Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Hoće li nakon slamonele otkrivene u mesu i jajima domaći proizvodi poskupjeti?

Naslovnica
Foto: VL
1/2
25.11.2016.
u 00:02

Hrvatske proizvođače mesa, jaja, sira s obiteljskih gospodarstava pitali smo raste li im prodaja zbog opreza kupaca pred jeftinijom, a lošijom hranom iz uvoza.

Afera sa zaraženim uvoznim mesom i jajima pobudila je svijest kupaca i trgovaca o kvaliteti domaćih proizvoda. To je uvidjela i Nevenka Turkalj, čija obitelj ima OPG u Rakovici. Proizvode sir od domaćeg kravljeg mlijeka.

– Sireve inače prodajemo najviše na kućnom pragu, po sajmovima, ekotržnicama, imamo i jednu trgovinu u Zagrebu, restoranima. No, u zadnje vrijeme, pa i nedavno na Sir Cro festu, imali smo dosta upita i od trgovaca koji bi na policama svojih, manjih trgovina, htjeli imati i naše sireve. Takvih upita prije nikada nije bilo. Žao mi je što se morala dogoditi ovakva afera da bi se ljudi više okrenuli domaćim proizvodima. Vjerujem da je upravo potražnja kupaca natjerala trgovce da sada više traže domaće. Uvoz je puno jeftiniji, a nemoguće je imati pravi sir od kravljeg mlijeka ako kilogram košta osam kuna. Uostalom, mi imamo svake godine inspekcije koje provjeravaju kako radimo – kazala nam je Nevenka Turkalj.

Na OPG-u dnevno proizvedu od 20 do 25 kilograma raznih kravljih sireva, za što im treba oko 200 litara mlijeka.

– Cijene su od 30 kuna za svježi sir, zatim 60, 70 kuna za polutvrde sireve do 100 kuna za nagrađeni sir naziva Glavan. Cijene nećemo dizati zato što je potražnja veća – dodala je N. Turkalj.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Leinert: Pernar samo želi šok, oteo se kontroli kao Trump

>>Raspudić: Država intervenirala na tržištu kako bi spriječila pad cijena stanova pod krinkom brige za mlade

>>Herceg: Bolnice možemo opskrbljivati lijekovima još samo mjesec dana

>>Petra Kraljev: Muškarci su nabolji u četrdesetima - tad postaju markantni

Foto: VLm

Komentara 18

Avatar Idler 3
Idler 3
22:07 24.11.2016.

A jel bi za promjenu mogli poskupjet uvozni proizvodi...ups...to trgovačko-uvozni lobby nebu dozvolil !!!

TH
than
23:16 24.11.2016.

Pa neka poskupe. Mene salmonela nije uplasila. A niti su hrvatske koke otporne na salmonelu. Sve je na kraju u higijeni i obradi namirnica. Tko zeli neka kupuje skuplje, mada sam vidio da sto se tice peradi, vise se ne kupuje niti domace niti uvozno. Masa zaobilazi piletinu.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:48 24.11.2016.

A šta ćemo sa parafiskalnim nametima i ovršnom zakonu, o tome ni slova jeli, samo vi sapunajte narodu oči nećete dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije