Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve izgledniji savez

Tri SDP-ova uvjeta za koaliciju s HDZ-om

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.05.2018.
u 12:53

Šefa države birati u Saboru, mijenjati način izbora DSV-a, konsenzus o reformama.

Iako vrh SDP-a na temu velike koalicije nerado govori, a javno je “odbacuju” u startu, ona je ipak nešto o čemu se unutar stranke razgovara. Što je i logično s obzirom na to da bi upravo velika koalicija mogla biti i najrealnija, ako ne i jedina opcija nakon budućih parlamentarnih izbora. Naravno, uz pretpostavku da se trenutačna politička situacija ne izmijeni bitnije u međuvremenu.

Da se o toj opciji razmišlja, dokaz je činjenica da neki ugledni članovi stranke imaju i popis uvjeta koje bi SDP tražio od HDZ-a u slučaju da doista i dođe do pregovora o velikoj koaliciji.

Referendum obvezan

Riječ je o minimalnim zahtjevima koji podrazumijevaju izmjenu Ustava za što je potrebna dvotrećinska većina u Saboru, sve s ciljem promjene načina izbora članova Državnog sudbenog vijeća (detalje ne iznose) i promjene načina izbora predsjednika države, odnosno kako bi ga se ubuduće biralo u Saboru. Iz toga proizlazi da bi SDP, koji bi u velikoj koaliciji bio slabiji partner i samim time ne bi imao premijera i većinu ministarstava, ulazak u veliku koaliciju vjerojatno pokušao kompenzirati dobivanjem drugog “brda”. Naravno, prvi i osnovni uvjet bio bi da SDP-ovo članstvo “blagoslovi” veliku koaliciju, o čemu bi se, kaže naš izvor, odlučilo na unutarstranačkom referendumu.

Davor Bernardić
1/8

Da je velika koalicija očita računica, smatraju i neki ljudi iz vodstva SDP-a koji su protiv velike koalicije, ali koji isto tako smatraju da se ide upravo prema tom scenariju. Teren se, drže, već priprema, a kao dokaz navode činjenicu da je SDP zadnjih mjeseci počeo napadati sve potencijalne koalicijske partnere. Pa čak i stranke Amsterdamske koalicije. Još im jedini “problem” stvara činjenica da s HSS-om imaju potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na buduće izbore, no i to se do izbora lako može promijeniti. Nisu bez razloga neki članovi vodstva SDP-a s radošću dočekali vijest da se šef HSS-a Krešo Beljak nudi Amsterdamskoj koaliciji i da na Europske izbore idu samostalno.

Da se o velikoj koaliciji razgovara, potvrdio nam je još jedan visoki izvor iz SDP-a koji tvrdi da se još više od te opcije na Iblerovu trgu zadnjih mjeseci raspravljalo o potrebi postizanja nacionalnog konsenzusa s HDZ-om o važnim ekonomskim, pravnim i reformskim pitanjima. Naš sugovornik ističe kako upravo takav konsenzus može i treba biti korak koji bi trebao i mogao prethoditi velikoj koaliciji i kako su određeni sastanci s visokim dužnosnicima dviju velikih stranaka već obavljeni, negdje u vrijeme kada je i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, poručio kako bi volio “da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske”.

Jedina opcija

– Mnogi su u SDP-u protiv velike koalicije, ali nacionalni konsenzus bio bi ključ koji bi mogao donijeti cijeli niz dobrobiti za državu. To ne bi bila smrt SDP-a. U odgovarajućim kriznim situacijama treba podnositi i žrtve – kaže naš izvor iz SDP-a.

Termin nacionalni konsenzus spomenuo je u nedavnom intervjuu Večernjem listu i politički tajnik SDP-a Davorko Vidović navodeći da su jedine ozbiljne promjene u Hrvatskoj napravljene kada je postojao nacionalni konsenzus te da je izvjesno da i danas postoji potreba za ozbiljnim reformama za što “nije potrebna velika koalicija, ali neki vid suradnje jest”. Da je velika koalicija jedina opcija dođe li do novih izbora u roku od godine dana, drži i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Uvjeti koje bi SDP imao jesu minimalni, ali problem je što bi se velika koalicija mogla pojaviti kao zadana stvar. Podjela na način da u tom slučaju HDZ ima premijera, a SDP predsjednika djeluje logično za SDP, ali i za HDZ ako ne budu u strahu od Kolinde Grabar-Kitarović kao kandidatkinje za šeficu HDZ-a – smatra Puhovski. 

Ključni potezi o kojima ovisi partnerstvo

1. Uvjet je promjena Ustava, a jedan od razloga za nju promjena je izbora članova DSV-a, o čemu naši izvori ne iznose detalje u ovom trenutku.

2. Ustav bi se trebao mijenjati i jer bi SDP tražio da se predsjednika države bira u Saboru, što može biti znak da oni žele tu funkciju.

3. Velikoj koaliciji trebao bi prethoditi i dogovor dviju velikih stranaka o nizu ekonomskih, pravnih i reformskih pitanja.

4. Osnovni uvjet za veliku koaliciju bio bi da članstvo SDP-a izabere upravo tu opciju, i to na referendumu unutar stranke.

Ključne riječi

Komentara 135

HR
Hrvatska
13:05 29.05.2018.

Ako HDZ hoce zauvijek nestati kao i SDP slobodno neka idu s njima.

BA
bakulušić
13:03 29.05.2018.

Pa njih više ni u Špičkovini ne uzimaju za ozbiljno.

DU
Deleted user
13:08 29.05.2018.

Sdp u Hrvatskoj neće nikada biti prihvaćena stranka. Više čak ni kada HDZ bude najlošiji. Sdp uništavaju likovi poput Stazića i još mnogih koji brane i slave ubojice, koljače nevine djece. Žele zatrti sve što je Hrvat voli.......e neće to ići tako. Koalirati sa njima je izdaja biti hrvatske države !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije