globaliziranim gospodarstvom”.

– Zbog manjih uplata i novih prioriteta potrebna su rezanja u proračunu EU, ali problem je što se u prijedlogu Komisije smanjuju kohezijska i poljoprivredna politike (10%, odnosno 15%), a povećavaju programi konkurentnosti kojima se najviše koriste najrazvijenije države članice. Takvim pristupom Komisija daje poruku da podržava povećanje razlika među članicama, umjesto obrnuto – komentira Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu. 

Andrej Plenković Pitanje demografije Plenković odbio predsjednicu. 'Žao mi je što premijer nije prepoznao ozbiljnost situacije' Davor Bernardić Sve izgledniji savez Tri SDP-ova uvjeta za koaliciju s HDZ-om Nosi i do 15 kilograma opreme Poznata policajka Jadranka trenira i karate, a na terenu joj 'dolijeću' i ponude za brak
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • milan@drivesc.com:

    Sve ovo ići će u prilog izlaska Hrvatske iz EU. Lako se može dogoditi da se položaj Hrvatske pogoršao u odnosu na SFRJ. ... Što se onda to radilo proteklih desetljeća?

  • goran2hr:

    Trenutno smo (Hrvatska) neto uplatiteljica, tj. više uplaćujemo nego što povlačimo, a sada će to sve biti još 6% gore. U što su nas to uvaljali naši eurofili?!

  • Deleted user:

    price o eu fondovima su bajke ... ...da u hrvatsku drzavu udje novaca koliko se iz hrvatske izvuce novaca na stotine modaliteta bili bi razvijena zemlja ...a ovako smo u kolonijalnom polozaju ...neto uplate u eu su puno puno vece ... prikaži još! nego isplate nama ....to su cinjenice